Vesti
Kultura

Izložba slika i skulptura Predraga Dragovića u Gračanici

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju izložbu slika i skulptura Predraga Dragovića „Preko pepela“.
Izložba slika i skulptura Predraga Dragovića u Gračanici
Predrag Dragović (Foto Novosti)

Publika će moći da vidi šezdeset pet slika i šest skulptura prevashodno kosovskih motiva nastajalih trideset godina.

„Pepeo“ je materijal pogroma, a kosovskom pogromu, stvarnom i imaginarnom, autor posvećuje dominantan niz motiva – vatre i njenih pojavnih oblika. Кao da se slike vraćaju u svoj zavičaj, gde je njihova drama boja analogna drami postojanja.

„Кosovski ciklus je preformulacija Dragovićevog doživljaja aktuelnih dešavanja sintetizovanih simbolima i znacima kosovskog zaveta, mita i istorijskog blaga. Vizuelni prostor slike ispunjen epskom ekspresijom bavi se obuhvatnijim istraživanjem odnosa između dobra i zla“, navodi u predgovoru kataloga Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti.

Izložba se realizuje u okviru proslave jubileja sedam vekova postojanja manastira Gračanica i sedamsto godina od upokojenja Svetog kralja Milutina.

Otvaranje izložbe je u ponedeljak 25. oktobra 2021. u 19 časova u Galeriji Doma kulture Gračanica .

Pokrovitelj izložbe je Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije i opština Gračanica.

O autoru

Predrag Dragović (1953) završio je Fakultet likovnih umetnosti, odsek slikarstvo, u Beogradu. Član ULUSa je postao 1980. godine. Iste godine je stekao staus slobodnog umetnika. U toku rada je stvorio tematske celine slika, crteža i grafika: aktova, portreta, pejzaža, kompozicija iz Starog Zaveta i Novog Zaveta. Njagovo stvaralaštvo se može svrstati i u velike cikluse, serije slika, kojima se povremeno ponovo vraća: Sveci i Sebri, Sveti Sava, Vrhovi (planinski pejzaži), Кostići, Likovno čitanje Gorskog vijenca, portreti srpskih pesnika... U grafičkim tehnikama duboke štampe, litografije i serigrafije realizovao je pesme grafike sa Matijom Bećkovićem, Rajkom Petrovim Nogom i Draganom Lakićevićem.

 Ostale vesti

Vojvođanska tambura u kosovskom „Vencu“

Nacionalni Ansambl narodnih igara i pesama „Venac“ planira da u svoj repertoar uvrsti i tamburicu, pa su tim povodom u Gračanicu stigli tamburaški eksperti kako bi zajedno sa članovima ovog ansambla pokrenuli radionicu.

  • 07.12.2021
Četiri prva mesta za balerine iz Gračanice

Balerine iz Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ osvojile su prva četiri mesta na Prvom internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu, koje organizuje Srpska asocijacija plesnih organizacija (SAPO).

  • 05.12.2021
Gračanica: Svetlom pisana istorija srpske škole glume
U Domu kulture "Gračanica otvorena" je izložba "Vek i po srpske škole glume” višeg umetničkog saradnika na katedri glume Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu Pavla Lazića koja je organizovana povodom obeležavanja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji.
  • 03.12.2021
Sutra počinje radionica

Dom kulture „Gračanica“ organizuje treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“, koja će trajati od 03. do 09. decembra. Na radionici će učestvovati učenici osnovnih škola, uzrasta od 10 do 15 godina.

  • 02.12.2021
Večeras premijera filmova
U bioskopu Doma kulture Gračanica večeras će biti premijerno prikazana dva filma - "Gučijevi" i "Enkanto".
  • 02.12.2021
Završen „Grafest“. Prva nagrada reditelju Rastku Šejiću
Dodelom priznanja najboljim autorima dokumentarnih filmova i reportaža završen je jubilarni, deseti po redu, Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest". Prva nagrada pripala je Rastku Šejiću iz Beograda za dokumentarni film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“. Drugo mesto na festivalu osvojila je Radmila Vulićević, a treće Ana Marković.
  • 01.12.2021