Vesti
Kultura

Književniku Goranu Petroviću nagrada "Grigorije Božović"

Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Književnik Goran Petrović (Foto RKP)

Nagrada koja se sastoji iz novčanog dela, povelje i plakete, Petroviću je uručena na svečanosti u Domu kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku.

Petroviću je nagradu uručila članica Opštinskog veća Mirjana Vučetić.

Nagrada, koja nosi ime po Grigoriju Božoviću, značajnom piscu srpske književnosti i kulture, pripala je Petroviću iz više navedenih razloga.

„Zagledan u dubinu vremena, Goran Petrović je u svom remek-delu, romanu ’Opsada crkve Sv. Spasa’, srpskoj književnosti podario stvaralačku viziju visokih maštenskih dosega, znatne simboličke i saznajne osnove i velike umetničke snage i vrednosti. Zbog toga mu je, između ostalog, kao jednom od najistaknutijih stvaralaca našeg doba, sa najboljim razlozima i potpunom uverenošću, i pripala ova nagrada“, istakao je predsednik žirija Mileta Aćimović Ivkov.

Ovogodišnji žiri za dodelu ove književne nagrade činili su Dragiša Bojović, Andrijana Živanović i Mileta Aćimović Ivkov.

Organizator događaja je Dom kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku.

Pokrovitelji događaja su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Opština Zubin Potok.Ostale vesti

Gračanica: Od četvrtka ponovo radi bioskop

Nakon šest meseci pauze zbog situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa, bioskop u Gračanici ponovo počinje sa radom.

  • 29.09.2020
Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020