Vesti
Kultura

Književni čas Radoslava Zlatanovića povodom Svetskog dana poezije

NIJP "Panorama Jedinstvo" i Dom kulture "Gračanica" povodom obeležavanja Svetskog dana poezije organizuju književni čas istaknutog srpskog pesnika Radoslava Zlatanovića, u ponedeljak, 21. marta 2022. godine sa početkom od 13 časova, u Galeriji Doma kulture "Gračanica".
Književni čas Radoslava Zlatanovića povodom Svetskog dana poezije
Radoslav Zlatanović (Foto arhiva Kim)

Svetski dan poezije obeležava se 21. marta, a njegova svrha je promocija čitanja i pisanja poezije.

U programu učestvuju: glavna urednica i direktorica NIJP "Panorama-Jedinstvo" Rada Кomazec, pesnik iz Gračanice Ratko Popović, novinar i publicista Đorđe Jevtić, građanski aktivista i pevač Momčilo Trajković i glumica i voditeljka programa Jasmina Stojiljković.

Radoslav Zlatanović je rođen u selu Mučivrce kod Кosovske Кamenice. Radio je kao učitelj i novinar lista "Jedinstvo" i kao dugogodišnji urednik časopisa "Stremljenja". Poeziju objavljuje od 1962. kada je, zajedno sa Lazarom Vučkovićem i Božidarom Milidragovićem, objavio zbirku "Dodir leta", a zatim i ređaju sledeće naslove: "Nežni ubica", "Pomeranje sna", "Gorke svetlosti", "Dopevani god", "Gračanička večera". Njegova najnovija zbirka izabranih i novih pesama "Velika nedelja", objavljena je prošle godine u izdanju "Panorame-Jedinstva".

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, među njima i nagrade "Zlatni krst kneza Lazara" Vidovdanskog pesničkog bdenija 2013. godine. Pored poezije, objavljuje i pripovetke. Živi u Polomu kod Vladičinog Hana od 1999. godine.Ostale vesti

Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022