Vesti
Kultura

Književni okršaj za hrabre pesnike

Galerija „Akvarijus“ u severnom delu Kosovske  Mitrovice poznato je mesto na kome se okupljaju umetnici. Oni koji umetnost prate večeras će moći da uživaju u književnom okršaju.
Književni okršaj za hrabre pesnike
Aleksandar Dunđerin, urednik Akvarijusa (Foto Kim)

Galerija „Akvarijus“ postoji od 1996. godine, međutim 2015. godine je pretvorena u privatni kulturni centar, kazao je za RTV Kim, jedan od urednika galerije Aleksandar Dunđerin.

„Stvoren je ovde u Kosovskoj Mitrovici jedan kulturni centar, tako ga mi zovemo, kulturni centar galerija „Akvarijus“ gde se odvija gotovo redovan svakodnevni umetnički program“, kazao je Dunđerin.

U ovoj galeriji se organizuju razni događaji, od likovnih izložbi do književnih večeri i filmskih projekcija.

„Mnogo je događaja. Želimo da obuhvatimo sve umetnosti , sve oblasti umetničkog izražavanja. Od likovnih umetnosti tu se organizuju izložbe, preko književnih događaja, razgovora, filmskih projekcija, malih pozorišnih predstava koje ovde mogu da se izvode“, objašnjava Dunđerin.

Večeras će posetioci galerije moći da uživaju u književnom okršaju.

„Mi smo to započeli još 2016. godine, taj prvi ciklus je održan 2016. i 2017. godine. Ljudi koji nemaju objavljenu knjigu takmiče se tako što čitaju svoju poeziju, prozu... Tu je stručni žiri i pobednik okršaja u svakom ciklusu dobija knjigu o našem trošku“.

Za one koji ne žele da budu učesnici događaja postoji mogućnost da u prijatnoj atmosferi i željenom društvu uz kafu ili piće proprate događaj.Ostale vesti

’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022
Večeras dodela knjževnih nagrada i nastup Big benda RTS-a
U okviru Vidovdanskih svečanosti večeras će biti dodeljene književne nagrade "Zlatni krst kneza Lazara", "Gračanička povelja", "Кondir Кosovke devojke" i "Pero despota Stefana Lazarevića". Očekuje se i nastup Big benda RTS-a.
  • 27.06.2022
Marijana Simić izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica sinoć je održan „Izbor za Kosovku devojku“. Titulu najlepše je ponela Marijana Simić iz Batusa.
  • 27.06.2022
Uručene nagrade ‘’Longin’’ i ‘’Dimitrije Popović’’
U Galeriji Doma kulture "Gračanica" svečano je otvorena izložba sa 24. Vidovdanske likovne kolonije i dodeljena nagrada “Longin“ akademiku Svetomiru Arsiću Basari za sveobuhvatno likovno stvaralaštvo. Zvezdani Gerić je uručena nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešniju mladu umetnicu na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022".
  • 25.06.2022
Promocija Vidovdanskog glasnika: Štampani osvrt na godinu koju nije pojelo ćutanje
"Sudeći po ovom broju, nešto se u velikoj meri pomerilo kada je u pitanju naše stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji", rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Vidovdanski glasnik Živojin Rakočević na promociji ove publikacije u Domu kulture "Gračanica".
  • 25.06.2022
Politička karijera i javni rad Tomislava Sekulića ostavili su zapažen trag na političkoj sceni Kosova i Metohije krajem 20. veka. U knjigu "Кosovska hronika Tomislava Sekulića", koja je sinoć promovisana u Domu kulture "Gračanica" autor Stojan Sekulić je utkao dokumenta, novinske tekstove, rukopise svog strica, kako bi sačuvao od zaborava njegov dopripnos sredini u kojoj je delovao, ali i stavio na uvid javnosti sve što je relevantno za razumevanje i tumačenje života i rada ovog kosovskog političara.
  • 24.06.2022