Vesti
Kultura

“Kasica prasica” u Zvečanu

Predstava „Kasica prasica“ po tekstu Ežena Labiša,  u izvođenju Narodnog  pozorišta "Priština" sa sedištem u Gračanici, izvedena je sinoć pred mnogobrojnom publikom u Zvečanu.
“Kasica prasica” u Zvečanu
Detalj sa predstave u Zvečanu (Foto Radio Mitrovica Sever)

Ljudska priroda je nepromenjiva. Iako nas vekovi dele od Labiša i trenutka u kome je mala bezazlena francuska bandica kartaša odlučila da razbije kasicu prasicu i krene za Pariz, čini se da sebičluku i sićušnom ličnom interesu, evolucija nimalo nije stala u kraj. Kako tada, tako i danas, „moj interes“ ima prevagu nad „našim interesom“.

„Zato je pozorište umetnost koja će uvek živeti. Uvek je aktuelno“ rekla je nakon predstave glumica Tamara Tomanović koja u predstavi tumači lik gospođice Bokanten, jake, osvešćene žene – poreznika.

„Šta god da glumimo, bila to komedija, drama, tragikomedija, uvek možemo da napravimo paralelu sa sadašnjim trenutkom. Ovde smo se baš trudili da na duhovit način prikažemo takve ljude koje i danas možemo sresti samo pod drugačijim okolnostima“.

Posebno zadovoljstvo je što je sala zvečanskog Doma kulture „Trepča“ konačno bila puna, a publika je odlično reagovala na sjajne glumačke bravure.

Predstavu je režirala Ksenija Krnajski. Ovo je njena prva saradnja sa ovdašnjim pozorištem.

Pored Tomanovićeve, u predstavi igraju Bojan Stojčetović kao Šambursi, Aleksandra Cucić kao Leonida, Milica Burazer kao Blanša, Branko Babović kao Koladan, Nemanja Janičić kao Kordanboa, Nikola Stanković kao Feliks, Rade Maričić kao Silven, Jelena Orlović kao Benžamen/Žozef, Nikola Đorđević kao Kokarel i Nebojša Đorđević kao inspektor.

Ežen Labiš (1815-1888) najveseliji francuski pisac XIX veka, kakvim ga kritika smatra, akademik, podigao je na najviši nivo umetnički ugled vodvilja, do tada nedovoljno cenjenog komičkog žanra, a sa stanovišta socijalne kritike nimalo bezazlene vrste. Njegovi najpoznatiji komadi su: “Florentinski šešir” (Un Chapeau de paille d’Italie), “Perišonov put” (Le Voyage de M. Périchon), “Našla vreća zakrpu” (La Poudre aux yeux), “Kasica prasica” (La Cagnotte).Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023