Vesti
Kultura

Izložba slika "Jesen u Prizrenu" preko Fejsbuka

Zbog epidemije koronavirusa Dom kulture Gračanica je sačinio program kulturnih sadržaja za pet dana u nedelji pod nazivom "Kultura u doba Korone". Današnjii dan posvećen je virtuelnoj slikarskoj izložbi.
Izložba slika
Ilustracija (Foto Kim)

Povodom uvođenja vandrednog stanja i ograničenog kretanja Dom kulture Gračanica je svim zainteresovanima omogućio da putem njihove Fejsbuk stranice pogledaju izložbu slika "Jesen u Prizrenu".

"Peta Likovna kolonija `Jesen u Prizrenu` je umetnički i stvaralački odgovor na martovski Pogrom 2004. godine. Ona pripada retkim manifestacijama koje na takav način, na mestima sukoba i razaranja svedoče umetnost i obnovu života. Umetnici iz Srbije i Crne Gore koji sedam dana stvaraju u kompleksu Manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, suočeni su sa posledicama razaranja i obnove, monaškim načinom života i sopstvenim doživljajem nasleđenog i kreativnog. Iz Arhangela, kao iz svog umetničkog središta, slikari proučavaju, mnogi po prvi put vide, Bogorodicu Ljevišku, crkvu Svetog Đorđa, crkvu Svetog Spasa, Prizrensku bogosloviju, zatim Manastir Visoki Dečani, Pećku patrijaršiju, Manastir Gračanicu", poručio je direktor likovne Galerije Nebojša Jevtić.

Izložbu čini 14 slika. Na koloniji su učestvovali: Miroslav Živković, Milijana Vujović, Svetislav Slavković Kajzer, Goran Jovanović, Svetislav Ludoški, Biljana Novković i Mirjana Novković.Ostale vesti

Otvorena Likovna kolonija „Vidovdan 2020“
Izložbom najvrednijih slika iz fundusa Galerije Doma kulture u Gračanici otvorena je 22. Likovna kolonija „Vidovdan 2020“, ali i ovogodišnje „Vidovdanske svečanosti“.
  • 04.06.2020
Likovna kolonija i početak Vidovdanskih svečanosti bez publike
Večeras, u galeriji Doma kulture „Gračanica“ sa početkom u 19 časova, počinju Vidovdanske svečanosti i otvaranje 22. gračaničke Likovne kolonije „Vidovdan 2020“. Otvaranju Kolonije prisustvovaće samo slikari, predstavnici medija i pokrovitelji.
  • 04.06.2020
Virtuelnom izložbom obeležen Međunarodni dan dece
Povodom Međunarodnog dana deteta, organizacija Domovik u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“, a uz podršku UNICEF-a, organizovala je virtuelnu izložbu dečijih radova pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka“.
  • 01.06.2020
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
  • 01.06.2020
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020