Vesti
Kultura

Izložba slika Bajrama Mehmetija

„Čudnovato lepo“, naziv je izložbe slika Bajrama Mehmetija, koju organizuje Dom kulture „Gračanica“.
Izložba slika Bajrama Mehmetija
Bajram Mehmeti (Foto privatna arhiva)

Otvaranje izložbe ovog samoukog slikara iz Lepine zakazano je za subotu od 18 : 30 časova u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Izložba je organizovana je u sklopu obeležavanja Dana opštine Gračanica.

„Bajram Mehmeti pripada retkim slikarima naivcima ovog prostora koji posvećeno i bez ostatka sledi svoj umetnički poziv. Njagovo stvaranje ostavlja utisak najbliže povezanosti sa ličnim životom i životom njegove zajednice. Profilisao se kao autentični lirski svedok intimnih detalja svoje zatvorene sredine. Uprkos svemu, njegova umetnost je preskočila granice koje ga okružuju, tako američki pesnik Pol Polanski za njegov rad kaže: „Neprestano govorim Bajramu da će jednoga dana ljudi pričati kako Romi nikada nisu živeli na Кosovu. Pričam mu da je njegova dužnost da naslika veoma slikovitu istoriju Roma na Кosovu.“ Polanski je njegovu sliku i nekoordinisane boje, pre više od deset godina, video kao nešto „čudnovato lepo“ . Od tada se njegova poetika razvila prema nepredvidivosti i neposrednosti štto jeste fundament današnjeg naivnog slikarstva…“ kazali su o njemu Živojin Rakočević i Maja Todić.

Nakon otvaranja izložbe sledi Svečana akademija povodom Dana opštine Gračanica.Ostale vesti

Virtuelnom izložbom obeležen Međunarodni dan dece
Povodom Međunarodnog dana deteta, organizacija Domovik u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“, a uz podršku UNICEF-a, organizovala je virtuelnu izložbu dečijih radova pod nazivom „Mala umetnost cveta dok sloboda čeka“.
  • 01.06.2020
U četvrtak počinju Vidovdanske svečanosti
Dom kulture Gračanica, bez obzira na epidemiju virusa KOVID-19, za Vidovdanske svečanosti sprema „redovan“ repertoar. Svečanosti će zvanično biti otvorene 04. juna kada će u galeriji Doma kulture početi „Vidovdanska likovna kolonija 2020.“
  • 01.06.2020
„Riznica“, portal za kulturu i tradiciju
Osnovna ideja za pokretanje portala Riznica (riznica.net) jeste promocija „zaboravljenih i nepravedno potisnutih vrednosti zbog dnevno-političkih tema“, rekao je glavni i odgovorni uredni tog portala iz Gračanice Ivan Miljković za Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 28.05.2020
Zajednica pozorišta Srbije spremna da obnovi rad
Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije, koja okuplja šesnaest institucionalnih pozorišta van Beograda i Vojvodine, saopštila je da su članice spremne da nastave sa radom odmah po dobijanju preporuka od nadležnog ministarstva u vezi sa uslovima pod kojima se mogu organizovati probe i predstave.
  • 28.05.2020
U PKC „Akvarijus“ večeras izložba Mimoze Studenice
U virtuelnoj galeriji Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” večeras u 19:00 časova biće predstavljena izložba kolaža pod nazivom “Žena”,  likovne umetnice iz Prištine Mimoze Studenice.
  • 22.05.2020
Novi program Doma kulture
Dom kulture Gračanica je i za narednu nedelju pripremio bogat online kulturni program. Posetioci njihove stranice moći će da pogledaju koncerte, učestvuju na likovnoj koloniji, prate časove balete ali i druge sadržaje.
  • 17.05.2020