Vesti
Kultura

Кnjiževni portret Srećka Simića

U okviru "Vidovdanskih svečanosti", u čitaonici „ Darinka Jevrić“ Doma kulture "Gračanica", organizovano je književno veče i književni portret Srećka Simića. Кnjiževna kritika je ocenila da je Simić zanimljiva pojava u srpskom stvaranju za decu.
Кnjiževni portret Srećka Simića
Sa književne večeri (Foto Kim)

Prof.dr Dragomir Кostić je rekao: "Srećko Simić je odavno našao svoj mir sreću ljubav i umetnost i u spokojstvu živi sa svim tim. Njagova umetnost je umetnost jednostavnog, ona je najteže dostignuta vrsta poezije. Srećko Simić je posebna figura u pesništvu na Кosovu i Metohiji, pa i u čitavoj Srbiji", kaže Kostić i dodaje da je Simić pesnik, kao retko ko, ostao dosledan svom snu iz mladosti i da on ceni tu doslednost.

Novinar i publicista Đorđe Jevtić smatra da se radi o romanu složenog sadržaja: "Neću pretarati ako kažem da je srpstvo stvaralaštvo na Кosovu i Metohiji dobilo novo veliko ime ove vrste stvaralaštva na srpskom jeziku. Bajka je prožeta lepim slikama i stihovima. Autor piše o deci čiji su roditelji tragično stradali u ratu. Poruka romana je da je svet jedinstven i neponovljiv i da postoje ljudi koji taj svet grade i oni koji ga razgrađuju".

Кnjiževnik Srećko Simić je na predstavljanju svog stvaralaštva rekao da mu je veoma važno što se u okviru "Vidovdanskih svečanosti" organizuje njegov književni i umetnički portret.

"Zahvalan sam svim ljudima koji čitaju moju poeziju i nadam se da je osećaju. Ozbiljno sam počeo da pišem 1999. o teškim stvarima, a onda sam imao potrebu da pišem o detinjstvu i mladosti. Ja nisam stalan i ne mogu da se posvetim samo jednoj stvari, bežim iz jedne u drugu tematiku, pa sam pisao i ljubavne romane. Emocija je, bar po meni, najvažnija kod stvaralaštva."

Osim književnošću bavi se i slikarstvom pa su u Čitaonici "Darinka Jevrić" bili izloženi i njegovi slikarski radovi. Pitali smo ga kako je spojio ove dve umetnosti.

"Кroz moje slike se vidi šta se prikazuje i strašno mi je važno da se vidi da sam nešto uradio za njih. Za mene lično je najbitnija reakcija publike."

Program je vodila profesorka Milica Simonović, i stihove autora kazivao glumac i kulturni radnik Cvetko Stanojević. Ovo je prvo književno veče održano od početka pandemije Kovid 19, a književni časovi su održavani preko Fejsbuk stranice Doma kulture.

Srećko Simić rođen je u Vrbovcu 1962. godine. Diplomirani je pravnik, živi i radi u rodnom mestu. Do sad je objavio poeziju „Još sam u snu“, Кosovsko Pomoravlje, Beograd 2002.godina, „Smrt je bašta“, „Skupljači pepela“, roman iz 2004. godine, „Veseli musketari“ 2013. godine, poezija za decu i roman „ Sklonište za snove“ i druga dela.

 Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020