Vesti
Kultura

’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska

Premijera predstave "Kasica prasica" Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) u režiji Ksenije Krnajski, koja je rađena po tekstu Ežena Labiša, biće izvedena sutra (sreda, 22. mart) u Domu kulture "Gračanica" sa početkom u 20.00 časova.

’’Kasica prasica’’ premijerno u Gračanici: Život kao groteska
Detalj sa konferencije za predstavu (Foto Kim)

Rediteljka Krnajski, koja prvi put radi sa ansamblom Narodnog pozorišta u Prištini, kazala je da predstave pamti po ljudima, a ne po rezultatima.

"Meni je uvek strašno veliko zadovoljstvo da uđem u komad koji me na neki način golica sa ljudima koje povedem na to putovanje, ali mi mnogo znači to što to putovanje niti imam potrebu, niti naviku da organizujem do kraja. Mnogo mi znači da ljudi koji su mi se pridružili na tom putovanju učestvuju u njemu kao delu svog intimnog, privatnog i poslovnog materijala", rekla je ona.

Glumci koji igraju u ovom Labišovom komadu sa nestrpljenjem očekuju sutrašnju premijeru.

"Toliko smo u ludilu šta radimo, šta se sve dešava, da ja zaista ne znam gde će i na kojim mestima publika da reaguje. Baš se radujem što će sutra neko da nas pogleda, da imamo tu povratnu informaciju šta smo, zapravo, napravili", naveo je glumac Bojan Stojčetović koji u predstavi tumači lik Šambursija.

"Nisam imao pojma šta da očekujem, onda sam pogledao i rekao: ’Ovo će da bude jedna jako dobra i komična predstava’. Mislim da će ljudima biti poprilično drago da je gledaju i mi se svi tome radujemo", kazao je Rade Marićič koji igra Silvena.

"Kolege su napravile fenomenalan posao, to su jako živopisni likovi. Na momente mogu i groteskno da izgledaju ali su, zapravo, životni tako groteskni i užasno zanimljivi", rekao je Nebojša Đorđević, inspektor u predstavi.

"Svaki predlog, makar i najgluplji se uzeo u razmatranje, tako da smo zajedničkim idejama i snagama postizali rezultate", kazala je Jelena Orlović koja tumači Benžamena/Žožefa.

"Bio je veliki posao oko toga da se izdvoji ono što je najviše bitno i najinteresantnije. Uživali smo jako i dali smo sve od sebe, mašti na volju, nismo se stideli. Nadam se da je to urodilo plodom", kazala je Aleksandra Cucić.

Direktor Narodnog pozorišta u Prištini Predrag Radonjić očekuje da će se ova komedija-vodvilj još dugo igrati.

"Nakon sutrašnje premijere u Gračanici, igraćemo prekosutra u Zubinom Potoku. Očekuje nas igranje predstave i u drugim delovima Srbije, uskoro i neko putovanje u Nemačku i Švajcarsku", kazao je Radonjić.

Prva repriza predstave "Kasica prasica" će biti izvedena 23. marta u Domu kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku.Ostale vesti

Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023
Zajednički koncert Ansambla „Venac“ i „Kolo“ u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova "Venac" i Ansambl narodnih igara i pesama Srbije "Kolo" održaće zajednički koncert u Domu kulture "Gračanica" 11.06.2023. godine sa početkom u 20 časova. 
  • 02.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu" kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine. Manifestacija će se ove godine održati 4. juna 2023. godine.
  • 01.06.2023
Živojin Rakočević dobitnik gran prija na festivalu „Pro poet“
Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević dobitnik je glavne nagrade na Međunarodnom književnom festivalu u Inđiji „Pro poet“.
  • 29.05.2023