Vesti
Kultura

Izložba ’’Prostorno i urbanističko planiranje Kosova i Metohije’’

Asocijacija prostornih planera Srbije, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Univerzitet u Beogradu – Geografski fakultet organizovali su izložbu “Prostorno i urbanističko planiranje Kosova i Metohije” koja je danas svečano otvorena na Fakultetu tehničkih nauka.

Izložba ’’Prostorno i urbanističko planiranje Kosova i Metohije’’
Izložba ’’Prostorno i urbanističko planiranje Kosova i Metohije’’ (Foto Radio Mitrovica sever)

Izložba prikazuje prostorne i urbanističke planove, kao i ostale stručne dokumente (urbanističke projekte, realizacije, konkurse, istraživanja i publikacije) rađene za prostor Kosova i Metohije. Poseban osvrt stavljen je na dokumente izrađene do 1999. godine, koji su prekriveni senkom zaborava.

Na otvaranju izložbe, u ime domaćina prisutne je pozdravio dekan Prirodno – matematičkog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Dejan Gurešić, rekavši da je njen cilj da sačuva od zaborava dokumentaciju koja svedoči o našem postojanju na ovim prostorima pre 1999. godine.

Devedesetih godina prošlog veka je Republika Srbija organizovala jednu planersku akciju, gde su sve opštine Kosova i Metohije bile pokrivene od strane uglednih institucija Srbije koje se bave tim poslom.

Na urbanističkom planu grada Prištine, Prizrena, Orahovca i još nekoliko gradića na Kosovu i Metohiji, radio je diplomirani inženjer arhitekture, magistar urbanizma i doktor urbanističkih nauka Borislav Stojkov. Kaže da je na KiM angažovan već 30 godina i da je period od 1995. do 1998. kada je radio na urbanističkim planovima ovdašnjih gradova, za njega i danas ostao najveći izazov.

„Naišli smo na velike probleme. Što je veća kriza, veći su problemi u gradovima. Naišli smo na razne probleme – od socijalno – političkih, pa do onih ekoloških, ekonomskih, funkcionalnih… Zapuštena je infrastuktura i u gradovima je bio veliki nered u to vreme“ priča Stojkov i ističe da je posebno ekološki bio ugrožen najlepši, carski grad Prizren.

„Ja sam školovan u Americi, Evropi i Srbiji, video sam sveta, ali ono što sam ovde video, naučio i saznao je više od svega što sam pre znao“ dodao je Stojkov.

Niški Zavod za urbanizam imao je za zadatak da planski pokriva Peć, Dečane, Istok i Klinu, odnosno severnu Metohiju i izrađivali su sve urbanističke planove za to područje, koje su se primenjivali do 99. godine. Tada je prema rečima arhitekte Miroljuba Stankovića koji je radio na tim planovima, i bilo je puno aktivnosti urbanista i prostornih planera.

„Najpre, tim gradovima su nedostajali generalni urbanistićki planovi, a to su u hijerarhiji prvi planovi i bez njih nije bilo moguće raditi dalju razradu, pa je najpre to urađeno“ kaže Stanković i napominje da bez tih planova, nije moguće izdavati dozvole za gradnju nikome, pa čak ni lokalnim samoupravama i da je zato najpre bilo važno pokriti sva mesta urbanističkim planovima i dokumentacijom.

U sklopu izložbe, prof dr. Borislav Stojkov održao je predavanje o izazovima planiranja gradova na Kosovu i Metohiji u poslednjoj deceniji XX veka. Svoja iskustva o planiranju na Kosovu i Metohiji, preneo je i mr Miroljub Stanković.Ostale vesti

Koreodrama ’’700’’ večeras pred gračaničkom publikom
Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, izvešće večeras u 19:30 u Domu kulture u Gračanici premijeru koreodrame „700“. Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica. 
  • 03.12.2022
Gračanica: Grafest od 5. do 7. decembra pod sloganom „Posle“
Jedanaesti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi Grafest, održaće se od 05. do 07. decembra u Gračanici, pod sloganom „Posle“. Festival otvara film Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". 
  • 02.12.2022
Rastko Šejić u Akvarijusu
Reditelj, producent i novinar Rastko Šejić biće gost Privatnog kulturnog centra "Akvarijus" u Кosovskoj Mitrovici u nedelju, 4. decembra. Od 19.00 sati biće prikazan njegov film "Na veslu priča: Pozdrav pesniku!", a potom će uslediti razgovor sa autorom koji će voditi Ivana Vanovac i Aleksandar Dunđerin. Specijalni gosti će biti pesnici Branka Кasalović i Novica Sovrlić.
  • 02.12.2022
“Ona koja raspušta vojske”: Ženska pobuna protiv rata
Aristofanov komad "Lisistrata" pisan pre 2400 godina, reditelj Boban Skerlić adaptirao je za ovo vreme i dao mu naziv - “Ona koja raspušta vojske”. Glumci Narodnog pozorišta u Prištini večeras su ovu crnu komediju izveli premijerno pred svojom publikom u Gračanici. Prihod o prodatih karata ide u humanitarne svrhe.
  • 30.11.2022
„Ona koja raspušta vojske“ aktuelnija nego ikad
Komad "Ona koja raspušta vojske", urađen po Aristofanovoj komediji "Lisistrata", u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića biće premijerno izveden večeras od 20.00 časova u gračaničkom Domu kulture. „Predstava je spojila antički diskurs sa ekspresionizmom i savremenim pozorištem“, rekao je umetnički direktor Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) Nenad Todorović na konferenciji za medije pred premijeru. 
  • 30.11.2022
Otvorena izložba slika Maje Todić: Prirodno je da budem inspirisana Gračanicom
Izložba slika „Identiteti“ akademske slikarke Maje Todić otvorena je u njenoj rodnoj Gračanici. Na platnu mnoštvo toplih boja, motivi Gračanice, Patrijaršije, monaške odore, Gazimestana. „Prosto je prirodno da kao slikarka rođena u Gračanici budem i inspirisana Gračanicom, ona je vesnik našeg identiteta ali i koren koji se dalje prenosi na ostale prostore“, kaže autorka.
  • 29.11.2022