Vesti
Kultura

Kerber u Gračanici: Rokenrol je sloboda

“Ponosni smo i zahvalni što smo pozvani u Gračanicu, da makar malo, na jedno veče, skrenemo pažnju ovom narodu od svega lošeg što mu se dešava“, rekao je frontmen grupe “Kerber“, Goran Šepa Gale.
Kerber u Gračanici: Rokenrol je sloboda
Sa koncerta grupe Kerber (Foto Kim)

Šepa ističe da se u Gračanici osećao prijatno i da je ceo bend dočekan “domaćinski“, dodajući da je šteta što “Kerber“ ne može češće da svira na Kosovu.

Komentarišući tvrdnje da je “rokenrol izgubio bitku“, Gale kaže da nije, već da takve navode nameću mediji koji više pažnje posvećuju narodnjacima.

“Narodna muzika je milje srpskog naroda i najslušanija je. Čak se i ja ponekad razveselim uz takvu vrstu muzike, ali, govoreći kao kritičar, narodna muzika je ’bljak’ i uopšte je ne razumem. Rokenrol nije nestao, već mediji nameću tu priču“, kaže frontmen grupe “Kerber“ Goran Šepa.

Grupa “Kerber“ je 1986. godine izdala treći studijski album pod nazivom “Seobe“. Na istoimenu pesmu publika u Gračanici je reagovalo vrlo emotivno.

Gale kaže da je “bolno napustiti kuću“, ali da ova pesma ne govori samo o migraciji sa Kosova, već uopšte o iseljavanju srpskog i drugih naroda sa prostora bivše Jugoslavije.

“Naš narod je, kroz istoriju, bezbroj puta doživljavao ovu tragediju. Desilo se šta se desilo, ali nažalost, nema pomaka. “Kerber nema granice, i niko mu ih neće nametati, ni pravoslavac, ni katolik, ni musliman. Rokenrol je sloboda i nema granice“, kaže Goran Šepa.

Na pitanje kako je doživeo boravak u Gračanici, Gale je kazao da je vrlo srećan što je boravio u ovom delu Kosova.

“Morate da shvatite da između nas i vas postoje menadžeri, novinari, profiteri od kojih zavisi naš dolazak. Neko nas je pitao da li se plašimo zbog dolaska na Kosovo. Ovaj bend nema strah ni od čega, nama je mesto među vama i bilo bi zaista jadno da se nismo odazvali pozivu“, rekao je pevač “Kerbera“ Goran Šepa.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020