Vesti
Kultura

KM: Predstavljen književni portret Petra Sarića

Književni opus jednog od najznačajnijih srpskih pisaca i intelektualaca sa Kosova i Metohije, Petra Sarića, predstavljen je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.
KM: Predstavljen književni portret Petra Sarića
Književno veče Petra Sarića (Foto Radio Kontakt Plus)

Veče posvećeno Petru Sariću, organizovano je povodom izlaska iz štampe zbornika „Sarić: Svetlost, stvaranje, strah“ (Dom kulture Gračanica, 2018), koji su priredili Marija S. Jeftimijević Mihajlović i Žarko Milenković.

Pred okupljenima, o stvaralaštvu Petra Sarića, govorili su pesnik i profesor Filozofskog fakulteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Dragomir Kostić, zatim književnik, novinar i direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević, jedan od uređivača pomenutog zbornika Žarko Milenković i književni kritičar i pisac Aleksandar Dunđerin.

Profesor Dragomir Kostić ističe da je danas malo živih proznih stvaralaca u srpskom jeziku poput Petra Sarića. Među istaknutima su, kako kaže - Dragoslav Mihajlović, Branimir Šćepanović, Radovan Beli Marković i možda samo još koji pisac među njima.

„U književnosti KiM na srpskom jeziku, odnosno, manjinskom jeziku, svojim romanima Petar Sarić je izborio mesto u okviru čitave srpske književnosti, odnosno, stvaralaštva na srpskom jeziku uopšte“, ukazuje profesor Kostić.

Književnik Živojin Rakočević izneo je svoje viđenje proze Petra Sarića.

"Prema onome kako ja vidim prozu Petra Sarića, postoje tri osnovna termina - svetlost, strah i stvaranje kao kreacija, kao sloboda, kao potreba da se putuje za svetlošću. Potreba da se duboko istražuje o jeziku. Kao taj trenutak da je čovek nepotkupljiv i da sleduje svome jeziku, svome narodu i svome postanju."

Rakočević ističe da izolacija ne postoji za veliku umetnost, i da je „stražar sa Šare“, kako je naslovio Petra Sarića, napravio veliku umetnost.

„Petar Sarić je napravio važnu umetnost. Umetnost koja je determinisala i odredila njegov Lepenac i njegovu Šaru i Banjane... To su sve simboli izolacije. Sve je to stvaranje koje se pretače u jednu strukturu rečenice koja je u romanu ’Sara’ dovedena do perfekcije. To je rečenica u kojoj je igra svetlosti dovedena do najvišeg stepena u srpskoj književnosti“, navodi ovaj književnik.

etar Sarić, kome je veče bilo posvećeno, ukazuje da se vreme u kome živimo, najbezbolnije može savladati kulturom.

„Još jednom vidim ono što sam poodavno pomišljao, ali ne i znao u onoj meri kako i sad znam. A sad znam da kultura ili kulturi, nisu potrebni neki preveliki gradski centri. Potrebni su joj dobri, pravi ljudi, entuzijasti, obrazovani, ambiciozni... a „Akvarijus“ krase upravo takvi ljudi, isto onako kako to krasi Dom kulture u Gračanici. Dakle i u malim mestima se mogu ozbiljne stvari praviti. Pogotovo kada je kultura u pitanju.“

Iako rodom iz Tupana u Crnoj Gori, ovaj istaknuti pisac svoj radni i životni vek proveo je najpre u Prištini, potom u Štrpcu, gde i danas boravi. Kaže da je privilegovan što živi baš u ovom kraju bogatom prirodnim lepotama, koji mu pruža inspiraciju za stvaranje njegovih dela.

„Brezovica je takvo mesto, gde ne možete naći nijednu stopu, a da ne čujete žubor vode. Takvih mesta je vrlo malo. Ne samo na Balkanu, nego i uopšte. Tu su venci Šar-planine koji Sirinićku župu okružuju poput bedema i štite je ne samo od prirodnih nepogoda, nego i od onih nepogoda koje dolaze i od nas samih. I uz to, tu je najlepši vrh – Ljuboten, koji kad ga god gledate, morate pogledati gore, jer je on na nebu, sa kog ne silazi.“

Ipak, kako kaže, glavnina njegovih dela se događa gde je rođen i da sve tajne sveta nisu „tamo negde“, nego upravo tu, gde je bio dete.

„Kad sam otišao u taj svet, onda sam se potpuno razočarao, jer sam video da i ’tamo’ isto izlazi i zalazi Sunce i to mnogo ružnije, nego ono u detinjstvu. Dakle, ono što se nama u detinjstvu dogodilo, mi kroz život dešifrujemo. Tako da se stalno događa detinjstvo. Meni se detinjstvo danas možda više nego ikad vraća“, zaključuje ovaj neprikosnoveni umetnik.

Budućim mladim piscima poručuje da treba da budu zaljubljeni u čitanje, jer kako kaže, ako puno čitaju, a manje pišu, mnogo će više znati.

Prozna ostvarenja Petra Sarića pripadaju samom vrhu savremene srpske literature, nastale tokom druge polovine 20. i početkom 21. veka. O tome svedoči i izuzetno obimna bibliografija radova o Sarićevom stvaralaštvu, objavljivanje knjiga izvan Kosova i Metohije, prihvaćenost od strane književne kritike u širem regionu, prevodi na više jezika, priznanja i brojne nagrade. Dobitnik je prestižne nagrade "Meša Selimović" za roman "Sara" 2008. godine, koju "Novosti" dodeljuju najdarovitijim književnim stvaraocima, takođe, dobitnik je i Vukove nagrade.Ostale vesti

Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020