Vesti
Kultura

Izložba „Sretenjski ustav“ u Gračanici

Galerija umetnosti Priština - Gračanica, Dom kulture „Gračanica“ i Pedagoški muzej iz Beograda organizuju izložbu „Sretenjski ustav“ autora Aleksandre Milovanović i Filipa Cvetkovića.

Izložba „Sretenjski ustav“ u Gračanici
Stara skupština, gde je na Sretenje, 15. februara 1804. godine u Kragujevcu proglašen prvi Ustav moderne Srbije (Foto Wikipedia)

Izložba se sastoji od osamnaest rolapa (banera) na kojima su prikazani članovi Sretenjskog ustava donetog 15. februara 1835. godine.

"Bio je to prvi u nizu srpskih ustava 19. veka. Sastojao se od 14 glava i 142 člana, kojim je izvršena podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast što se i danas smatra standardom demokratije i ustavnosti. Donošenje Sretenjskog ustava izazvalo je žestoke, negativne reakcije velikih sila zbog toga što je bio previše liberalan za ono vreme. Osudile su ga sve tri velike sile zainteresovane za Srbiju — Turska, Rusija i Austrija, a Siprijen Rober ga je okarakterisao kao "francuski rasad" u turskoj šumi. Pod međunarodnim pritiskom Ustav je već početkom marta privremeno, a 11. aprila 1835. konačno ukinut", navode iz Galerije umetnosti Priština - Gračanica.

Izložba će biti otvorena u sredu 01. marta 2023. godine, sa početkom u 19:00 časova.

"Ovom izložbom koja predstavlja promociju Sretenjskog ustava iz 1835. godine na jedan novi i zanimljivi način, i koja ima veoma važnu edukativnu ulogu za našu publiku, nastavljamo izlagačku sezonu u Galeriji umetnosti Priština, smo započetu izložbom fotografija o manastiru Gračanica. U nastavku sezone očekuje nas niz zanimljivih izložbi različitih sadržaja", kazao je Nebojša Jevtić v.d direktora ove ustanove.Ostale vesti

Kabaretska predstava
Na sceni Doma kulture "Gračanica" u ponedeljak 03. aprila u 20.00 časova biće izvedena kabaretska predstva "Čeznem da vam kažem" Teatra Vuk.
  • 28.03.2023
Koreodrama ’’700’’ ponovo u Gračanici
Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ iz Prištine sa sedištem u Gračanici, zaigraće po drugi put svoj novi program, koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“ u Domu kulture u Gračanici 7. aprila 2023. godine sa početkom u 19:30.  
  • 27.03.2023
Nagrade za mlade balerine iz Gračanice u Beogradu
Odlukom žirija Unstoppable dance competition (UDC), Baletska škola Doma kulture "Gračanica" osvojila je sedam nagrada na jučerašnjem takmičenju u Dečijem kulturnom centru u Beogradu u solo, duo i trio formaciji.
  • 27.03.2023

Predstava "Zvonar Bogorodičine crkve" po tekstu Viktora Igoa, a u režiji Dejana Cicmilovića, biće izvedena u četvrtak 30.3. od 12.30 u Domu kulture "Stari Кolašin" u Zubinom Potoku.

  • 27.03.2023
„Kasica prasica“ u Gračanici: Komedija ko komedija, čudesna
U Domu kulture „Gračanica“ premijerno je izvedena komedija-vodvilja Ežena Labiša „Kasica-prasica“, u prevodu Danila Kiša, a u režiji Ksenije Krnajski. Komad star više od jednog veka akutuelan je i danas.
  • 23.03.2023
Brankica Damjanović u Kosovskoj Mitrovici: Ipak sve ima smisla

Sve književne večeri su posebne, ali kada dođete u svoj zavičaj, onda srce malo jače zaigra, rekla je književnica i novinarka Brankica Damjanović, predstavljajući svoje književno stvaralaštvo u prepunoj sali Mitrovačkog dvora.

  • 21.03.2023