Vesti
Kultura

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”

“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
Brankica Kostić (Foto Kim)

Narodna biblioteka u Gračanici ima fondom od oko 30 hiljada knjiga. Kao i pre pandemije koronavrusa, radno vreme biblioteke je od 8:00 do 12:00 časova. Nevesela zdravstvena situacija uticala je na broj angažovanih radnika.

“Na početku epidemije imali smo jako malo kornisnika, biblioteka je tada bila zatvorena, dok je sada zatvorena čitaonica. Izmenili smo uslove korišćenja biblioteke, posebno odeljenje radi bez problema, uz pridržavnje uputstava o neširenju koronavirusa”, rekla je direktorka bilioteke Brankica Kostić.

Radnik Narodne bilblioteke u Gračanici Marko Milanović ističe da je u toku revizija knjiga.

“U toku je unos podataka svih knjiga u program koji je povezan sa svim bibliotekama u Srbiji. Pored toga, redovno izdajemo knjige našim čitaocima. Korisnika ima, ali ipak je broj čitaoca malo smanjen zbog pandemije kornavirusa”, kazao je Milanović.

Nardona biblioteka ima knjiga za sve generacije čitalaca, od najmlađih do nastarijih, poručuje Kostićeva.

“Za osnovce imao svu potrebnu literaturu. Tu su najlepše bajke, priče, narodne umotvorine, enciklopedije… Posedujemo zavidnu kolekciju knjiga o zavičajnom fondu koji će biti izložen u novom objektu. U toku su poslovi klasifikacije knjiga, knjige su dostupne i lako ih pronalazimo”, navela je direktorka.

Ona napominje da korisnici biblioteke sada najviše traže literature koja nije beletristika već onu koja je dublja i šira.

“Imamo korisnke koji čitaju psihologiju. Ipak, najtraženiji su ruski i francuski klasici”, rekla je Kostićeva.
Kako bi se čitanje usvojilo kao dobra navika, roditelji decu treba da dovode u biblioteku od malih nogu.

Direktorka Narodne biblioteke u Gračanici poručuje svim korisnicima usluga ove institucije, ali i onima koji žele da se učlane, da je “knjiga čovekov najbolji prijatlje”.

“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga jeste pokrenula svet, i unapređuje nas kao ljude, društvo. Knjiga je najbolji čovekov prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Ipak, treba da nadogradimo sebe jer time nadograđujemo društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”.

U toku je izgradnja nove zgrade biblioteke koja će imati 450 kvadrata. Pored porostora za zaposlene, predviđene su i moderno opremljene čitaonice, kao i prostor za kulturna dešavanja, mini koncerte i promocije knjiga. Planirano je da radovi budu završeni do kraja leta. Projekat finansiraju Ministrastvo administracije Republike Srbije i skupština grada Prištine.Ostale vesti

Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020