Izašao novi broj kosovskog časopisa „Literarni otisak“

Novi dvobroj kosovskog časopisa za literaturu i zbivanja „Literarni otisak“ posvećen je stvaralaštvu pisaca, pesnika i umetnika Kosovskog Pomoravlja. Glavna tema jedanaestog izdanja gnjilanskog časopisa jeste Sveta novomučenica Bosiljka pasjanska koja je proglašena sveticom u maju prošle godine.

Podeli ovaj članak sa:
  • Literarni glasnik (Foto Uns)

Urednik „Literarnog otiska“ i član UNS-a Ratko Stoiljković navodi da posebno mesto u časopisu zauzima rubrika „Iz starih knjiga i rukopisa“, koja donosi tekstove iz gnjilanskog kraja objavljene u Carigradskom glasniku, srpskim novinama na ćirilici koje su izlazile od 1895. do 1909. godine u Carigradu.

„Literarni otisak“ daje i preglede zavičajne poezije i proze, kao i kratke izvode iz novih knjiga pisaca i pesnika Kosova i Metohije.

Ovaj godišnjak izlazi od 2002. godine, a prema rečima urednika, nastao je u porti gnjilanske crkve.

„Sav život Srba i nealbanaca se odvijao u porti crkve u Gnjilanu. Tu su nastali prvi pokušaji opisivanja tadašnjih dešavanja, kao i prve pesme. Tu se napravila atmosfera da sve to bude ovekovečeno na jednom mestu, u časopisu koji će izlaziti jednom godišnje“, navodi Stoiljković za UNS.

Inače, časopis se distribuira malom broju Srba koji su ostali u Gnjilanu nakon martovskog pogroma 2004. godine, raseljenim Srbima i školama u Kosovskom Pomoravlju.

Izdavač „Literarnog otiska“ je Srpski kulturni klub „SerbiKa“, čije je sedište do marta 2004. godine bilo u porti crkve u Gnjilanu. Izdavački odbor „SerbiKe“ danas je raštrkan u nekoliko sela u okolini Gnjilana.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane