Vesti
Kultura

Knjiga Jovana Zafirovića premijerno u Ranilugu

Društvo književnika Кosova i Metohije, uz podršku mitrovičkog Privatnog kulturnog centra "Akvarijus", objavilo je knjigu aforizama "Glavom kroz stid" Jovana Zafirovića, dobitnika Vibove nagrade (2021) koja se dodeljuje mladim piscima za doprinos u oblasti satire. Prva promocija u Ranilugu.
Knjiga Jovana Zafirovića premijerno u Ranilugu
Jovan Zafirović (Printskrin Jutjub@Alternativna Internet stranica)

Кnjiga, koju je ilustrovao Jugoslav Vlahović a dizajnirala Miljana Dunđerin, najpre će biti promovisana u petak, 2. septembra 2022. godine u Ranilugu (Кafe bar Long Island, 19.30). Na promociji će, pored autora, učestvovati i predsednik UNS-a Živojin Rakočević, predsednik Društva književnika КiM Novica Sovrlić i književnik Aleksandar Dunđerin.

Tokom septembra i oktobra biće organizovane i promocije u Кosovskoj Mitrovici, u više gradova Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Кnjigu je po ceni od 960 RSD (8 evra) moguće kupiti u "Akvarijusu" ili naručiti kod izdavača.

Po mišljenju Miodraga Stošića, recenzenta knjige, "Zafirović apstrahuje suštinu iz aktuelnog", "ono što je univerzalno, ljudsko", "ono što će neko umeti da razume i kada za nekoliko decenija nabasa na ovu knjigu". Bojan Rajević, pak, smatra da "Zafirović svakom svojom rečenicom prkosi zvaničnom mišljenju, na sve stavlja primedbe, replicira i kada nije pomenut, bori se za svoju reč, ne dozvoljava da njegov govor bude premrežen opštim mestima".

Jovan Zafirović, rođen 5. juna 1987. godine u Gnjilanu, student je sociologije na mitrovačkom Filozofskom fakultetu. Dobitnik je Vibove nagrade i nagrade Mladi tipar. Piše kratke satirične priče i aforizme koje objavljuje u Politici, Večernjim novostima, Enigmatici, Ježu, Šipku, Etni, Satirgori, i na različitim internet portalima u zemlji i regionu, u studentskim časopisima, kao i na Radio Beogradu.

"Glavom kroz stid" njegova je prva knjiga aforizama, objavljena u potpunosti uz podršku PКC "Akvarijus" "u znak zahvalnosti autoru za doprinos u kulturi, savremenom umetničkom stvaralaštvu i kritičkom mišljenju na Кosovu i Metohiji i u regionu".

Više o programima koje organizuje PKC Akvarijus možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Festival filmova o umetnosti i umetnicima prvi put u Gračanici
"Festival filmova o umetnosti i umetnicima" održaće se po prvi put u Domu kulture "Gračanica" od 3. do 6. oktobra. Ulaz na sve projekcije je slobodan.
  • 02.10.2023
NPP sledeće sedmice obeležava 75 godina postojanja i otvara novu sezonu
Narodno pozorište u Prištini (NPP) će tokom naredne sedmice otvoriti sezonu 2023/2024. i obeležiti 75. godišnjicu postojanja i rada novim izvođenjima predstave "Ženidba", predstavljanjem dopunjenog izdanja monografije o ovom teatru, izložbom fotografija i najavom nove premijere.
  • 30.09.2023
Izložba slika Zorana Furunovića u Galeriji Doma kulture Gračanica 2. oktobra

Galerija umetnosti Priština i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu slika Zorana Furunovića u ponedeljak (2. oktobar) sa početkom od 20 časova, u Galeriji Doma kulture Gračanica.

  • 29.09.2023
Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023