“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”

U celom svetu se danas obeležava Svetski dan knjige i autorskih prava. “Knjiga je najznačajnija tekovina civilizacije koja odoleva izazovima savremenog trenutka”, kaže pisac i književni kritičar Žarko Milenković.

Podeli ovaj članak sa:
  • Biblioteka Doma kulture (Foto Kim)

“Nikada nećete naći odanijeg prijatelja od knjige” rekao je davno Ernest Hemingvej. Slično misli i mladi pisac Žarko Milenković koji smatra da je knjiga najznačajnija tekovina civilizacije.

„Često se postavlja pitanje da li čitamo i koliko čitamo, a najčešće koliko deca danas čitaju. Mislim da knjiga odoleva novim iskušenjima i da mladi uprkos tome što mi mislimo da ne čitaju i te kako čitaju. Da li čitaju prave stvari ili ne, to je sada sasvim drugo pitanje”, kaže on.

U prošlosti je u književnosti najzastupljenija bila klasika i ljubavni romani, danas su to različiti književni žanrovi. A kakvo štivo mladi najčešče čitaju:

“Volim da čitam. Najviše me privlači poezija. Moja omiljena knjiga je od Meše Selimovića ‘Tvrđava’”, kaže srednjoškolka Miljana Milenković.

"Izrazito volim da čitam. Najviše volim da čitam kriminalistiku, komediju, dramu i romantiku. Omiljena knjiga mi je ’To’ od Stivena Kinga", ističe Smiljana Jovanović.

Žarko Milenković je veliki ljubitelj pisane reči. Kaže da stalno čita. Od savremenih pisaca izdvaja Mišela Ulebeka, čiji roman “Seratonin” toplo preporučuje. Mladi iz njegovog okružnja, kaže, vole i neke druge pisce.

“Ako izuzmemo lektiru koja je negde obavezna i koju pretpostavljamo svi osnovci i srednjoškolci čitaju, mislim da se mladi, pre svega, interesuju za fantastičnu književnost, književnost koja obrađuje ljubavne motive i pretpostavljam da se opredeljuju za neke klasike”, kaže Žarko Milenković.

U biblioteku u Čaglavici uglavnom dolaze učenici od prvog do četvrtog razreda i uzimaju školsku lektiru. Bibliotekarka Svetlana Arsić ističe da je značaj knjige neprocenjiv.

“Deca se interesuju za čitanje. Uglavnom pored školske lektire oni čitaju književnost za decu koja je veoma zanimljiva. Određen broj dece biblioteku posećuje vrlo često. Ako dete od malena čita i zavoli knjigu mislim da će to raditi i kasnije bez obzira na internet, savremenu tehnologiju. Biblioteka u Čaglavici snabdevena je sa oko 6.500 naslova i svim žanrovima, najviše se traže i čitaju knjige književnosti za decu”, objašnjava bibliotekarka.

Međunarodni dan knjige ustanovljen je na konferenciji Uneska 1995. godine a ovaj datum je izabran kao podsećanje na dan kada su umrla dva velikana svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane