Vesti
Kultura

Književni okršaj za hrabre pesnike

Galerija „Akvarijus“ u severnom delu Kosovske  Mitrovice poznato je mesto na kome se okupljaju umetnici. Oni koji umetnost prate večeras će moći da uživaju u književnom okršaju.
Književni okršaj za hrabre pesnike
Aleksandar Dunđerin, urednik Akvarijusa (Foto Kim)

Galerija „Akvarijus“ postoji od 1996. godine, međutim 2015. godine je pretvorena u privatni kulturni centar, kazao je za RTV Kim, jedan od urednika galerije Aleksandar Dunđerin.

„Stvoren je ovde u Kosovskoj Mitrovici jedan kulturni centar, tako ga mi zovemo, kulturni centar galerija „Akvarijus“ gde se odvija gotovo redovan svakodnevni umetnički program“, kazao je Dunđerin.

U ovoj galeriji se organizuju razni događaji, od likovnih izložbi do književnih večeri i filmskih projekcija.

„Mnogo je događaja. Želimo da obuhvatimo sve umetnosti , sve oblasti umetničkog izražavanja. Od likovnih umetnosti tu se organizuju izložbe, preko književnih događaja, razgovora, filmskih projekcija, malih pozorišnih predstava koje ovde mogu da se izvode“, objašnjava Dunđerin.

Večeras će posetioci galerije moći da uživaju u književnom okršaju.

„Mi smo to započeli još 2016. godine, taj prvi ciklus je održan 2016. i 2017. godine. Ljudi koji nemaju objavljenu knjigu takmiče se tako što čitaju svoju poeziju, prozu... Tu je stručni žiri i pobednik okršaja u svakom ciklusu dobija knjigu o našem trošku“.

Za one koji ne žele da budu učesnici događaja postoji mogućnost da u prijatnoj atmosferi i željenom društvu uz kafu ili piće proprate događaj.Ostale vesti

Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020