Vesti
Kultura

Jancić: Ova izložba je neka vrsta moje ispovesti

Izložba crteža Zvonimira Jancića, umetnika iz Gnjilana, otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Jancić: Ova izložba je neka vrsta moje ispovesti
Sa izložbe (Foto Radio Kontakt Plus)

Jancićevi prvi crteži nastajali su baš u Gnjilanu i to u malim beležnicama, krajem devedesetih godina prošlog veka.

U njima nije zabeležio događaje iz tog turbulentnog vremena, već svoja osećanja, misli i razmišljanja.

Jancić po prvi put samostalno izlaže svoje radove na Kosovu.

„Ovo je moja treća samostalna izložba. Prva je bila u Beogradu, pre 20 godina u Kolarčevoj zadužbini. Otprilike na svakih deset godina organizujem izložbe“, otkriva on.

Za svoje crteže u šali kaže da još uvek nisu završeni, ali da traju već 23 godine.

Većina njegovih dela nastajala je uglavnom na putovanjima i rađena je u blokovima.

„Prioritet su mi blokovi, sa njima radim više od dve decenije. Reč je o kombinovanoj tehnici. Mislim da je crtež najiskrenija forma umetnosti, pa bih rekao da je ova izložba neka vrsta moje ispovesti. Crteži su nastajali svuda - u Grčkoj, Srbiji, Francuskoj… Gde god da sam putovao, ja sam crtao. Inspiraciju crpim iz mesta u kojem se nalazim. Provedem dva-tri dana šetajući, a onda sednem i biram motiv“, objašnjava Jancić.

Česti motivi u njegovim delima su ribe i ptice. Pitali smo ga zbog čega je to tako.

„Ribu volim kao arhaični simbol vezan za hrišćanstvo. Ona je nešto čemu želim da pripadam. A ptica za mene predstavlja slobodu, koja ne zavisi ni od čega ovozemaljskog“, pojašnjava Jancić.

Postavka će biti izložena u Galeriji Fakulteta umetnosti do 8. juna.

Zvonimir Jancić rođen je u Gnjilanu, trenutno živi i radi u Beogradu. Ima tri ćerke, koje su krenule njegovim stopama - bave se umetnošću.

 Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022