Vesti
Kultura

Izložba grafika kao kritika potrošačkog društva

Izložba grafika „Tavan“ studenta mitrovačkog Fakulteta umetnosti Stefana Boškoćevića iz Štrpca biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u sredu, 19. aprila 2023. godine.
Izložba grafika kao kritika potrošačkog društva
Stefan Boškoćević (Foto PKC ''Akvarijus'')

Otvaranje izložbe Stefana Boškoćevića je zakazano za 20.30, a postavka će u galeriji PКC-a biti izložena do 29. aprila.

Stefan Boškoćević je rođen je 2001. godine u Štrpcu. Srednju školu za tekstil i dizajn završio u Leskovcu. Paralelno pohađa studije vajarstva i grafičkog dizjna na mitrovačkom Fakultetu umetnosti. Izlagao na više kolektivnih izložbi. „Tavan“ je njegova prva samostalna izložba.

Miljei, stari televizori, radio aparati i telefoni koji izviriju iz Stefanovog prašnjavog kovčega danas predstavljaju tavanski otpad, kao što će sutra, njegovom unuku, i tablet i ajpod delovati arhaično. Starudija sa tavana tako na grafikama postaje znak, simbol, ne prošlosti, nego upravo savremenog doba u kojem proizvodi (predmeti) brzo nastaju, a još brže padaju u zaborav.

Oživljavanjem ovih predmeta, i njihovim predstavljanjem na izrazito realistički način, Stefan Boškoćević je indirektno kritikovao i stanje duha potrošačkog društva. Društva koje odbacuje predmete koji nisu izgubili upotrebnu vrednost, poput Stefanovog televizora, živog predmeta koji otvara izložbu.

Više o programima PKC „Akvarijus“ možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Gračanica: Promocija knjige „Suteren“ Mata Uljarevića

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ organizuje promociju knjige dobitnika nagrade „Novica Tadić“, Mata Uljarevića „Suteren“, u sredu 7. juna 2023. sa početkom u 20 časova.

  • 06.06.2023
Vidovdanske svečanosti otvorene izložbom „U slavu svetlosti“
Izložbom „U slavu svetlosti - jedan izbor iz kolekcije Galerije Matice srpske’’ iz Novog Sada otvorene su 33. Vidovdanske svečanosti. U Domu kulture u Gračanici ujedno je potpisan protokol o saradnji između Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Doma kulture „Gračanica’’ i Galerije umetnosti Priština i otvorena 25. likovna kolonija „Vidovdan 2023“.
  • 05.06.2023
Dečija smotra folklora u Arhangelima: Deco čuvajte ono što su naši preci ostavili
U porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena u okviru Vidovdanskih svečanosti održava se dečija smotra folklora pod nazivom ,,U susret Vidovdanu“ kojom počinju Vidovdanske svečanosti 2023. godine.
  • 04.06.2023
Novi Sad: Promocija knjige Žarka Milenkovića
U čitaonici Gradske biblioteke Novi Sad održana je promocija zbirke pesama "Svakodnevno ubijanje života" kosovsko-metohijskog pesnika Žarka Milenkovića.
  • 03.06.2023
Živojinu Rakočeviću uručen Gran pri festivala poezije u Inđiji
U Inđiji je svečano uručena Gran pri nagrada međunarodng festivala poezije koji se održava u ovom gradu. Glavna nagrada pripala je književniku sa Kosova Živojinu Rakočeviću.
  • 02.06.2023
Izložbom „U slavu svetlosti“ počinju Vidovdanske svečanosti

Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju trideset dva događaja u okviru Vidovdanskih svečanosti koje se održavaju od 01. do 28. juna u Gračanici i ostalim srpskim sredinama na Кosovu.

  • 02.06.2023