Vesti
Kultura

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”

“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
Brankica Kostić (Foto Kim)

Narodna biblioteka u Gračanici ima fondom od oko 30 hiljada knjiga. Kao i pre pandemije koronavrusa, radno vreme biblioteke je od 8:00 do 12:00 časova. Nevesela zdravstvena situacija uticala je na broj angažovanih radnika.

“Na početku epidemije imali smo jako malo kornisnika, biblioteka je tada bila zatvorena, dok je sada zatvorena čitaonica. Izmenili smo uslove korišćenja biblioteke, posebno odeljenje radi bez problema, uz pridržavnje uputstava o neširenju koronavirusa”, rekla je direktorka bilioteke Brankica Kostić.

Radnik Narodne bilblioteke u Gračanici Marko Milanović ističe da je u toku revizija knjiga.

“U toku je unos podataka svih knjiga u program koji je povezan sa svim bibliotekama u Srbiji. Pored toga, redovno izdajemo knjige našim čitaocima. Korisnika ima, ali ipak je broj čitaoca malo smanjen zbog pandemije kornavirusa”, kazao je Milanović.

Nardona biblioteka ima knjiga za sve generacije čitalaca, od najmlađih do nastarijih, poručuje Kostićeva.

“Za osnovce imao svu potrebnu literaturu. Tu su najlepše bajke, priče, narodne umotvorine, enciklopedije… Posedujemo zavidnu kolekciju knjiga o zavičajnom fondu koji će biti izložen u novom objektu. U toku su poslovi klasifikacije knjiga, knjige su dostupne i lako ih pronalazimo”, navela je direktorka.

Ona napominje da korisnici biblioteke sada najviše traže literature koja nije beletristika već onu koja je dublja i šira.

“Imamo korisnke koji čitaju psihologiju. Ipak, najtraženiji su ruski i francuski klasici”, rekla je Kostićeva.
Kako bi se čitanje usvojilo kao dobra navika, roditelji decu treba da dovode u biblioteku od malih nogu.

Direktorka Narodne biblioteke u Gračanici poručuje svim korisnicima usluga ove institucije, ali i onima koji žele da se učlane, da je “knjiga čovekov najbolji prijatlje”.

“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga jeste pokrenula svet, i unapređuje nas kao ljude, društvo. Knjiga je najbolji čovekov prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Ipak, treba da nadogradimo sebe jer time nadograđujemo društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”.

U toku je izgradnja nove zgrade biblioteke koja će imati 450 kvadrata. Pored porostora za zaposlene, predviđene su i moderno opremljene čitaonice, kao i prostor za kulturna dešavanja, mini koncerte i promocije knjiga. Planirano je da radovi budu završeni do kraja leta. Projekat finansiraju Ministrastvo administracije Republike Srbije i skupština grada Prištine.Ostale vesti

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
  • 04.01.2021
Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg
Prošlogodišnja produkcija institucija i pojedinaca koji se bave likovnom umetnošću na Кosovu i Metohiji predstavlja pomeranje granice mogućeg delanja i prezentacije u vanrednim okolnostima. Iako nepoznata široj kulturnoj javnosti, ona svedoči i nanovo potvrđuje svojevrsni fenomen stvaralačke postojanosti i kreativnosti savremene srpske umetnosti i kulture, napisao je za radiokim.net istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Doma kulture Gračanica Nebojša Jevtić.
  • 03.01.2021
Uprkos neslobodi i ugroženosti: Najlepša književnost 2020.
Godina iza nas sasvim sigurno neće ostati upamćena po izdavačkim poduhvatima. Pandemija, odnosno percepcija pandemije u većem delu sveta, uslovila je niz do sada nezapamćenih mera i uskraćivanja sloboda, koje, dakako, nisu pogodavale životu umetnosti, pa tako ni afirmaciji pisane reči. Takva situacija verovatno je primorala i srpske pisce sa Кosova i Metohije da svoje završene rukopise ne predaju u štampu ove godine, jer je bilo jasno da usled otkazivanja gotovo svih književnih manifestacija, neće moći da svoje knjige predstave javnosti na adekvatan način, piše za radiokim.net Aleksandar Dunđerin.
  • 30.12.2020