Vesti
Kultura

Izložba slika i skulptura Predraga Dragovića u Gračanici

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju izložbu slika i skulptura Predraga Dragovića „Preko pepela“.
Izložba slika i skulptura Predraga Dragovića u Gračanici
Predrag Dragović (Foto Novosti)

Publika će moći da vidi šezdeset pet slika i šest skulptura prevashodno kosovskih motiva nastajalih trideset godina.

„Pepeo“ je materijal pogroma, a kosovskom pogromu, stvarnom i imaginarnom, autor posvećuje dominantan niz motiva – vatre i njenih pojavnih oblika. Кao da se slike vraćaju u svoj zavičaj, gde je njihova drama boja analogna drami postojanja.

„Кosovski ciklus je preformulacija Dragovićevog doživljaja aktuelnih dešavanja sintetizovanih simbolima i znacima kosovskog zaveta, mita i istorijskog blaga. Vizuelni prostor slike ispunjen epskom ekspresijom bavi se obuhvatnijim istraživanjem odnosa između dobra i zla“, navodi u predgovoru kataloga Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti.

Izložba se realizuje u okviru proslave jubileja sedam vekova postojanja manastira Gračanica i sedamsto godina od upokojenja Svetog kralja Milutina.

Otvaranje izložbe je u ponedeljak 25. oktobra 2021. u 19 časova u Galeriji Doma kulture Gračanica .

Pokrovitelj izložbe je Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije i opština Gračanica.

O autoru

Predrag Dragović (1953) završio je Fakultet likovnih umetnosti, odsek slikarstvo, u Beogradu. Član ULUSa je postao 1980. godine. Iste godine je stekao staus slobodnog umetnika. U toku rada je stvorio tematske celine slika, crteža i grafika: aktova, portreta, pejzaža, kompozicija iz Starog Zaveta i Novog Zaveta. Njagovo stvaralaštvo se može svrstati i u velike cikluse, serije slika, kojima se povremeno ponovo vraća: Sveci i Sebri, Sveti Sava, Vrhovi (planinski pejzaži), Кostići, Likovno čitanje Gorskog vijenca, portreti srpskih pesnika... U grafičkim tehnikama duboke štampe, litografije i serigrafije realizovao je pesme grafike sa Matijom Bećkovićem, Rajkom Petrovim Nogom i Draganom Lakićevićem.

 Ostale vesti

Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022
’’Đedov sabor’’ 6. i 7. avgusta u Osojanu
Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture “Gračanica”, a ove godine im se pridružuje i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice, organizuju manifestaciju “Đedov sabor” koja se u Osojanu održava 6. i 7. avgusta ove godine. Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić, gostujući u jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica rekao je da će i ove godine dati sve od sebe zajedno sa ostalim organizatorima da ova manifestacija protekne po planu.
  • 04.08.2022
Počinje novi Eko art fest
Tokom leta i jeseni na severu Кosova će biti upriličen četvrti po redu Eko art fest. Ovogodišnji festival, čiji je organizator mitrovački "Akvarijus", biće realizovan pod sloganom "Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj" (3R’s: Reduce, Reuse, Recycle).
  • 03.08.2022
Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put
Ovih dana se u crkvi Svetog Marka u Šilovu privodi kraju nesvakidašnje freskopisanje scena iz Žitija Svetog Apostola Marka, jedinstveno u svetu.
  • 22.07.2022
Izvođači iz devet gradova na 55. Manifestaciji “Akordi Leška”
Kulturna manifestacija “Akordi Leška” održava se punih 55 godina i okuplja vokalne soliste koji nastupaju u revijalnom i takmičarskom delu programa boreći se za prvi glas ovog prestižnog i tradicionalnog takmičenja.
  • 20.07.2022