Vesti
Kultura

Karatisti i balerine sa centralnog Kosova uprkos pandemiji nižu uspehe

Pandemija koronavirusa promenila je planove, kako sportskim, tako i kulturnim ustnovama i organizacijama na Kosovu, zbog čega su bili prinuđeni da se prilagode novonastaloj situaciji ili u potpunosti obustave svoj rad. Međutim, i uprkos tome, karatisti i balerine sa centralnog Kosova nastavili su da osvajaju vredne nagrade i nižu uspehe.
Karatisti i balerine sa centralnog Kosova uprkos pandemiji nižu uspehe
Balerine iz Škole baleta u Gračanici (Foto Kim)

O svemu tome su u najnovijoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa, govorili koordinatorka Škole baleta u Gračanici Snežana Petrović – Bursać i Milan Rašić, trener karate kluba “Senši” iz Lepine.

Pre oko dve nedelje karatisti kluba “Senši” iz Lepine osvojili su ukupno 15 medalja na takmičenju drugog kola “Fudokan lige”, Srbije. Na takmičenju koje je održano u Bojniku kod Leskovca 13 mladih karatista ovog kluba osvojilo je četiri zlatne, sedam srebrnih i četiri bronzane medalje.

„Uvek može bolje, kao što uvek naglasim nakon svakog takmičenja, ali s obzirom na to da je to liga šampiona, naše najteže takmičenje na teritoriji Srbije koje nam je inače kvalifikacija za reprezentaciju, gde se naši članovi već dve, tri godine unazad pojavljuju u reprezentaciji. Na ovom takmičenju su isti ti takmičari napravili izvanredne rezultate i na korak su bliže ulasku u reprezentaciju“, kazao je Milan Rašić.

Karate klub „Senši“ je osnovan pre 11 godina u Lepini i trenutno broji oko 50 aktivnih članova. Osnivač i trener ovog kluba Milan Rašić kaže da su se tokom pandemije koronavirusa sportski klubovi suočavali sa brojnim problemima - od potpune zabrane treniranja, do učešća na takmičenjima.

Ipak, uspešno su kako kaže prebrodili sve poteškoće.

„Dve nedelje pred sam odlazak na takmičenje imali smo zabranu okupljanja i zabranu treninga i faktički te dve i po nedelje pred odlazak na turnir mi nismo mogli da vežbamo niti na zatvorenom, niti na otvorenom prostoru i onda smo otišli nespremni.“, kazao je Rašić.

Veliki uspeh su protklih nedelja postigle i mlade balerine škole baleta Doma kulture Gračanica, koje su učestvovale na Međunarodnoj olimpijadi za muziku i ples centralnog Balkana “Čukarica Gran pri 2021” u Beogradu. Osvojile su dve zlatne medalje i Gran pri.

„Mislim da je ovo kruna našeg dosadašnjeg rada s obzirom na to da smo mi jako mlada škola. Jesu podsticajne, mi ćemo se naravno truditi da budemo još bolji, jer ovo je u stvari potvrda da radimo dobar posao i nadam se da ćemo posle ovoga imati još više balerina u našoj školi“, kazala je Snežana Petrović – Bursać.

Škola baleta u Gračanici je osnovana 2017. godine i okuplja oko 80 mladih balerina sa centralnog Kosova. Usled mera uvedenih u cilju sprečavanja širenja virusa Škola baleta je obustavila svoj rad u prostorijama Doma kulture, gde se i nalaze, i pokrenula onlajn nastavu.

„Mi smo se potrudili da devojčice nastave rad, da ne prekidaju rad baletske škole, pa je koreograf Nikola Korać svakog vikenda snimao lekcije i slao devojčicama, čak je i RTV KIM prenosila te lekcije. Tako da smo održali kontinuitet rada baletske škole“, kaže koordinatorka Škole baleta Snežana Petrović – Bursać.

Emisiju „Heroji u doba koronavirusa“ realizuje Medija centar u Čaglavici uz podršku Švajcarske ambasade na Kosovu. Emituje se svakog drugog petka od 21 sat na kanalima TV mreže - TV Herc u Štrpcu, TV Puls u Šilovu, TV Mir u Leposaviću, kao i na RTV KIM u Čaglavici.Ostale vesti

Radovanu Belom Markoviću „Zlatni krst kneza Lazara“, „Longin“ Branislavu Todiću

Književne nagrade na Vidovdanskim svečanostima u Gračanici dobili su Radovan Beli Marković „Zlatni krst kneza Lazara“, Gojko Božović „Gračaničku povelju“, Branka Кasalović „Кondir Кosovke devojke“, Nikola Živanović „Pero despota Stefana Lazarevića“, a priznanja za likovnu umetnost dobili su istoričar umetnosti prof. dr Branislav Todić „Longin“ za životno delo i Tamara Osmajlić nagradu „Dimitrije Popović“, navodi se u saopštenju Doma kulture „Gračanica“.

  • 21.06.2021
Prizren: Dečija smotra folklora obeležila jubilej

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena odžana je dvadeseta po redu Dečija smotra folklora. U zadužbini cara Dušana okupilo se blizu pet stotina folkoraša iz srpskih sredina na Kosovu.

  • 20.06.2021
Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
  • 09.06.2021