Vesti
Kultura

Kamberi: Svaki čovek je za sebe jedna knjiga

Promocija knjiga „Grad bola“ i „Valcer odbačenih“ autora Metija Кamberija održana je u čitaonici „Darinka Jevrić“ u Domu kulture "Gračanica". „U životu je dobro čitati knjige, ali bitnije je čitati ljude“ poručio je Kamberi romskoj deci koja su došla da podrže njegov rad.

Kamberi: Svaki čovek je za sebe jedna knjiga
Meti Kamberi na promociji svojih knjiga u Gračanici (Foto Kim)

Meti Kamberi rođen je u Nišu, u siromašnoj romskoj porodici. Pošto ga je majka ostavila, promenio je tri hraniteljske porodice do svoje dvanaeste godine, kada je smešten u Dom za nezbrinutu decu „Duško Radović”.

„Tamo sam otišao mlad, neuk i neobrazovan. Išao sam u školu ali sam ponavljao šesti razred zbog najosnovnije čovekove potrebe da bude sit. To je problem i kod Roma, oni većinom ne idu u školu zato što zapravo žive na rubu siromaštva, pa sam i ja isto bio jako siromašan. Kada sam ostvario to u domu da imam redovne obroke onda sam počeo da idem u školu. Najmanje sam se obrazovao u školi, pa sam se trudio da u domu u kojem odrastam radim na sebi“, priča Kamberi svoju životnu priču publici u Gračanici.

Roman „Grad bola“ je autobiografski u kome Кamberi opisuje svoje iskustvo odbačenosti i odrastanja na ulici, kao i o  životu u hraniteljskim porodicama i Domu za nezbrinutu decu. Njegova inspiracija za pisanje ovog romana bila je knjiga „Lovac na zmajeve“ Haleda Hoseinija.

„Ja sam se poistovetio sa tim junakom. Kada sam pročitao tu knjigu ja nisam mogao da spavam noću. Rekao sam sebi imaš i ti dobru priču zašto to ne bi napisao i da to drugi ljudi čitaju. Onda sam samo krenuo da pišem u domu, što je bilo zabranjeno. U domu ne smeš da ostaneš do kasno da pišeš, ali ja sam bio uporan. Vaspitači su se stalno ljutili na mene i govorili kako ne treba da pišem, da od toga ne može da se zaradi ali ja sam čvrstu odluku doneo da moram da napišem tu knjigu i da će se ona zvati ’Grad bola’’’, rekao je Kamberi.

Kamberi kaže da je ovim romanom prikazao romsku kulturu a čitaocima približio probleme ove zajednice. Knjiga „Grad bola“ do sada je imala deset izdanja. Prevedena je na nemački ali ne i na romski jezik iako je autor romske nacionalnosti.

Posle uspeha koji je doživeo sa romanom „Grad bola“ odlučio je da napiše i natavak - „Grad greha“ koji govori o njegovom putu uspeha.

„U suštini prikazao sam to da je sreća kratkotrajna, da je ona poput strasti. Mislim da trebamo da težimo ka zadovoljstvu, ono ume da potraje. U prvom romanu sam prikazao kako je to kada namaš a u drugom kako je kada imaš i šta ti onda nedostaje“, istakao je Kamberi.

Najnovije ostvarenje ovog mladog autora „Valcer odbačenih“ je komercionalni roman za mlade i drugačiji je od prethodna dva.

Promociju Metijevih romana organizovala je NVO „Glas Roma, Aškalija i Egipćana“. Kako ističu iz ove organizacije Kamberi je uzor mladim Romima.

„Svrha ovog susreta je da podignemo svest našoj deci koja će nakon promocije ovih romana dobiti inspiraciju da preduzmu korake koji će im doneti bolju budućnost za sebe i društvo“, rekao je Denis Avdi, službenik u odeljenju za obrazovanje u  organizaciji „Glas Roma, Aškalija i Egipćana“.

Uspeh Metija Kamberija velika je inspiracija za romsku decu koja su prisustvovala promociji romana.

„Volela bih kada porastem da budem dizajnerka i da pravim haljine. Metijeva priča je jako interesantna i veoma mi se svidela“, kazala je Sajda Memeti, učenica šestog razreda.

„Kada završim osmi razred upisaću frizersku školu. Volim da čitam knjige. Priča koju sam danas čula od Metija Kamberija, ostavila je jak utisak na mene“, rekla je Sonita.

„Nisam veliki ljubitelj čitanja. Kad završim osnovnu školu upisaću frizerski kurs“, kazala je Aida Đelić.

Meti Kamberi trenutno radi na scenariju za igrani film po romanu „Grad bola“.Ostale vesti

O romanu Petra Todorovića u Mitrovici i Gračanici
Promocija romana "Otkucaji duge" Petra Todorovića održaće se u četvrtak, 8. decembra u Кosovskoj Mitrovici u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" od 19.30 i u petak, 9. decembra u Domu kulture "Gračanica" od 19.00.
  • 06.12.2022
Svečano otvoren jedanaesti Grafest projekcijom filma ’’Čekajući Handkea’’
Jedanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest", pod sloganom "Posle", svečano je otvoren u Gračanici projekcijom filma Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". Za nagrade se takmiči 20 ostvarenja pretežno lokalnih autora.
  • 05.12.2022
Počinje Grafest

Projekcijom filma u takmičarskoj kategoriji "Povratak ishodištu" u režiji Đorđa Lakušića počinje ovogodišnji Grafest. Na ovom festivalu dokumentarnog filma i kratkih formi takmičiće se 20 radova autora sa Kosova.

  • 05.12.2022
Gračanica: Koreodrama ’’700’’ u mestu iz koga je sve poteklo
U slavu 700 godina manastira Gračanica, ansambl narodnih pesama i igara sa Kosova i Metohije "Venac" je pred gračaničkom publikom u prepunoj sali lokalnog Doma kulture sa velikim uspehom prvi put izveo istoimenu koreodramu.
  • 03.12.2022
Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022