Vesti
Kultura

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”

U celom svetu se danas obeležava Svetski dan knjige i autorskih prava. “Knjiga je najznačajnija tekovina civilizacije koja odoleva izazovima savremenog trenutka”, kaže pisac i književni kritičar Žarko Milenković.
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
Biblioteka Doma kulture (Foto Kim)

“Nikada nećete naći odanijeg prijatelja od knjige” rekao je davno Ernest Hemingvej. Slično misli i mladi pisac Žarko Milenković koji smatra da je knjiga najznačajnija tekovina civilizacije.

„Često se postavlja pitanje da li čitamo i koliko čitamo, a najčešće koliko deca danas čitaju. Mislim da knjiga odoleva novim iskušenjima i da mladi uprkos tome što mi mislimo da ne čitaju i te kako čitaju. Da li čitaju prave stvari ili ne, to je sada sasvim drugo pitanje”, kaže on.

U prošlosti je u književnosti najzastupljenija bila klasika i ljubavni romani, danas su to različiti književni žanrovi. A kakvo štivo mladi najčešče čitaju:

“Volim da čitam. Najviše me privlači poezija. Moja omiljena knjiga je od Meše Selimovića ‘Tvrđava’”, kaže srednjoškolka Miljana Milenković.

"Izrazito volim da čitam. Najviše volim da čitam kriminalistiku, komediju, dramu i romantiku. Omiljena knjiga mi je ’To’ od Stivena Kinga", ističe Smiljana Jovanović.

Žarko Milenković je veliki ljubitelj pisane reči. Kaže da stalno čita. Od savremenih pisaca izdvaja Mišela Ulebeka, čiji roman “Seratonin” toplo preporučuje. Mladi iz njegovog okružnja, kaže, vole i neke druge pisce.

“Ako izuzmemo lektiru koja je negde obavezna i koju pretpostavljamo svi osnovci i srednjoškolci čitaju, mislim da se mladi, pre svega, interesuju za fantastičnu književnost, književnost koja obrađuje ljubavne motive i pretpostavljam da se opredeljuju za neke klasike”, kaže Žarko Milenković.

U biblioteku u Čaglavici uglavnom dolaze učenici od prvog do četvrtog razreda i uzimaju školsku lektiru. Bibliotekarka Svetlana Arsić ističe da je značaj knjige neprocenjiv.

“Deca se interesuju za čitanje. Uglavnom pored školske lektire oni čitaju književnost za decu koja je veoma zanimljiva. Određen broj dece biblioteku posećuje vrlo često. Ako dete od malena čita i zavoli knjigu mislim da će to raditi i kasnije bez obzira na internet, savremenu tehnologiju. Biblioteka u Čaglavici snabdevena je sa oko 6.500 naslova i svim žanrovima, najviše se traže i čitaju knjige književnosti za decu”, objašnjava bibliotekarka.

Međunarodni dan knjige ustanovljen je na konferenciji Uneska 1995. godine a ovaj datum je izabran kao podsećanje na dan kada su umrla dva velikana svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir.Ostale vesti

Virtuelnom izložbom obeležen Međunarodni dan dece
Povodom Međunarodnog dana deteta, organizacija Domovik u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“, a uz podršku UNICEF-a, organizovala je virtuelnu izložbu dečijih radova pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka“.
  • 01.06.2020
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
  • 01.06.2020
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020