Vesti
Kultura

Književni čas sa Rankom Đinovićem u Prištini

U okviru programa “Vidovdanskih svečanosti", u Srpskom kulturnom centru u Prištini održan je književni čas sa pesnikom Rankom Đinovićem.
Književni čas sa Rankom Đinovićem u Prištini
Književni čas sa Rankom Đinovićem (Foto Kim)

Stihovi metohijskog pesnika Rakna Đinovića prvi put su kazivani u Prištini od 1999. godine. Za ovog knjižvenika poreklom iz Đakovice boravak u Prištini posle toliko vremena budi uspomene i sećanja na ljubavi koje je tu doživeo. Jednoj od tih ljubavi, supruzi Valentini, posvetio je zbirku pesma.

“Meni zaista neopisivo mnogo znači da imam promociju knjige u Prištini. I ja se uvek osećam nekako nadtelesno zato što se meni za Prištinu vezuju mnoge drage uspomene, i one mi se ovog trenutka vraćaju. Posebno sam srećan što sam ovde u Prištini mogao da kazujem i ljubavne stihove jer mislim da iz ljubavi sve ishodi i da ljubav sve pobeđuje. I da oni koji nemaju mržnju a imaju ljubav, ne znaju za strah što su i pokazali ovde u Prištini svojim životima već toliko godina“, kazao je Đinović.

Osim ljubavnih stihova, u književnom opusu ovog pesnika dominantne su rodoljubive pesme. Đinović u svojim zbirkama svedoči o brojnim stradanjima Srba na Kosovu. Jednu od pesma posvetio je i zločinu u Starom Gracku.

Njegove stihove kazivala je glumica Narodnog pozorišta Priština Jasmina Stojiljković.

O stvaralaštvu Ranka Đinovića govorila je njegova prijateljica i urednica lista “Jedinstvo” Rada Komazec.

“Đinović Kosovo i Meothiju vidi kao Hilandarsku zemlju, kao živi srpski Jerusalim, kao plodonosno polje, kao beskrajni sudbonosni vidik koji prestavljaju egzistencijalnu privilegiju makar oni bili ispunjeni nemerljivim bolom i neopisivim stradanjem”, kazala je Rada Komazec.

Ranko Đinović je autor zbirki pesama u kojima je verno opisao život Srba na Kosovu. Kaže da je posle Metohije, Priština njegovo omiljeno mesto u koje se s radošću vraća.Ostale vesti

„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023
’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

  • 21.03.2023
Večeras u Mitrovačkom dvoru književno veče sa Brankicom Damjanović

Književno veče sa Brankicom Damjanović biće održano danas u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 18 časova.

  • 21.03.2023
Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023