Vesti
Kultura

Izložbom Miloša Šobajića počela Vidovdanska likovna kolonija

U obnovljenoj galeriji Doma kulture Gračanica postavljena je izložba umetničkih radova nedavno preminulog slikara Miloša Šobajića. Ovom izložbom je počela Vidovdanska likovna kolonija, a time i program obeležavanja Vidovdanskih svečanosti.
Izložbom Miloša Šobajića počela Vidovdanska likovna kolonija
Izložba Miloša Šobajića (Foto Kim)

Istaknuti likovni umetnik svetskog renomea Miloš Šobajić preminuo je nedavno od posledica koronavirusa. Nažalost slikar nije dočekao da vidi svoju postavku u Gračanici, gde je 2019. godine nagrađen za životno delo likovnim priznanjem „Longin“ koje se tradicionalno dodeljuje u okviru Vidovdanske likovne kolonije.

Njegovi radovi u nedavno obnovljenoj galeriji učinili su da ovaj deo Doma kulture Gračanica izgleda poput galerija svetskih metropola.

O izložbi i radovima Miloša Šobajića govorila je njegova supruga Maja Iskedro.

"Njegova želja je bila da izlaže ne samo po svetski poznatim muzejima, već svuda po Srbiji, pa je tako išao od Novog Sada, preko Trebinja i Banjaluke, do Trstenika, Sombora i Pančeva, Višegrada, Valjeva, Niša i tako redom. Da bi kruna njegove misije izlaganja svog opusa po Srbiji bila upravo ovde na Kosovu i Metohiji, jer Kosovo i Metohija su kolevka srpskog naroda“, kazala je Maja.

Inače, ovogodišnja likovna kolonija „Vidovdan 2021“ okuplja deset umetnika iz različitih krajeva Srbije i Crne Gore. U narednih sedam dana inspirisani ovdašnjom kulturnom baštinom, slikari će boje prenositi na platno i stvarati nova dela.

Vesna Sušić iz Nikšića je prvi put u Gračanici. Inspiraciju tokom slikanja narednih sedam dana će, kaže, pronaći upravo u jubilejima koje Gračanica obležava ove godine.

„Prostor je fantastičan. Zanemela sam kada sam došla ovde. Ovo je stvarno svetski nivo, ali stvarno svetski nivo i ovakav prostor poseduju baš veliki gradovi, po tome može da se kaže da je Gračanica velika“, kaže slikarka.

Tamara Osmajlić iz Berana je studije završila na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. Lepota srpskog kulturnog blaga joj je, kaže, poznata.

„Svo moje slikarstvo je bazirano na tim freskama koje se nalaze i tu sam učila sve, tako da se to odražava i na mojim slikama. Drago mi je zbog toga i zbog toga se uvek i vraćam na Kosovo“, kaže Tamara.

Ljiljana Bursać iz Beograda je sa svojom organizacijom „Art Forum“ godinama učestvovala u raznim umetničkim aktivnostima širom Kosova. Posle nekoliko godina se ponovo vraća, ali sada kao učesnica Vidovdanske likovne kolonije u Gračanici.

„Jako me raduje da vidim da se taj kulturološki nivo podiže, bez obzira koliko je teško stanje, možda i finansijsko i materijalno, ali vidim da postoji u ljudima velika volja i interesovanje za to, pre svega ljudi koji su zaposleni, ali vidim da i publiku jer je tolika gužva da se i ne čujemo“.

"Drago mi je da sam ovde i da likovna saborovanja nisu samo okupljanja oko umetnosti, ovde u Gračanici to je mnogo više. Tri velika jubileja zapravo predstavljaju razlog našeg okupljanja i pogotovo mi je drago zato što dolazim iz muzeja, iz Galerije Matice srpske da mogu da primetim da je ova galerija toliko dobro uređena i osposobljenja za različite likovne manifestacija da bi se mnogi u užoj Srbiji mogli postideti", kaže Danilo Vuksanović umetnik iz Novog Sada.

Vidovdanske svečanosti otvorio je predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović.

"Ovo večeras je praznik umetnosti i slikarstva, da je ova galerija postala umetnički centar regiona, da se naši građani mogu ponositi njenim radom. Mogu da kažem da smo postali građani sveta i da bi se jedan Pariz ili Njujork mogli ponositi ovom izložbom", istakao je gradonačelnik Popović.

Galerija Doma kulture obnovljena je zahvaljujući podršci "Solidarnosti za Kosovo" koja je za tu namenu izdvojila 19.000 evra. Osnivač organizacije Arno Gujon publici u Gračanici se obratio putem video linka.

"Meni je bila velika čast da svečano otvorim izložbu našeg voljenog i nedavno preminulog slikara Miloša Šobajića, Parižanina, Srbina... Puno toga me povezuje sa njim. Imao sam priliku časti i zadovoljstvo da ga upoznam i simboličnije nije moglo biti nego da otvorim njegovu izložbu u Gračanici makar putem video linka zato što nažalost i dalje stoji zabrana za ulazak na Kosovo i Metohiju, ali ja ne gubim nadu da ću uskoro moći da vas posetim“, kazao je Arno Gujon.

Čitav program ulepšale su nedavno nagrađene balerine iz Baletske škole u Gračanici. One su izvodile Valcer i Polku sa kojima su nagrađene na nedavnom Međunarodnom festivalu baleta i igre u Beogradu. 

Inače, ove godine Manastir Gračanica slavi sedam vekova postojanja, a obeležava se i sedam vekova od smrti ktitora ovog srpsog kulturnog blaga Kralja Milutina. Takođe se obeležava i povratak Umetničke galerije iz Prištine u Gračanicu.

Na čelo te galerije, odlukom Vlade Srbije, imenovan je Nebojša Jevtić dosadašnji urednik Galerije Doma kulture u Gračanici.

"Poslednja odbrana našeg naroda na Kosovu i Metohiji su upravo kultura i umetnost zato sve radimo da održimo njihov kontinuitet i trajanje da različitim programima nastavimo tamo gde su naše institucije stale 1999. godine. Još jedna ustanova kulture od nacionalnog značaja – Galerija umetnosti Priština vraća se u svoj zavičaj, u Gračanicu posle 22 godine izmeštanja iz svog matičnog sedišta, reč je o jednoj od najznačajnijih ustanova kulture“, kazao je Jevtić.

Izložba slika umetnika sa kolonije biće predstavljena publici na pred Vodovdanskih svečanosti. Tada će biti dodeljlene nagrade "Longin" i "Dimitrije Popović".Ostale vesti

„Antigona“ otvara festival „Joakim Vujić“

Predstava "Antigona", po Sofokleu, a u režiji Nenada Todorovića i koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović", otvoriće 57. pozorišni festival "Joakim Vujić" koji će biti održan u Leskovcu od 23. do 30. septembra.

  • 22.09.2021
Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021