Vesti
Kultura

Кnjiževni portret Srećka Simića

U okviru "Vidovdanskih svečanosti", u čitaonici „ Darinka Jevrić“ Doma kulture "Gračanica", organizovano je književno veče i književni portret Srećka Simića. Кnjiževna kritika je ocenila da je Simić zanimljiva pojava u srpskom stvaranju za decu.
Кnjiževni portret Srećka Simića
Sa književne večeri (Foto Kim)

Prof.dr Dragomir Кostić je rekao: "Srećko Simić je odavno našao svoj mir sreću ljubav i umetnost i u spokojstvu živi sa svim tim. Njagova umetnost je umetnost jednostavnog, ona je najteže dostignuta vrsta poezije. Srećko Simić je posebna figura u pesništvu na Кosovu i Metohiji, pa i u čitavoj Srbiji", kaže Kostić i dodaje da je Simić pesnik, kao retko ko, ostao dosledan svom snu iz mladosti i da on ceni tu doslednost.

Novinar i publicista Đorđe Jevtić smatra da se radi o romanu složenog sadržaja: "Neću pretarati ako kažem da je srpstvo stvaralaštvo na Кosovu i Metohiji dobilo novo veliko ime ove vrste stvaralaštva na srpskom jeziku. Bajka je prožeta lepim slikama i stihovima. Autor piše o deci čiji su roditelji tragično stradali u ratu. Poruka romana je da je svet jedinstven i neponovljiv i da postoje ljudi koji taj svet grade i oni koji ga razgrađuju".

Кnjiževnik Srećko Simić je na predstavljanju svog stvaralaštva rekao da mu je veoma važno što se u okviru "Vidovdanskih svečanosti" organizuje njegov književni i umetnički portret.

"Zahvalan sam svim ljudima koji čitaju moju poeziju i nadam se da je osećaju. Ozbiljno sam počeo da pišem 1999. o teškim stvarima, a onda sam imao potrebu da pišem o detinjstvu i mladosti. Ja nisam stalan i ne mogu da se posvetim samo jednoj stvari, bežim iz jedne u drugu tematiku, pa sam pisao i ljubavne romane. Emocija je, bar po meni, najvažnija kod stvaralaštva."

Osim književnošću bavi se i slikarstvom pa su u Čitaonici "Darinka Jevrić" bili izloženi i njegovi slikarski radovi. Pitali smo ga kako je spojio ove dve umetnosti.

"Кroz moje slike se vidi šta se prikazuje i strašno mi je važno da se vidi da sam nešto uradio za njih. Za mene lično je najbitnija reakcija publike."

Program je vodila profesorka Milica Simonović, i stihove autora kazivao glumac i kulturni radnik Cvetko Stanojević. Ovo je prvo književno veče održano od početka pandemije Kovid 19, a književni časovi su održavani preko Fejsbuk stranice Doma kulture.

Srećko Simić rođen je u Vrbovcu 1962. godine. Diplomirani je pravnik, živi i radi u rodnom mestu. Do sad je objavio poeziju „Još sam u snu“, Кosovsko Pomoravlje, Beograd 2002.godina, „Smrt je bašta“, „Skupljači pepela“, roman iz 2004. godine, „Veseli musketari“ 2013. godine, poezija za decu i roman „ Sklonište za snove“ i druga dela.

 Ostale vesti

U oktobru u Mitrovici dva festivala - „Kaktus“ i „Eko art“
Drugi po redu Festival dečijeg kulturnog stvaralaštva „Kaktus“ biće održan sredinom oktobra u Kosovskoj Mitrovici.
  • 30.09.2020
Gračanica: Od četvrtka ponovo radi bioskop

Nakon šest meseci pauze zbog situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa, bioskop u Gračanici ponovo počinje sa radom.

  • 29.09.2020
Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020