Vesti
Kultura

Klasa Petra Rakića ne odustaje od novogodišnjeg koncerta

Tradicionalnim novogodišnjim koncertom za gitaru u klasi profesora Petra Rakića, završeno je polugodište za učenike Osnovne škole Miodrag Vasiljević u Kosovskoj Mitrovici. Legenda još za života grada na Ibru ne odustaje od svog pedagoškog entuzijazma i standarda u muzici, uprkos teškoćama.
Klasa Petra Rakića ne odustaje od novogodišnjeg koncerta
Petar Rakić sa svojim učenicima (Foto KoSSev)

U maloj i ušuškanoj učionici niže i srednje muzičke škole, bivši učenici, a sada roditelji, svake zime, a potom i na početku leta, iznova se okupe da pred svojim profesorom svi zajedno poslušaju svoju decu – novu generaciju Rakićevih učenika.

Ove godine šest dečaka, učenika od 2. do 5. razreda niže muzičke škole pokazali su šta su tokom prvog polugođa novog razreda naučili. To su bile standardne kompozicije za gitaru – od mazurki, preko španske igre, do valcera.

Rakić ne dozvoljava da javni nastupi dece izostanu, uprkos velikom udarcu koje je obrazovanje pretrpelo u trećoj godini pandemije koronavirusa. Ona je naročito pogodila muzičke škole, jer je rad na instrumentu i sa nastavnikom osnova muzičkog obrazovanja.

Mnogo meseci deca su časove u školama širom Balkana imala onlajn, a u tome se nisu najbolje snašli ni mnogi nastavnici, kao ni đaci. Muzička škola Miodrag Vasiljević u Kosovskoj Mitrovici, međutim, jedna je od retkih, čiji su se nastavnici ove i prošle godine, uspešno organizovali, udvostručili napore, te su podučavanje dece notama i majstorskim tajnama, uspevali da organizuju i na virtuelnim časovima.

Ipak, rad u učionici ništa ne može da zameni, decidan je Rakić. Čak i kada mali muzičari naprave grešku u svom mini javnom nastupu, za ovog nastavnika je živa nota odsvirana na licu mesta, nemerljivo važnija od slušanja muzike i prenošenja znanja na daljinu.

„Onlajn nastava za sviranje je katastrofa. Namerno sam zatražio da deca sviraju i stvarno su posle sve izgubljeno i nadoknadili“, kaže.

Koncertni program je ciljano pripremio u formi u kojoj će roditelji moći da se jasno uvere koliko je koji učenik uspeo da vežba u ovakvim okolnostima.

Za svoje đake – dva Dušana, Janka, Miloša i Borisa, pripremio je i prigodne poklone – čokolade i majice. Čokolade su bile lični nastavnikov dar, a namenske majice Perinim đacima obezbedio je i sponzor – lokalni butik „Saša“.

I dok su najmlađi poslušno i ozbiljno izvodili svoje kompozicije, roditelji i Rakić su se u pauzama nastupa šalili, a na kraju koncerta i samog nastavnika zamolili da i on zasvira.

Rakić je pored poznate starogradske pesme, „u pomoć“ pozvao i jednog od roditelja, takođe poznatog muzičara.

„Imam dve gitare ovde. Hoćemo Stinga?“, pitanje je bilo za Miška Radovića.

Sutrašnja kiša će oprati mrlje, ali nešto će u našim mislima zauvek ostati
Možda je ovaj završni čin trebalo da za čitav život utvrdi činjenicu da ništa ne dolazi od nasilja, niti je ikada moglo.
Za sve one rođene ispod ljute zvezde, da ne zaboravimo koliko smo krhki…

Petar Rakić već decenijama duva vetar u jedra generacijama muzičara koji su stasavali u njegovoj klasi ili pod njegovom dirigentskom palicom.

Sada njihovi glasovi i tonovi krase muzičke hale širom Srbije i sveta, ili i oni sami podučavaju nove generacije dece.Ostale vesti

Fakultet savremenih umetnosti darovao dva polukoncertna klavira Domu kulture i Muzičkoj školi
Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda poklonio je dva polukoncertna klavira Domu kulture "Gračanica" i Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" iz Prištine sa sedištem u Gračanici.
  • 20.01.2022
Preminuo književnik Radovan Beli Marković
Srpski književnik Radovan Beli Marković preminuo je u 75. godini, prenela je Radio-televizija Srbije.
  • 20.01.2022
Miketić Subotić: Pametnije je brinuti šta ćemo, nego kako ćemo reći
Da li je moguće da smo završili škole, neki manje, neki veće, a da nismo naučili kako se pravilno priča naš sopstveni jezik? Kako se pravilno akcentuju reči u srpskom jeziku? Šta standardni govorni jezik podrazumeva i zašto je za svakog od nas korisnije da se njime služimo, makar u formalnoj komunikaciji? Koji deo fonetike, ali i gramatike, pravi najveći problem ljudima koji pripadaju kosovsko-resavskom govornom narečju? Kakva je i kolika,u edukativnom smislu, uloga medija?
  • 17.01.2022
’’Uprkos svemu’’ večeras na RTS2
Dokumentarni film "Uprkos svemu" o 70 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) biće prikazan večeras u 21.47 na drugom programu srpskog javnog medijskog servisa. Njegov autor Goran Avramović ističe da su ekipa i glumci NPP-a najbolji kada je u pitanju izazivanje emocija kod publike jer gledaoci uvek, bez razlike, prepoznaju sebe i svoje živote u njihovim komadima, što je samo potvrda prepoznavanja koju je najpre učinio ansambl teatra, prepoznavanja svih (ne)uslova i (ne)sloboda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a i šire.
  • 12.01.2022
Radonjić: Pozorišne kuće najteže podnele epidemiološke mere
"Pozorišne kuće su najteže podnele mere i izolacije u borbi protiv koronavirusa jer pozorište zavisi od interakcije sa publikom“, kazao je u novogodišnjem intervjuu za RTK2 direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić.
  • 31.12.2021
Mali svet Dejana Pavićevića

Izložba likovnih radova mitrovačkog multimedijalnog umetnika Dejana Pavićevića, otvorena je sinoć u PKC “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

  • 30.12.2021