Vesti
Kultura

Izložbom slika Miloša Šobajića počinju Vidovdanske svečanosti

Izložbom slika nedavno preminulog istaknutog umetnika Miloša Šobajića dobitnika nagrade „Longin“ 2019. godine u Domu kulture "Gračanica" u utorak 1. juna svečano će biti otvorene Vidovdanske svečanosti i početak rada 23. gračaničke likovne kolonije „Vidovdan 2021“.
Izložbom slika Miloša Šobajića počinju Vidovdanske svečanosti
Galerija Doma kulture (Foto Kim arihva)

Dom kulture "Gračanica" ove godine obeležava: 7 vekova od izgradnje Manastira Gračanice i 7 vekova od upokojenja njenog ktitora Kralja Milutina.

"Tim povodom otvaramo renoviranu Galeriju gračaničkog Doma kulture, koju je podržao Arno Gujon i njegova organizacija `Solidarnost za Kosovo`. Ujedno, ovog Vidovdana obnovljen je rad Galerije umetnosti Priština koja se posle dvadeset dve godine izgnanstva, vraća svojoj kući - Kosovu i Metohiji", saopšteno je iz ove ustanove. 

Likovna kolonija „Vidovdan“ održava se u okviru Vidovdanskih svečanosti i jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Kosovu i Metohiji. Nastala je 1997. godine u saradnji Doma kulture „Gračanica“ i Fakulteta umetnosti iz Prištine. Na njoj se dodeljuje nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika.

Ove godine će u sazivu kolonije u Gračanici biti 10 umetnika: Ljiljana Bursać (Beograd), Rajko Karišić (Beograd), Marija Jevtić Dajić (Novi Sad), Ervin Ćatović (Priština), Danilo Vuksanović (Novi Sad), Tamara Osmajlić (Berane), Dragan Bartula (Loznica), Stefan Stevanović (Batočina), Stojan Milanov (Beograd) i Vesna Sušić (Nikšić).

Svečano otvaranje je u utorak 1. juna 2021. godine u 20 časova u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Pokrovitelji Vidovdanskih svečanosti, kolonije i izložbe su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Skupština grada Priština-Gračanica, Opština Gračanica, Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Svi programi i manifestacije će se održavati u skladu sa trenutno važećim propisima lokalnih vlasti o pandemiji kovid-19.

 Ostale vesti

„Antigona“ otvara festival „Joakim Vujić“

Predstava "Antigona", po Sofokleu, a u režiji Nenada Todorovića i koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović", otvoriće 57. pozorišni festival "Joakim Vujić" koji će biti održan u Leskovcu od 23. do 30. septembra.

  • 22.09.2021
Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021