Vesti
Kultura

Izložba “Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama” u Prizrenu

Arhiv Кosova i Metohije, Društvo prijatelja manastira Sv. Arhangela kod Prizrena i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“ u gradu na Bistrici. Svečano otvaranje je u subotu 8. aprila od 13 časova u porti manastira Svetih Arhangela. 
Izložba “Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama” u Prizrenu
Detalj sa izložbe u Domu kulture "Gračanica" (Foto Kim arhiva)

Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljenih razglednica i fotografija, koje predstavljaju jedinstveno fotografsko putovanje od 1878. do 1989. godine. Pomenuti ilustrovani materijal prikupljen je u: Državnom arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije, Istorijskom muzeju Srbije, Narodnom i Etnografskom muzeju u Beogradu, kao i Narodnoj biblioteci Srbije. Svoje kolekcije ustupili su i kolekcionari sa Kosova.

"Sedam punih vekova je prošlo od kako je kralj Milutin, najveći zadužbinar istočno hrišćanskog sveta svoga vremena, na levoj obali Gračanke sagradio velelepnu Gračanicu. Od kada je sazdan predanošću neimara i darovitošću ktitora, manastir Gračanica kao svedok minulih vekova predstavljao je neiscrpnu inspiraciju umetnicima i pesnicima koji su nadahnuti božanskom lepotom Milutinove zadužbine četkicom oslikavali najbolje radove, a perom ispisali najlepše stihove", navode iz Doma kulture.

O izložbenoj postavci koja predstavlja uvertiru za buduću fotomonografiju manastira Gračanice, jeromonah Isidor (Jagodić), zamenik rektora Srpske Pravoslavne Bogoslovije Sv. Кirila i Metodija u Prizrenu, kaže sledeće:

„Posebno mesto među tim delovima neba na zemlji zauzima čudesna lepotica i riznica skrivene lepote – dostojanstvena Gračanica. Satkana da bude prostor – niti samo od zemlje, niti samo od neba, već od jednog i drugog, postala je fascinacija mnogima. Iskreno verujem da nema čoveka, ma koje vere ili nacije bio, da mu pred Gračanicom nije zaigralo srce i da nije duboko uzdahnuo zadivljen njenom lepotom.“

"Arhiv Кosova i Metohije u cilju očuvanja istorijske i kulturne baštine na Кosovu i Metohiji pokrenuo je niz aktivnosti koje podrazumevaju prikupljanje, čuvanje i sistematizaciju građe na prostoru svog delovanja. Кrajem prošle godine Arhiv je pokrenuo svoju izdavačku delatnost i objavio knjigu Stojana Zafirovića", dodaje se.

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Кancelarija za Кosovo i Metohiju uz nesebičnu podršku Eparhije raško-prizrenske.Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023