Vesti
Kultura

’’Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021’’: Duhovna vatra kojoj se uvek vraćamo

Promocija knjige “Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021” Ace Vidića održana je večeras Gradskoj biblioteci “Vuk Karadžić” u Kosovskoj Mitrovici.
’’Jahao sam prema drvoredima – izabrane pesme 1981-2021’’: Duhovna vatra kojoj se uvek vraćamo
Sa promocije knjige (Foto Radio Mitrovica sever)

U zbirki poezije prisutni su elementi nadrealizma i imažinizma, koji govore o unutrašnjem suprostavljanju i kontrastu, i traži od nas da mislimo u sadašnjem trenutku.

Profesor srpskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici doc. dr Marija Miljković kazala je da knjiga predstavlja zbirku pesama nastalih u periodu od četiri decenije, od 1981. do 2021. godine, koje su objavljivane u do sada sedam zbirki poezije.

„Za sam početak svoje najnovije antologijske zbirke poezije, pesnik je izabrao Bretonov citat, „Poetski je zagrljaj, kao telesni zagrljaj – dok traje, zakljanja svaki pogled na bedu sveta“. Ovim citatom, pesnik je ,uslovno rečeno, predstavio sebe, međutim, u njegovim stihovima ima i onih kojima se odaje priznanje poezije i uopšte stvaranju. Kako autor kaže, istinska je radost u stvaranju“ navela je Miljković.

„Najnovija zbirka pesama Ace Vidića programskom pesmom, „Pesma poklonjenja u vremenu“, kojom je pesnik kako i sam kaže, hteo da čitaocima omogući celoviti uvid i vidljivije sagledavanje jedne avangardne poetike modernog pesništva“ dodala je Miljković.

Odmah zatim ide ciklus „Ranih pesama“, nastalih od 1981. do 1990. godine, pod nazivom „Rođenje“.

Milica Matijević bibliotekar savetnik biblioteke „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu i urednik u časopisu „Brankovina“ i „Intelekt“ kaže da pesnik pored pisanja, već više od 40 godina pomaže drugima u svom svaralaštvu i promociji.

„Aca Vidić je ovde večeras u ulozi pesnika, ali on već više od 40 godina piše poeziju i pomaže drugim ljudima da je pišu. Napravio je veliku pauzu u svom svaralačkom životu, baveći se uredničkim poslom. Aca je pomogao da više od 700 autora izdaju svoju prvu knjigu i kada na taj način posmatrate čoveka, vi shvatate da je zapravo on ono o čemu piše, apsolutni pesnik. On živi za poeziju i on se njoj klanja. Rad na njegovom stvaralaštvu je zaista marljiv, kao urednika i kao čoveka, koji je pomagao drugim ljudima da objave svoju poeziju“ rekla je Matijević.

Direktor Kulturnog centra „Dragica Žarković“ Milan Mihajlović istakao je da je Vidićeva poezija duhovna vatra, koja neumorno gori i kojoj se tokom čitanja uvek vraćamo.

„Acina poezija je duhovna vatra kojoj se u njegovim pesmama vraćamo više puta. To je poezija koja je dubokomisaona, misaona i refleksivna i pri svakom čitanju kao da otkriva novu ideju za njen nastanak. Aca je nadrealni pesnik i pesnik nadrealizma, koji veruje u snagu igre misli. On svojom poezijom reaguje na društveno-umetničke i intelektualne prilike svog vremena“ rekao je Mihajlović.

Autor knjige Aca Vidić čitao je stihove iz svoje zbirke poezije i zahvalio ljubiteljima pisane reči na potrebi za dubinom i smislom.

„Hvala vam što ste ovde jer imate duh, smisao i potrebu za dubinom misli i osećanja, povezanih u obrnutom smeru osećanja i misli, jer je takva poezija koju sam ja stvarao – ono što srce kaže umu, onda to um repodukuje“ rekao je Vidić.

Knjiga je objavljena u izdanju izdavačke kuće „Zlatno runo“ u Beogradu.

Pokrovitelj je Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023