Vesti
Kultura

Književna nagrada “Grigorije Božović” za 2021. Petru Sariću

Književna nagrada “Grigorije Božović” za 2021. godinu, koju dodeljuje Dom kulture „Stari Кolašin“ u Zubinom Potoku, pripala je Petru Sariću za roman “Klobuk”.

Književna nagrada “Grigorije Božović” za 2021. Petru Sariću
Ilustracija (Foto: PKC "Akvarijus")

Žiri za dodelu nagrade čiji je predsednik bio Mileta Aćimović Ivkov sa još dva člana - Dragišom Bojovićem i Andrijanom Živanović, doneo je odluku da nagrada za delo ostvareno u duhu proze Grigorija Božovića pripadne Petru Sariću za, kako stoji u obrazloženju, složenu i vi šeznačnu sliku nacionalne istorije i sudbine ostvarene u romanu “Кlobuk” (Srpska književna zadruga, Beograd, 2021).

“Pričajući o turskom vaktu u Hercegovini, Petar Sarić je u romanu ‘Кlobuk’, koji je izgrađen kao razvijena pripovest složene osnove, aktivirao neke od važnih i presudnih motiva i sadržaja nacionalne istorije, sudbine i identiteta. Među njima i motiv danka u krvi; promene vere i modela kulture, sa svim posledicama i psiho-emotivnim lomovima koje neminovno nosi, a koji je upečatljivo prisutan u prozi Ive Andrića i Grigorija Božovića”, naveo je stručni žiri.

Prema rečima žirija, Sarić je kroz nekoliko epizoda i dramatičnih događaja, odslikao hroniku porodice Begenišić i njegovog izabranog junaka Jovana/Asana, darovitog dečaka i neobičnog klobučkog dizdara, odabravši kao prostornu podlogu za svoj roman grad Klobuk.

“Višestruka veza sa događajima savremenosti, značenjska prepletenost i složenost aluzija, asocijacija i reminiscencija, vremena i događaja, slika i sećanja, a naročito unutarnja junakova drama oličena u identitetskom dvojstvu i rascepu, čine ovu Sarićevu pripovest o zahtevima istorije i nalozima porekla i sudbine znanom i bliskom, uverljivom i prijemčivom”, ističe stručni žiri i dodaje da je zbog toga ovo delo nagrađeno nagradom i imenom najznačajnijeg kosmetskog pisca Grigorija Božovića, a takođe i da je Petar Sarić danas najznačajniji pisac srpske književnosti na Kosovu.

Petru Sariću će nagrada koja se sastoji iz novčanog dela, povelje i plakete sa likom Grigorija Božovića, biti urućena u četvrtak, 9. juna na sevačanosti u Domu kulture “Stari Kolašin” u Zubinom Potoku u 13.00 časova.Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022