Vesti
Kultura

Književni portret Srećka Simića

U okviru „Vidovdanskih svečanosti“, Dom kulture „Gračanica“, će 17. juna 2020. godine sa početkom u 19 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“, predstaviti književni portret Srećka Simića. O književnom stvaralaštvu ovog autora govoriće: prof. dr Dragomir Кostić i Đorđe Jevtić, a program će voditi i stihove kazivati Cvetko Stanojević.
Književni portret Srećka Simića
Književno veče Srećka Simića u Velikom Ropotovu, jun 2019. (Foto TV Puls)

Srećko Simić rođen je u Vrbovcu, 20. 3. 1962. godine. Diplomirani je pravnik, živi i radi u rodnom mestu. Osim književnosti, bavi se i slikarstvom.
 
Do sada je objavio poeziju „Još sam u snu“, Кosovsko Pomoravlje, Beograd 2002. godina, „Smrt je bašta“, „Skupljači pepela“, roman iz 2004.godine, „Veseli musketari“, poezija za decu, roman „ Sklonište za snove“ i druge knjige.
 
„Po mnogo čemu zanimljiv, a po načinu pripovedanja i unutrašnjoj organizaciji inovativan pisac za mlade čitaoce i decu. Uzbudljivost Simićevog pripovedanja nije samo u zanimljivosti događaja koji se opisuju, nego i u veštom doziranju informacija koje se kontrolisano saopštavaju i time do poslednje stranice vežu pažnju čitalaca“, istakao je književnik Ranko Pavlović.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020