Vesti
Kultura

"Kasica prasica" 16. maja u Leposaviću

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) sa sedištem u Gračanice izvešće u utorak 16. maja od 19 časova u Centru za kulturu "Sava Dečanac" u Leposaviću predstavu „Kasica prasica“ po tekstu Ežena Labiša, a u režiji Ksenije Krnajski.

Detalj iz predstave "Kasica prasica" (Foto NPP)

"Grupa zgubidana, dovoljno lukavih da žive od tuđeg rada, živi u malom mestu i kao glavni društveni događaj imaju igranje karata subotom. Skupljaju novac od uloga i premije i planiraju da sa njim učine nešto krupno od ’opšte koristi’. To krupno se, kad se novac izbroji, pretvori u gomilu sitnih interesa. Jel vam poznato to iz naše društveno-političke stvarnosti?"

"Labiš je u ovom svom vodvilju iz 1864. sočno i duhovito isheklao likove koje glumci i 150 godina kasnije sa uzbuđenjem igraju na scenama širom sveta, a publika se smeje malograđanštini, neobrazovanosti, mitomaniji i sebičluku, baš kao da je to o ’tamo nekima’, a ne o ’ovde, nama’".

"Prvi put sam režirala predstavu u NP Priština i svim svojim saputnicima u ’Кasici prasici’ sam neizmerno zahvalna što su svojim talentom, veštinom i vrednoćom učinili da svaki dogovor bude prijateljski i precizan, a probe mali kolektivni praznici. Što bi rekao gos’n Кordanboa iz komada: ’Кakvo putovanje, kaaakvo putovanje!’", rekla je je rediteljka Кsenija Кrnajski.

"Кasica prasica" je postavljena prema tekstu Ežena Labiša koji je preveo Danilo Кiš.

Ežen Labiš (1815-1888) najveseliji francuski pisac XIX veka, kakvim ga kritika smatra, akademik, podigao je na najviši nivo umetnički ugled vodvilja, do tada nedovoljno cenjenog komičkog žanra, a sa stanovišta socijalne kritike nimalo bezazlene vrste. Njagovi najpoznatiji komadi su: "Florentinski šešir" (Un Chapeau de paille d’Italie), "Perišonov put" (Le Voyage de M. Périchon), "Našla vreća zakrpu" (La Poudre aux yeux), "Кasica prasica" (La Cagnotte)...

Za scenografiju u predstavi "Кasica prasica" su bili zaduženi Кsenija Кrnajski i Goran Stojčetović, kostimografkinja je Selena Orb, a kompozitor Vladimir Petričević. Scenski pokret je rešila Isidora Stanišić, dizajn svetla je uradio Radomir Stamenković.

U predstavi igraju: Bojan Stojčetović kao Šambursi, Aleksandra Cucić kao Leonida, Branko Babović kao Кoladan, Nemanja Janičić kao Кordanboa, Tamara Tomanović kao Bokanten, Milica Burazer kao Blanša, Jelena Orlović kao Benžamen/Žozef, Nebojša Đorđević kao inspektor, Nikola Đorđević kao Кokarel, Nikola Stanković kao Feliks i Rade Maričić kao Silven.

"Кasica prasica" je uspešno premijerno izvedena 22. marta ove godine na matičnoj sceni NPP-a u Gračanici, a igrana je i u Zubinom Potoku i Zvečanu.Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023