Vesti
Kultura

Izložba slika "Jesen u Prizrenu" preko Fejsbuka

Zbog epidemije koronavirusa Dom kulture Gračanica je sačinio program kulturnih sadržaja za pet dana u nedelji pod nazivom "Kultura u doba Korone". Današnjii dan posvećen je virtuelnoj slikarskoj izložbi.
Izložba slika
Ilustracija (Foto Kim)

Povodom uvođenja vandrednog stanja i ograničenog kretanja Dom kulture Gračanica je svim zainteresovanima omogućio da putem njihove Fejsbuk stranice pogledaju izložbu slika "Jesen u Prizrenu".

"Peta Likovna kolonija `Jesen u Prizrenu` je umetnički i stvaralački odgovor na martovski Pogrom 2004. godine. Ona pripada retkim manifestacijama koje na takav način, na mestima sukoba i razaranja svedoče umetnost i obnovu života. Umetnici iz Srbije i Crne Gore koji sedam dana stvaraju u kompleksu Manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, suočeni su sa posledicama razaranja i obnove, monaškim načinom života i sopstvenim doživljajem nasleđenog i kreativnog. Iz Arhangela, kao iz svog umetničkog središta, slikari proučavaju, mnogi po prvi put vide, Bogorodicu Ljevišku, crkvu Svetog Đorđa, crkvu Svetog Spasa, Prizrensku bogosloviju, zatim Manastir Visoki Dečani, Pećku patrijaršiju, Manastir Gračanicu", poručio je direktor likovne Galerije Nebojša Jevtić.

Izložbu čini 14 slika. Na koloniji su učestvovali: Miroslav Živković, Milijana Vujović, Svetislav Slavković Kajzer, Goran Jovanović, Svetislav Ludoški, Biljana Novković i Mirjana Novković.Ostale vesti

Dom kulture Gračanica nastavlja sa programima
Dom kulture Gračanica je i za treću nedelju, koliko već traje ograničeno kretanje i vandredno stanje izazvano koronavirusom, pripremio programe u okviru "Kulture u doba Korone".
  • 29.03.2020
Večeras razgovor sa pesnikom Gojkom Božovićem
Za sve ljubitelje književnosti, Dom kulture Gračanica za petak je pripremio književno-tribinski program, u 18 časova održaće se onlajn razgovor sa pesnikom, književnim kritičarem, esejistom i izdavačem Gojkom Božovićem iz Beograda.
  • 27.03.2020
Sutra počinje onlajn filmski festival
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programom kulturnih sadržaja. U petak počinje sa radom prvi onlajn filmski festival "Moj of".
  • 26.03.2020
Predstava
Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici objavilo je da će predstava "Strah i beda Trećeg rajha" moći da se pogleda online na njihovom web sajtu pristina.theater.
  • 26.03.2020
Predstavljene ideje o uređenju Galerije Doma kulture
Studenti Fakulteta tehničkih nauka sa Odseka za arhitekturu Prištinskog univerziteta predstavili su danas tri idejna projekta za uređenje Galerije doma kulture „Gračanica“.
  • 25.03.2020
“Poezija je najslobodniji vid izražavanja”
"Poezija je najslobodnija grana umetnosti, najslobodniji vid izražavanja", kazao je uoči Svetskog dana poezije pesnik Žarko Milenković. Profesorka srpskog jezika Radmila Miljković se trudi da ljubav prema poeziji prenese na svoje učenike.
  • 20.03.2020