Vesti
Kultura

Književniku Goranu Petroviću nagrada "Grigorije Božović"

Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Književnik Goran Petrović (Foto RKP)

Nagrada koja se sastoji iz novčanog dela, povelje i plakete, Petroviću je uručena na svečanosti u Domu kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku.

Petroviću je nagradu uručila članica Opštinskog veća Mirjana Vučetić.

Nagrada, koja nosi ime po Grigoriju Božoviću, značajnom piscu srpske književnosti i kulture, pripala je Petroviću iz više navedenih razloga.

„Zagledan u dubinu vremena, Goran Petrović je u svom remek-delu, romanu ’Opsada crkve Sv. Spasa’, srpskoj književnosti podario stvaralačku viziju visokih maštenskih dosega, znatne simboličke i saznajne osnove i velike umetničke snage i vrednosti. Zbog toga mu je, između ostalog, kao jednom od najistaknutijih stvaralaca našeg doba, sa najboljim razlozima i potpunom uverenošću, i pripala ova nagrada“, istakao je predsednik žirija Mileta Aćimović Ivkov.

Ovogodišnji žiri za dodelu ove književne nagrade činili su Dragiša Bojović, Andrijana Živanović i Mileta Aćimović Ivkov.

Organizator događaja je Dom kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku.

Pokrovitelji događaja su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Opština Zubin Potok.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Dodeljene likovne nagrade i otvorena izložba radova
Sinoć su u Domu kulture "Gračanica" uručene vidovdanske likovne nagrade ovogodišnjim dobitnicima, a otvorena je izložba radova sa likovne kolonije "Vidovdan 2020".
  • 26.06.2020