Vesti
Kultura

Izložba ’’Prostorno i urbanističko planiranje Kosova i Metohije’’

Asocijacija prostornih planera Srbije, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Univerzitet u Beogradu – Geografski fakultet organizovali su izložbu “Prostorno i urbanističko planiranje Kosova i Metohije” koja je danas svečano otvorena na Fakultetu tehničkih nauka.

Izložba ’’Prostorno i urbanističko planiranje Kosova i Metohije’’
Izložba ’’Prostorno i urbanističko planiranje Kosova i Metohije’’ (Foto Radio Mitrovica sever)

Izložba prikazuje prostorne i urbanističke planove, kao i ostale stručne dokumente (urbanističke projekte, realizacije, konkurse, istraživanja i publikacije) rađene za prostor Kosova i Metohije. Poseban osvrt stavljen je na dokumente izrađene do 1999. godine, koji su prekriveni senkom zaborava.

Na otvaranju izložbe, u ime domaćina prisutne je pozdravio dekan Prirodno – matematičkog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Dejan Gurešić, rekavši da je njen cilj da sačuva od zaborava dokumentaciju koja svedoči o našem postojanju na ovim prostorima pre 1999. godine.

Devedesetih godina prošlog veka je Republika Srbija organizovala jednu planersku akciju, gde su sve opštine Kosova i Metohije bile pokrivene od strane uglednih institucija Srbije koje se bave tim poslom.

Na urbanističkom planu grada Prištine, Prizrena, Orahovca i još nekoliko gradića na Kosovu i Metohiji, radio je diplomirani inženjer arhitekture, magistar urbanizma i doktor urbanističkih nauka Borislav Stojkov. Kaže da je na KiM angažovan već 30 godina i da je period od 1995. do 1998. kada je radio na urbanističkim planovima ovdašnjih gradova, za njega i danas ostao najveći izazov.

„Naišli smo na velike probleme. Što je veća kriza, veći su problemi u gradovima. Naišli smo na razne probleme – od socijalno – političkih, pa do onih ekoloških, ekonomskih, funkcionalnih… Zapuštena je infrastuktura i u gradovima je bio veliki nered u to vreme“ priča Stojkov i ističe da je posebno ekološki bio ugrožen najlepši, carski grad Prizren.

„Ja sam školovan u Americi, Evropi i Srbiji, video sam sveta, ali ono što sam ovde video, naučio i saznao je više od svega što sam pre znao“ dodao je Stojkov.

Niški Zavod za urbanizam imao je za zadatak da planski pokriva Peć, Dečane, Istok i Klinu, odnosno severnu Metohiju i izrađivali su sve urbanističke planove za to područje, koje su se primenjivali do 99. godine. Tada je prema rečima arhitekte Miroljuba Stankovića koji je radio na tim planovima, i bilo je puno aktivnosti urbanista i prostornih planera.

„Najpre, tim gradovima su nedostajali generalni urbanistićki planovi, a to su u hijerarhiji prvi planovi i bez njih nije bilo moguće raditi dalju razradu, pa je najpre to urađeno“ kaže Stanković i napominje da bez tih planova, nije moguće izdavati dozvole za gradnju nikome, pa čak ni lokalnim samoupravama i da je zato najpre bilo važno pokriti sva mesta urbanističkim planovima i dokumentacijom.

U sklopu izložbe, prof dr. Borislav Stojkov održao je predavanje o izazovima planiranja gradova na Kosovu i Metohiji u poslednjoj deceniji XX veka. Svoja iskustva o planiranju na Kosovu i Metohiji, preneo je i mr Miroljub Stanković.Ostale vesti

Proglašeni pobednici literarnog i likovnog konkursa
Radovi povodom Vidovdana nastali na konkursu Književnog kluba "Kosovski božur" iz Vitine koji funkcioniše u okviru Tehničke škole Vitina i ove godine su promovisali mlade talente iz književno – umetničke delatnosti.
  • 01.07.2022
Nenametljiv stvaralački put  Jovane Micić

Potrebu za pisanjem osetila je, kako kaže, relativno kasno. Svesna svog talenta, ali ne zamišljajući sebe kao pesnika i stvaraoca, prepustila se „peru“ bez prevelikih ambicija i želja da njena poezija bude primećena.

  • 30.06.2022
Otvorena završna izložba studenata Fakulteta umetnosti

Tradicionalna završna izložba radova studenata osnovnih i master akademskih studijskih programa slikarstva, vajarstva, grafike i grafičkog dizajna Fakulteta umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, otvorena je sinoć.

  • 29.06.2022
Završni koncert polaznica Škole baleta u Gračanici
Baletska škola u Gračanici večeras je imala svoj završni koncert. Nastup balerina bio je i poslednja manifestacija u okviru ovogodišnjih „Vidovdanskih svečanosti“. Novu baletsku sezonu počeće u septembru.
  • 28.06.2022
Vidovdansko pesničko bdenije: Ljudski životi sve nestvarniji
Vidovdanske književne nagrade uručene su sinoć ovogodišnjim dobitnicima u porti manastira Gračanica tokom tradicionalnog "Vidovdanskog pesničkog bdenija". "Vidim da su ljudski životi i prilike u kojima živimo sve nestvarniji", zahvalio se Slobodan Zubanović. Publici se predstavio i Big Bend RTS-a.
  • 28.06.2022
’’To što ti je u srcu iznesi odmah, ne čekaj sutra’’
Više knjiga Penelope Skaj, jedne od najprodavanijih autorki Njujork Tajmsa, knjiga Slavoja Žižeka "Kao lopov usred belog dana", "Tuđa pravila" i "Svet po Garpu" Džona Irvinga u izdanju "Lagune", "Konstantinovo raskršće" Dejana Stojiljkovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića, knjige Megi Stivoter u izdanju ’Publik praktikuma" – iza korica svih ovih knjiga stoji Predrag Peđa Marković.
  • 27.06.2022