Vesti
Kultura

Izložbom slika Miloša Šobajića počinju Vidovdanske svečanosti

Izložbom slika nedavno preminulog istaknutog umetnika Miloša Šobajića dobitnika nagrade „Longin“ 2019. godine u Domu kulture "Gračanica" u utorak 1. juna svečano će biti otvorene Vidovdanske svečanosti i početak rada 23. gračaničke likovne kolonije „Vidovdan 2021“.
Izložbom slika Miloša Šobajića počinju Vidovdanske svečanosti
Galerija Doma kulture (Foto Kim arihva)

Dom kulture "Gračanica" ove godine obeležava: 7 vekova od izgradnje Manastira Gračanice i 7 vekova od upokojenja njenog ktitora Kralja Milutina.

"Tim povodom otvaramo renoviranu Galeriju gračaničkog Doma kulture, koju je podržao Arno Gujon i njegova organizacija `Solidarnost za Kosovo`. Ujedno, ovog Vidovdana obnovljen je rad Galerije umetnosti Priština koja se posle dvadeset dve godine izgnanstva, vraća svojoj kući - Kosovu i Metohiji", saopšteno je iz ove ustanove. 

Likovna kolonija „Vidovdan“ održava se u okviru Vidovdanskih svečanosti i jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Kosovu i Metohiji. Nastala je 1997. godine u saradnji Doma kulture „Gračanica“ i Fakulteta umetnosti iz Prištine. Na njoj se dodeljuje nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika.

Ove godine će u sazivu kolonije u Gračanici biti 10 umetnika: Ljiljana Bursać (Beograd), Rajko Karišić (Beograd), Marija Jevtić Dajić (Novi Sad), Ervin Ćatović (Priština), Danilo Vuksanović (Novi Sad), Tamara Osmajlić (Berane), Dragan Bartula (Loznica), Stefan Stevanović (Batočina), Stojan Milanov (Beograd) i Vesna Sušić (Nikšić).

Svečano otvaranje je u utorak 1. juna 2021. godine u 20 časova u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Pokrovitelji Vidovdanskih svečanosti, kolonije i izložbe su Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Skupština grada Priština-Gračanica, Opština Gračanica, Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Svi programi i manifestacije će se održavati u skladu sa trenutno važećim propisima lokalnih vlasti o pandemiji kovid-19.

 Ostale vesti

Koncert u čast jubileja, 7 vekova manastira Gračanice
Povodom jubileja, 7 vekova manastira Gračanice, učenici muzičkih škola „Stevan Mokranjac“ iz Gračanice i "Stevan Hristić" iz Staništora, hora „Simonida“ i crkvenog hora „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovce održali su koncert u Domu kulture.
  • 16.06.2021
Diskusija i izložba u PKC-u
Alternativna Internet stranica, večeras u 19 časova u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus", organizuje diskusiju "Alternativna mesta okupljanja - samostalne inicijative za kulturu, umetnost, slobodu...". Iste večeri biće otvorena izložba fotografija Sunčice Andrejević, dok će u muzičkom delu programa nastupiti Ilda Krama. 
  • 14.06.2021
Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića

Promocija knjige „Priština u srcu“ Nebojše Nikolića biće održana u subotu od 19 časova u Domu kulture „Gračanica“. 

  • 10.06.2021
Nataša Tasić Knežević: Ljubav je srž života
Operska diva moćnog glasa Nataša Tasić Knežević zadivila je večeras publiku u Gračanici ne samo svojim talentom i izvođenjem, već i neposrednošću, ljubaznošću i toplinom.
  • 09.06.2021
’’Akvarijus’’: Predstavljanje slikovnice ’’Utine i Miljanine boje prirode’’
Slikovnica za decu „Utine i Miljanine boje prirode“ (2021) biće predstavljena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u četvrtak, 10. juna 2021. godine, u 12 časova.
  • 09.06.2021
Operska diva Nataša Tasić Knežević nastupa u Gračanici
Operska diva iz Beograda Nataša Tasić Knežević održaće koncert u Domu kulture u Gračanici u sredu od 18 časova.
  • 07.06.2021