Vesti
Kultura

Izložba grnčarskih predmeta: Lepota igre sa glinom

Glineni predmeti nastali na grnčarskoj radionici održanoj prošlog meseca u Domu kulture „Gračanica“, izloženi su od danas u ovoj instituciji kulture.

Izložba grnčarskih predmeta: Lepota igre sa glinom
Izložba grnčarskih predmeta u Domu kulture (Foto Kim)

Ukrasne predmete od gline izrađivali su korisnici ustanove socijalne zaštite “Kuća za omladinu“ u Gračanici. Radionice su bile prilagođene osobama sa invaliditetom, a cilj je bio da se upoznaju sa tajnama grnčarstva i kvalitetno iskoriste svoje slobodno vreme.

“Ovakve vrste radionica su veoma značajne za naše korisnike zato što tu izražavaju svoje emocije i osećanja i potrbe. Zbog pandemije i mere zabrene kretanja nismo mogli da ih izvodimo iz ustanove. Željni su izlazaka i to se videlo po Sanelinoj (štićenica) zahvalnosti u obaćanju publici. Uvek se raduju ovakvom tipu radionica i druženju“, kazala je menadžerka „Kuće za omladinu“ Slađana Stojanović.

Predavač na kreativnoj radionici je bio Dobrivoje Furunović, primenjeni umetnik keramičar-grnčar.

“Ovo je jedan dobar projekat Grnčarska radionica čiji su polaznici deca sa posebnim potrebama koja su se igrala sa glinom i uradili predmete koji su na neki način originalni jer su ih oni napravili, s tim što sam ih ja uradio na točku a oni ih stilizuju i dorade, poigraju se sa njima i ostave svoj pečat“.

Prema rečima umetnika, cilj je da se deca kreativno izraze, a sa glinom je to moguće jako uspešno.

„Zainteresovan sam da ova radionica traje i mogao bih da dam sebe i češće, ali sve to zavisi od Doma kulture Gračanica i projekata koje finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, uslova za sve ima. Ima tema, ima mogućnosti“, dodao je Furunović.

Izložbu je otvorio direktor Doma kulture „Gračanica“ Živojin Rakočević.

“Dolaskom ove dece u našu enklavu povećala se naša osetljivost za problem drugog. Kad god možemo nešto od srca da učinimo, onda se okrenemo preme Vama. Kada ove predmete odnesete u Vaše domove, setite se da su to najčistija srca našeg geta i naše zajednice sa porukom da su sa među nama najčistija srca i najvažnija umetnost koju ima naš narod,“ rekao je Rakočević.

Veliki broj posetilaca imao je priliku da vidi maštovite i kreatine radove mladih, a mogao je i da kupi proizvode i time doprinese boljem funkcionisanju same “Kuće za omladinu“.

„Izložba je prodajnog karaktera i znači deci jer će moći da kupe nešto što žele. Neke od njih su već devojke, kupiće šminku, nešto za Novu godinu, možda haljine i time ulepšati predstojeće praznike“, rekla je Slađana Stojanović za RTV Kim.

Generalni pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, a podršku su pružili Dom kulture "Gračanica" obezbedivši prostor i manastir Draganac koji je pozajmio opremu za rad.Ostale vesti

Fakultet savremenih umetnosti darovao dva polukoncertna klavira Domu kulture i Muzičkoj školi
Fakultet savremenih umetnosti iz Beograda poklonio je dva polukoncertna klavira Domu kulture "Gračanica" i Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" iz Prištine sa sedištem u Gračanici.
  • 20.01.2022
Preminuo književnik Radovan Beli Marković
Srpski književnik Radovan Beli Marković preminuo je u 75. godini, prenela je Radio-televizija Srbije.
  • 20.01.2022
Miketić Subotić: Pametnije je brinuti šta ćemo, nego kako ćemo reći
Da li je moguće da smo završili škole, neki manje, neki veće, a da nismo naučili kako se pravilno priča naš sopstveni jezik? Kako se pravilno akcentuju reči u srpskom jeziku? Šta standardni govorni jezik podrazumeva i zašto je za svakog od nas korisnije da se njime služimo, makar u formalnoj komunikaciji? Koji deo fonetike, ali i gramatike, pravi najveći problem ljudima koji pripadaju kosovsko-resavskom govornom narečju? Kakva je i kolika,u edukativnom smislu, uloga medija?
  • 17.01.2022
’’Uprkos svemu’’ večeras na RTS2
Dokumentarni film "Uprkos svemu" o 70 godina postojanja i rada Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) biće prikazan večeras u 21.47 na drugom programu srpskog javnog medijskog servisa. Njegov autor Goran Avramović ističe da su ekipa i glumci NPP-a najbolji kada je u pitanju izazivanje emocija kod publike jer gledaoci uvek, bez razlike, prepoznaju sebe i svoje živote u njihovim komadima, što je samo potvrda prepoznavanja koju je najpre učinio ansambl teatra, prepoznavanja svih (ne)uslova i (ne)sloboda srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a i šire.
  • 12.01.2022
Radonjić: Pozorišne kuće najteže podnele epidemiološke mere
"Pozorišne kuće su najteže podnele mere i izolacije u borbi protiv koronavirusa jer pozorište zavisi od interakcije sa publikom“, kazao je u novogodišnjem intervjuu za RTK2 direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici Predrag Radonjić.
  • 31.12.2021
Mali svet Dejana Pavićevića

Izložba likovnih radova mitrovačkog multimedijalnog umetnika Dejana Pavićevića, otvorena je sinoć u PKC “Akvarijus” u Kosovskoj Mitrovici.

  • 30.12.2021