Vesti
Kultura

Književna nagrada “Grigorije Božović” za 2021. Petru Sariću

Književna nagrada “Grigorije Božović” za 2021. godinu, koju dodeljuje Dom kulture „Stari Кolašin“ u Zubinom Potoku, pripala je Petru Sariću za roman “Klobuk”.

Književna nagrada “Grigorije Božović” za 2021. Petru Sariću
Ilustracija (Foto: PKC "Akvarijus")

Žiri za dodelu nagrade čiji je predsednik bio Mileta Aćimović Ivkov sa još dva člana - Dragišom Bojovićem i Andrijanom Živanović, doneo je odluku da nagrada za delo ostvareno u duhu proze Grigorija Božovića pripadne Petru Sariću za, kako stoji u obrazloženju, složenu i vi šeznačnu sliku nacionalne istorije i sudbine ostvarene u romanu “Кlobuk” (Srpska književna zadruga, Beograd, 2021).

“Pričajući o turskom vaktu u Hercegovini, Petar Sarić je u romanu ‘Кlobuk’, koji je izgrađen kao razvijena pripovest složene osnove, aktivirao neke od važnih i presudnih motiva i sadržaja nacionalne istorije, sudbine i identiteta. Među njima i motiv danka u krvi; promene vere i modela kulture, sa svim posledicama i psiho-emotivnim lomovima koje neminovno nosi, a koji je upečatljivo prisutan u prozi Ive Andrića i Grigorija Božovića”, naveo je stručni žiri.

Prema rečima žirija, Sarić je kroz nekoliko epizoda i dramatičnih događaja, odslikao hroniku porodice Begenišić i njegovog izabranog junaka Jovana/Asana, darovitog dečaka i neobičnog klobučkog dizdara, odabravši kao prostornu podlogu za svoj roman grad Klobuk.

“Višestruka veza sa događajima savremenosti, značenjska prepletenost i složenost aluzija, asocijacija i reminiscencija, vremena i događaja, slika i sećanja, a naročito unutarnja junakova drama oličena u identitetskom dvojstvu i rascepu, čine ovu Sarićevu pripovest o zahtevima istorije i nalozima porekla i sudbine znanom i bliskom, uverljivom i prijemčivom”, ističe stručni žiri i dodaje da je zbog toga ovo delo nagrađeno nagradom i imenom najznačajnijeg kosmetskog pisca Grigorija Božovića, a takođe i da je Petar Sarić danas najznačajniji pisac srpske književnosti na Kosovu.

Petru Sariću će nagrada koja se sastoji iz novčanog dela, povelje i plakete sa likom Grigorija Božovića, biti urućena u četvrtak, 9. juna na sevačanosti u Domu kulture “Stari Kolašin” u Zubinom Potoku u 13.00 časova.Ostale vesti

Žarko Milenković u užem krugu kandidata za nagradu ’’Branko Miljković’’
Pesnik sa centralnog Kosova Žarko Milenković se nalazi u užem krugu od 12 kandidata za nagradu "Branko Miljković" koja se dodeljuje za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku u 2022. godini, saopšteno je iz Niškog kulturnog centra.
  • 30.03.2023
„Umetnik je najjači kada je neraskidivim nitima vezan za korene svoga naroda“
Izložba radova akademika Svetomira Arsića Basare otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. 
  • 30.03.2023
Gračanica: Opštinska smotra recitatora „Pesniče naroda mog“
Učenici osnovnih i srednjih škola takmičili su se u kazivanju stihova na 54. opštinskoj smotri recitatotra „Pesniče naroda mog“ u Domu kulture „Gračanica“. 
  • 29.03.2023
Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023