Vesti
Kultura

Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti
Sa prošlogodišnjeg otvaranja Vidovdanskih svečanosti (Foto arhiva Kim)

Svečanosti će biti otvorene 5. juna u 20 časova izložbom "U slavu svetlosti" izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske iz Novog Sada, koja se sastoji od 29 reprezentativnih dela, a o kojoj autor izložbe i programski direktor ove ustanove u predgovoru kataloga piše: „svesni ugroženosti srpskog kulturnog nasleđa (i života) na Кosovu i Metohiji, zajedničkim delovanjem pokušali smo izložbom pod nazivom “U slavu svetlosti” da ukažemo na ikonične predstave srpske umetnosti, blistave tačke naše umetničke košnice...“.

Takođe, biće otvorena i 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“ na kojoj učestvuju istaknuti likovni stvaraoci iz Srbije i inostranstva: Ivan Jovanović ( Nemačka), Jelena Ilić (Zemun), Branka Lalić(Beograd), Кostin Bratenou (Rumunija), Mato Uljarević (Podgorica), Momčilo Macanović (Tivat), Peko Nikčević (Nikšić), Stanka Popović (Gračanica), Nikola Ilić (Lepina, Lipljan), Jelena Milićević (Zvečan), Кatarina Balunova (Slovačka).

Na svečanom otvaranju biće potpisan i protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture Gračanica i Galerije umetnosti Priština.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije, Grad Priština, Opština Gračanica.Ostale vesti

NPP sledeće sedmice obeležava 75 godina postojanja i otvara novu sezonu
Narodno pozorište u Prištini (NPP) će tokom naredne sedmice otvoriti sezonu 2023/2024. i obeležiti 75. godišnjicu postojanja i rada novim izvođenjima predstave "Ženidba", predstavljanjem dopunjenog izdanja monografije o ovom teatru, izložbom fotografija i najavom nove premijere.
  • 30.09.2023
Izložba slika Zorana Furunovića u Galeriji Doma kulture Gračanica 2. oktobra

Galerija umetnosti Priština i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu slika Zorana Furunovića u ponedeljak (2. oktobar) sa početkom od 20 časova, u Galeriji Doma kulture Gračanica.

  • 29.09.2023
Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023