Vesti
Kultura

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”

U celom svetu se danas obeležava Svetski dan knjige i autorskih prava. “Knjiga je najznačajnija tekovina civilizacije koja odoleva izazovima savremenog trenutka”, kaže pisac i književni kritičar Žarko Milenković.
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
Biblioteka Doma kulture (Foto Kim)

“Nikada nećete naći odanijeg prijatelja od knjige” rekao je davno Ernest Hemingvej. Slično misli i mladi pisac Žarko Milenković koji smatra da je knjiga najznačajnija tekovina civilizacije.

„Često se postavlja pitanje da li čitamo i koliko čitamo, a najčešće koliko deca danas čitaju. Mislim da knjiga odoleva novim iskušenjima i da mladi uprkos tome što mi mislimo da ne čitaju i te kako čitaju. Da li čitaju prave stvari ili ne, to je sada sasvim drugo pitanje”, kaže on.

U prošlosti je u književnosti najzastupljenija bila klasika i ljubavni romani, danas su to različiti književni žanrovi. A kakvo štivo mladi najčešče čitaju:

“Volim da čitam. Najviše me privlači poezija. Moja omiljena knjiga je od Meše Selimovića ‘Tvrđava’”, kaže srednjoškolka Miljana Milenković.

"Izrazito volim da čitam. Najviše volim da čitam kriminalistiku, komediju, dramu i romantiku. Omiljena knjiga mi je ’To’ od Stivena Kinga", ističe Smiljana Jovanović.

Žarko Milenković je veliki ljubitelj pisane reči. Kaže da stalno čita. Od savremenih pisaca izdvaja Mišela Ulebeka, čiji roman “Seratonin” toplo preporučuje. Mladi iz njegovog okružnja, kaže, vole i neke druge pisce.

“Ako izuzmemo lektiru koja je negde obavezna i koju pretpostavljamo svi osnovci i srednjoškolci čitaju, mislim da se mladi, pre svega, interesuju za fantastičnu književnost, književnost koja obrađuje ljubavne motive i pretpostavljam da se opredeljuju za neke klasike”, kaže Žarko Milenković.

U biblioteku u Čaglavici uglavnom dolaze učenici od prvog do četvrtog razreda i uzimaju školsku lektiru. Bibliotekarka Svetlana Arsić ističe da je značaj knjige neprocenjiv.

“Deca se interesuju za čitanje. Uglavnom pored školske lektire oni čitaju književnost za decu koja je veoma zanimljiva. Određen broj dece biblioteku posećuje vrlo često. Ako dete od malena čita i zavoli knjigu mislim da će to raditi i kasnije bez obzira na internet, savremenu tehnologiju. Biblioteka u Čaglavici snabdevena je sa oko 6.500 naslova i svim žanrovima, najviše se traže i čitaju knjige književnosti za decu”, objašnjava bibliotekarka.

Međunarodni dan knjige ustanovljen je na konferenciji Uneska 1995. godine a ovaj datum je izabran kao podsećanje na dan kada su umrla dva velikana svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir.Ostale vesti

’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022
Večeras dodela knjževnih nagrada i nastup Big benda RTS-a
U okviru Vidovdanskih svečanosti večeras će biti dodeljene književne nagrade "Zlatni krst kneza Lazara", "Gračanička povelja", "Кondir Кosovke devojke" i "Pero despota Stefana Lazarevića". Očekuje se i nastup Big benda RTS-a.
  • 27.06.2022
Marijana Simić izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica sinoć je održan „Izbor za Kosovku devojku“. Titulu najlepše je ponela Marijana Simić iz Batusa.
  • 27.06.2022
Uručene nagrade ‘’Longin’’ i ‘’Dimitrije Popović’’
U Galeriji Doma kulture "Gračanica" svečano je otvorena izložba sa 24. Vidovdanske likovne kolonije i dodeljena nagrada “Longin“ akademiku Svetomiru Arsiću Basari za sveobuhvatno likovno stvaralaštvo. Zvezdani Gerić je uručena nagrada "Dimitrije Popović" za najuspešniju mladu umetnicu na likovnoj koloniji "Vidovdan 2022".
  • 25.06.2022
Promocija Vidovdanskog glasnika: Štampani osvrt na godinu koju nije pojelo ćutanje
"Sudeći po ovom broju, nešto se u velikoj meri pomerilo kada je u pitanju naše stvaralaštvo na Kosovu i Metohiji", rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Vidovdanski glasnik Živojin Rakočević na promociji ove publikacije u Domu kulture "Gračanica".
  • 25.06.2022
Politička karijera i javni rad Tomislava Sekulića ostavili su zapažen trag na političkoj sceni Kosova i Metohije krajem 20. veka. U knjigu "Кosovska hronika Tomislava Sekulića", koja je sinoć promovisana u Domu kulture "Gračanica" autor Stojan Sekulić je utkao dokumenta, novinske tekstove, rukopise svog strica, kako bi sačuvao od zaborava njegov dopripnos sredini u kojoj je delovao, ali i stavio na uvid javnosti sve što je relevantno za razumevanje i tumačenje života i rada ovog kosovskog političara.
  • 24.06.2022