Vesti
Kultura

Jesen u Prizrenu na platnu

U manastiru Sv. Arhangela u Prizrenu održava se likovna kolonija “Jesen u Prizrenu“. Slikari koji u njoj učestvuju kažu da im znamenitosti Dušanovog grada daju dodatnu inspiraciju za rad kakvu retko imaju.

Jesen u Prizrenu na platnu
Ilustracija (Foto Kim)

Ovo je druga po redu kolonija koja se organizuje u ovom manastiru. Prema rečima organizatora Maje Todić ispred Doma kulture Gračanica, ova kolonija je zbog duhovnih i kulturnih vrednosti Prizrena posebna.

“Likovna kolonija će trajati nedelju dana. Ovo je šesti dan, a sutra ćemo nakon zatvaranja kolonije imati izložbu. Učestvuje osam umetnika iz raznih krajeva Srbije, iz Sombora, Beograda, Zubinog Potoka, Berana, Gračanice. Kolonija je jako produktivna, morali smo da donosimo još slikarskih platna jer je tri po slikaru koliko je predviđeno premalo“, kaže Todićeva.

Slikar iz Beograda Aleksa Arsević do sada je imao priliku da Prizren vidi samo na fotografijama ili u knjigama.

“Malo je reći da sam oduševljen. Lep je doživljaj prvenstveno videti ovo mesto pa onda i nešto napraviti. Ovde sam naslikao nešto sasvim drugo u odnosu na ono što inače radim. Povukao sam neku, uslovno rečeno, pravoslavnu, pre svega hrišćansku vertikalu“, kaže Arsević.

“Utisci su izvanredni, gotovo neopisivi. Pre svega ovaj ambijent je sklop dva fenomena, prirode koja je neizmerno lepa i duhovnog potencijala grada. Sve to donosi jednu potpuno drugačiju energiju koja utiče na stvaranje“, rekao je slikar iz Beograda Zdravko Vučinić.

“Osnivač sam aukcijske izložbe za manastire Kosova i Metohije “Zvona Metohije“. Jednu od prvih akcija smo radili za manastir Zočište, zatim je bilo akcija za manastir Devič, Sv. Arhangele i manastire u Velikoj Hoči. Ovde sam dosta puta dolazila, drago mi je da je konak završen i meni je veliki blagoslov da sedam dana boravim u njemu“, kaže slikarka Vesna Marković.

U okviru kolonije slikari su obišli Prizren, Visoke Dečane, Pećku Patrijaršiju i Veliku Hoču.

Likovnu koloniju organizovao je Dom kulture u Gračanici uz pomoć sveštenstva manastira Sv. Arhangeli.Ostale vesti

Film ’’Peto pismo Hilde Dajč’’ i tribina ’’Кozara 1942’’ sutra u Prizrenu i Gračanici
Dom kulture "Gračanica", Muzej žrtava genocida i Bogoslovija Sveti Ćirilo i Metodije, organizuju projekciju dokumentarno-igranog filma "Peto pismo Hilde Dajč" reditelja Ivice Vidanovića i tribinu Кozara 1942 u utorak 31. januara u Bogosloviji u Prizrenu sa početkom  u 12 časova i u Domu kulture „Gračanica“ u 19 časova.
  • 30.01.2023
Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023