Vesti
Kultura

Književni čas Radoslava Zlatanovića povodom Svetskog dana poezije

NIJP "Panorama Jedinstvo" i Dom kulture "Gračanica" povodom obeležavanja Svetskog dana poezije organizuju književni čas istaknutog srpskog pesnika Radoslava Zlatanovića, u ponedeljak, 21. marta 2022. godine sa početkom od 13 časova, u Galeriji Doma kulture "Gračanica".
Književni čas Radoslava Zlatanovića povodom Svetskog dana poezije
Radoslav Zlatanović (Foto arhiva Kim)

Svetski dan poezije obeležava se 21. marta, a njegova svrha je promocija čitanja i pisanja poezije.

U programu učestvuju: glavna urednica i direktorica NIJP "Panorama-Jedinstvo" Rada Кomazec, pesnik iz Gračanice Ratko Popović, novinar i publicista Đorđe Jevtić, građanski aktivista i pevač Momčilo Trajković i glumica i voditeljka programa Jasmina Stojiljković.

Radoslav Zlatanović je rođen u selu Mučivrce kod Кosovske Кamenice. Radio je kao učitelj i novinar lista "Jedinstvo" i kao dugogodišnji urednik časopisa "Stremljenja". Poeziju objavljuje od 1962. kada je, zajedno sa Lazarom Vučkovićem i Božidarom Milidragovićem, objavio zbirku "Dodir leta", a zatim i ređaju sledeće naslove: "Nežni ubica", "Pomeranje sna", "Gorke svetlosti", "Dopevani god", "Gračanička večera". Njegova najnovija zbirka izabranih i novih pesama "Velika nedelja", objavljena je prošle godine u izdanju "Panorame-Jedinstva".

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, među njima i nagrade "Zlatni krst kneza Lazara" Vidovdanskog pesničkog bdenija 2013. godine. Pored poezije, objavljuje i pripovetke. Živi u Polomu kod Vladičinog Hana od 1999. godine.Ostale vesti

Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022

Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica", a celokupan prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.

  • 29.11.2022
Koreodrama ’’700’’  3. decembra u Gračanici

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" izvešće 3. decembra koreodramu "700" u Domu kulture "Gračanica" u 19.30 časova. "Venac" igra u slavu 700 godina manastira Gračanica.

  • 29.11.2022
Gračanica: Izložba slika

Izložba slika akademske slikarke Maje Todić, pod nazivom "Identiteti", biće otvorena 29. novembra u 19 časova u Galeriji Doma kulture "Gračanica".

  • 26.11.2022
“Ona koja raspušta vojske” premijerno 30. novembra
Dramska predstava "Ona koja raspušta vojske" koja je urađena po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izvedena u sredu, 30. novembra od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 26.11.2022
Objavljena nova knjiga Mitre Reljić
U izdanju Kosovskometohijskog odbora Matice srpske objavljena je knjiga prof. dr Mitre Reljić "Identitet i integritet srpskog jezika na Kosovu i Metohiji".
  • 25.11.2022