Vesti
Kultura

Izložba Nebojše Jocića: Kako mikrosvet pokreće čoveka čijem slikarstvu su zidovi mera?

Izložba slika i crteža  akademskog slikara Nebojše Jocića, otvorena je sinoć u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.
Izložba Nebojše Jocića: Kako mikrosvet pokreće čoveka čijem slikarstvu su zidovi mera?
Detalj sa izložbe Nebojše Jocića (Foto Radio Mitrovica sever)

Jocić predaje Zidno slikarstvo na Fakultetu umetnosti ali je publika sinoć bila u prilici da vidi njegove eksponate na platnu galerijskih formata.

Pored slikarstva, Jocića interesuje i nauka, naročito onaj teško vidljiv mikrosvet.

Nebojšina koleginica Nevena Popović kaže da je veliko zadovoljstvo imati izložbu na ovako visokom nivou,u godini kada sam fakultet obeležava jubilej – 50 godina postojanja. Istovremeno je podsetila da sam umetnik, ove godine puni 30 godina obrazovne delatnosti u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Naglasila je da se Jocić uglavnom bavi nekim drugim materijalima, obzirom da su grafiti i murali njegovi osnovni mediji, a da publika ima priliku da ga sada upozna i kroz materijale koji su prigodni za galerijsko eksponiranje.

„Radovi su rađeni kombinovanom tehnikom, na papiru i platnu različitim tehnikama i materijalima, a Nebojša je majstor u tome“ rekla je Popovićeva.

Pored slika i crteža, posetioci su na zidnoj projekciji mogli da se upoznaju sa „muzom“ koja je pokrenula stvaralački proces. Naime, Jocić se pored umetnosti, bavi i naukom, pa je izučavajući život malog ali moćnog parazita pod imenom konjska dlaka ili živa kosa, shvatio da nešto veoma malo, gotovo nevidljivo, može da uništi nešto daleko veće i samo naizgled jače.

„Veličina tog bića je milimetarska i ima veoma neobičan život. Živi na skakavcima ili zrikavcima i zapravo uništava njihov život. Ali on ima jednu živu igru koju je Nebojša primetio.To je tanano ipraktično nevidljivo biće. Snimio ga je na svoj način i mi vidimo tu tananu liniju na svim njegovim radovima“ kaže Popović i dodaje da iako je malo, to biće ima sposobnost da izludi domaćina koji u želji da agonija prestane, sebe ubija. Velika moć, čak i nadmoć u nečemu nevidljivom, što oduševljava čoveka čijem slikarstvu su zidovi mera.

Pored slika i video prezentacije, prisutni su uživali u muzičkom delu programa, u okviru kog je pijanista i kompozitor Dimitrije Jocić izveo dve kompozicije „Rotor“ i „Izvor“, neobične teme sa motivima Vizantije, Mongolije i Nikole Tesle.

Izložba će biti otvorena do 13. marta.



Ostale vesti

Predstava ’’Srpska drama’’ u četvrtak u Srednjoškolskom centru
Predstava "Srpska drama", aktuelizovana verzija komada Siniše Кovačevića u režiji Zorana Кovandžića, a u izvođenju glumaca Alternativne pozorišne trupe "Čkalja" iz Кruševca biće odigrana u četvrtak 23. marta u 11 časova u Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu.
  • 20.03.2023
Jovan Zafirović: Aforizam je moj stav
Zbirka aforizama "Glavom kroz stid" mladog satiričara iz Kosovskog Pomoravlja Jovana Zafirovića je predstavljena večeras publici u Domu kulture "Gračanica".
  • 15.03.2023
Promocija knjige aforizama Jovana Zafirovića večeras u Gračanici
Knjiga aforizama „Glavom kroz stid“ autora Jovana Zafirovića, biće predstavljena gračaničkoj publici u Domu kulture večeras u 19.00 časova.  U programu, pored autora, učestvuju Ivana Vanovac, Aleksandar Dunđerin i Žarko Milenković.
  • 15.03.2023
„Nedelja Kosova i Metohije“ u Matici srpskoj
Matica srpska, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija, organizuje „Nedelje Kosova i Metohije“ od 20 do 24. marta 2023. godine u Novom Sadu.
  • 15.03.2023
Koncert “Metohijska pojanja” održan u Mitrovačkom dvoru
Koncert „Metohijska pojanja“ autora Svetislava Božiča održan je sinoć u Mitrovačkom dvoru u okviru manifestacije „U susret jubileju“ kojom Fakultet umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici ove godine obeležava 50 godina svog postojanja i rada.
  • 08.03.2023
Festival ženskog stvaralaštva od 7. do 10. marta u PKC
Festival ženskog stvaralaštva (FEŽES) 2023. počinje sutra u 18 sati i 30 minuta otvaranjem izložbe dečjih radova, koje potpisuju polaznici "Malog ateljea" i "Likovnog ateljea".
  • 06.03.2023