Vesti
Kultura

"Kasica prasica" u Zvečanu

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) će u sredu 5. aprila sa početkom u 19.30 časova izvesti predstavu "Kasica prasica" u Domu kulture "Trepča" u Zvečanu.
Detalj iz predstave ''Kasica prasica'' Narodnog pozorišta u Prištini (Foto NPP)

Predstava je prvi put premijerno izvedena 22. marta ove godine u Domu kulture u Gračanici.

Režiserska Ksenija Krnajski je prvi put režirala predstavu u NPP-u, a nakon premijere je bila veoma zahvalna svim učesnicima u njoj na pokazanom talentu i veštini.

Ežen Labiš (1815-1888) je francuski pisac iz XIX veka. Njegovi najpoznatiji komadi su: "Florentinski šešir" (Un Chapeau de paille d’Italie), "Perišonov put" (Le Voyage de M. Périchon), "Našla vreća zakrpu" (La Poudre aux yeux), "Кasica prasica" (La Cagnotte). Potonja je na scenu NPP-a postavljena u prevodu Danila Kiša.

Za scenografiju u predstavi su bili zaduženi Goran Stojčetović i Кsenija Кrnajski, kostimografkinja je Selena Orb, a kompozitor Vladimir Petričević. Scenski pokret je rešila Isidora Stanišić, dizajn svetla je uradio Radomir Stamenković.

U "Kasici prasici" igraju: Bojan Stojčetović kao Šambursi, Aleksandra Cucić kao Leonida, Milica Burazer kao Blanša, Branko Babović kao Кoladan, Nemanja Janičić kao Кordanboa, Tamara Tomanović kao Bokanten, Nikola Stanković kao Feliks, Rade Maričić kao Silven, Jelena Orlović kao Benžamen/Žozef, Nikola Đorđević kao Кokarel i Nebojša Đorđević kao inspektor.

Anasambl NPP-a je ovu predstavu nakon Gračanice do sada izveo još samo u Zubinom Potoku.Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023