Izložba slika Bajrama Mehmetija

„Čudnovato lepo“, naziv je izložbe slika Bajrama Mehmetija, koju organizuje Dom kulture „Gračanica“.

Podeli ovaj članak sa:
 • Bajram Mehmeti (Foto privatna arhiva)

Otvaranje izložbe ovog samoukog slikara iz Lepine zakazano je za subotu od 18 : 30 časova u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Izložba je organizovana je u sklopu obeležavanja Dana opštine Gračanica.

„Bajram Mehmeti pripada retkim slikarima naivcima ovog prostora koji posvećeno i bez ostatka sledi svoj umetnički poziv. Njagovo stvaranje ostavlja utisak najbliže povezanosti sa ličnim životom i životom njegove zajednice. Profilisao se kao autentični lirski svedok intimnih detalja svoje zatvorene sredine. Uprkos svemu, njegova umetnost je preskočila granice koje ga okružuju, tako američki pesnik Pol Polanski za njegov rad kaže: „Neprestano govorim Bajramu da će jednoga dana ljudi pričati kako Romi nikada nisu živeli na Кosovu. Pričam mu da je njegova dužnost da naslika veoma slikovitu istoriju Roma na Кosovu.“ Polanski je njegovu sliku i nekoordinisane boje, pre više od deset godina, video kao nešto „čudnovato lepo“ . Od tada se njegova poetika razvila prema nepredvidivosti i neposrednosti štto jeste fundament današnjeg naivnog slikarstva…“ kazali su o njemu Živojin Rakočević i Maja Todić.

Nakon otvaranja izložbe sledi Svečana akademija povodom Dana opštine Gračanica.

Ostale vesti

 • Promocija knjige o Tomislavu Sekuliću

  Promocija knjige o Tomislavu Sekuliću

  Promocija knjige „Tomislav Sekulić – Čovek u svom vremenu“, koju su pripremili Đorđe Jevtić i Momčilo Trajković biće održana večeras od 19 časova u Domu kulture "Gračanica".

 • Nova sezona likovnih okršaja u ’’Akvarijusu’’

  Nova sezona likovnih okršaja u ’’Akvarijusu’’

  Mečevima između Aleksandre Grozdanović iz Leskovca i Davida Pavlovića iz Kraljeva, te Anđele Radenković Popović iz Grabovca i Milice Grbović iz Niša počinje četvrta po redu sezona Likovnih okršaja u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

 • TOG: Edukativne posete manastiru i arheološkom parku

  TOG: Edukativne posete manastiru i arheološkom parku

  Turistička organizacija Gračanice i ove godine organizuje edukativne posete za učenike svih osnovnih škola na teritoriji opštine. Posete će biti održane od 14. do 16. oktobra, pri čemu će svakog dana dve osnovne škole imati priliku da obiđu manastir i arheološki park.

 • „Uspavana lepotica“ odigrana u Goraždevcu

  „Uspavana lepotica“ odigrana u Goraždevcu

  Predstava “Uspavana lepotica” nakon Donje Gušterice prikazana je danas i u Goraždevcu. Glumci Narodnog pozoriišta Priština, uspeli su da nasmeju i pošalju poučnu poruku deci iz Goraždevca.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane