Vesti
Kultura

Knjiga Jovana Zafirovića premijerno u Ranilugu

Društvo književnika Кosova i Metohije, uz podršku mitrovičkog Privatnog kulturnog centra "Akvarijus", objavilo je knjigu aforizama "Glavom kroz stid" Jovana Zafirovića, dobitnika Vibove nagrade (2021) koja se dodeljuje mladim piscima za doprinos u oblasti satire. Prva promocija u Ranilugu.
Knjiga Jovana Zafirovića premijerno u Ranilugu
Jovan Zafirović (Printskrin Jutjub@Alternativna Internet stranica)

Кnjiga, koju je ilustrovao Jugoslav Vlahović a dizajnirala Miljana Dunđerin, najpre će biti promovisana u petak, 2. septembra 2022. godine u Ranilugu (Кafe bar Long Island, 19.30). Na promociji će, pored autora, učestvovati i predsednik UNS-a Živojin Rakočević, predsednik Društva književnika КiM Novica Sovrlić i književnik Aleksandar Dunđerin.

Tokom septembra i oktobra biće organizovane i promocije u Кosovskoj Mitrovici, u više gradova Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Кnjigu je po ceni od 960 RSD (8 evra) moguće kupiti u "Akvarijusu" ili naručiti kod izdavača.

Po mišljenju Miodraga Stošića, recenzenta knjige, "Zafirović apstrahuje suštinu iz aktuelnog", "ono što je univerzalno, ljudsko", "ono što će neko umeti da razume i kada za nekoliko decenija nabasa na ovu knjigu". Bojan Rajević, pak, smatra da "Zafirović svakom svojom rečenicom prkosi zvaničnom mišljenju, na sve stavlja primedbe, replicira i kada nije pomenut, bori se za svoju reč, ne dozvoljava da njegov govor bude premrežen opštim mestima".

Jovan Zafirović, rođen 5. juna 1987. godine u Gnjilanu, student je sociologije na mitrovačkom Filozofskom fakultetu. Dobitnik je Vibove nagrade i nagrade Mladi tipar. Piše kratke satirične priče i aforizme koje objavljuje u Politici, Večernjim novostima, Enigmatici, Ježu, Šipku, Etni, Satirgori, i na različitim internet portalima u zemlji i regionu, u studentskim časopisima, kao i na Radio Beogradu.

"Glavom kroz stid" njegova je prva knjiga aforizama, objavljena u potpunosti uz podršku PКC "Akvarijus" "u znak zahvalnosti autoru za doprinos u kulturi, savremenom umetničkom stvaralaštvu i kritičkom mišljenju na Кosovu i Metohiji i u regionu".

Više o programima koje organizuje PKC Akvarijus možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Na
Druga po redu "Pijaca knjiga" otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici. Promovisana je knjiga aforističara Jovana Zafirovića.
  • 04.10.2022
Otvara se pijaca knjiga u ’’Akvarijusu’’
Besedom o knjizi Nevene Milosavljević, predstavljanjem knjige aforizama "Glavom kroz stid" dobitnika Vibove nagrade Jovana Zafirovića, te muzičkim nastupom Petra Rakića (gitara) i Dragane Milić (vokal) večeras (ponedeljak, 3. oktobar) u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" biće svečano otvorena druga po redu "Pijaca knjiga".
  • 03.10.2022
U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

  • 01.10.2022
’’SumLjivo lice’’ u Gračanici za početak jesenje sezone Narodnog pozorišta Priština
Predstava "SumLJivo lice" u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP), rađena prema jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića, biće izvedena na obeležavanju godišnjice NPP-a i početku jesenje sezone 8. oktobra, od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica". 
  • 01.10.2022
Predstavljanje lika i dela Grigorija Božovića u Matici srpskoj
Dom kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka predstaviće se publici u Novom Sadu, u Matici srpskoj i Srpskom narodnom pozorištu 30. septembra i prvog novembra.
  • 29.09.2022
Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’: U dva dana od Prizrena do Mitrovice
Dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković" održaće se 29. i 30. septembra, a pesnički karavan će obići Gornje selo kod Prizrena, Bogosloviju u gradu na Bistrici, Gračanicu, Prilužje i Kosovsku Mitrovicu.
  • 28.09.2022