Vesti
Kultura

Izabrani dobitnici književnih i likovnih nagrada Vidovdan 2023

Žiri manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije“, koji su činili Sunčica Denić, Slobodan Zubanović i Dragan Hamović, doneli su odluku da nagrada "Zlatni krsti Kneža Lazara" ove godine pripadne Vladanu Matijeviću (1962) iz Čačka, autoru koji pripada redu najizrazitijihsrpskih prozaista, u vremenima kada se proza uveliko piše premakalupima kulturne industrije.
Izabrani dobitnici književnih i likovnih nagrada Vidovdan 2023
Gračanica (Foto Kim arhiva)

Kako je navedeno u odluci, Matijević stvara u modernoj tradiciji „priča koje su izgubile ravnotežu“ i sa kalupima se poigrava.Skrajnuti junaci i njihovi mali svetovi obeleženi su groteskom i karikaturom, kao merom opšte deformacije sveta i čoveka.

Nagrada "Gračanička povelja" biće dodeljena pesniku Radu Tanasijeviću (1962) iz Draževca kod Obrenovca, čiji život i pesnički rad predstavlja redak slučaj u srpskoj savremenoj književnosti.

"Ostajući na imanju predaka, a čitalački odatle putujući unakrst svetske i ovdašnje lektire, Tanasijević u svojoj zemljodelačkoj svakodnevici raspoznaje arhetipske lirske slike i situacije, neguje razumevajućii otkrivalački odnos između sveta reči, stvari,ljudskih i prirodnih pojava. Mikrokosmos njive koja ga hlebom hrani lirski iščitava iz neposrednog tvrdog kontakta, ne iz nostalgične daljine. Peva o prizorima običnim i začudnim, o prolaznosti koju prati okolo sebe i u sebi samom. I kada su najličniji, Tanasijevićevi lirski sadržaji, u saživljenju sa slikama seoskog okruženja –kao i s dalekim mestima koja su prisvojenačitanjem – postaju nadlični, naslojeni mogućimsmislom. Stalni dijalog između današnjih dana i predanja, vlastitog iskustva i udaljenih umnih glasova, u pesmama Rada Tanasijevića uneo je neke od osobitih vrednosti u našu noviju poeziju", navode članovi žirija.

"Kondir Kosovke devojke" dodeljuje se pesniku i prozaisti Miloju Radoviću (1955) iz Кraljeva.

"Mnoge Radovićeve pesme zapravo su male priče, bliski portreti i sažeti komentari nad belezima trajanja i nestajanja. Poseban segment njegovog pisanja čine intimni opisi ratnihzbivanja 1999. godine, koje je proveo na strašnom mestu, u odbrani granice, u reonu Кošara. Radović tematiku rata ne posreduje iz borbeno epske,niti iz plakatne antiratne tačke, jer je ratživotna nepogoda koju valja sagledati, kao svoj lik u ogledalu. Napokon, ova duboko utisnuta tematska građa razvila se u sugestivno ispisan roman Leptirova odbrana, u čijim fragmentarnim tokovima ima više istinskih snoviđenja nego očekivanog naturalizma i surovosti", navodi se.

Nagrada "Pero despota Stefana Lazarevića" pripašće pesniku i kritičaru Žarku Milenkoviću (1988) iz Preoca na Кosovu, koji je među zapaženim mlađim srpskim piscima što deluju na Кosovu i Metohiji, prilažući stvaralačkom opstanku svoga naroda na predačkoj zemlji.

Književne nagrade će biti uručene na svečanosti u porti manastira Gračanice, 27. juna 2023. godine tokom manifestacije "Vidovdansko pesničko pričešće".

Likovna nagrada Longin Savi Rakočeviću

Ovogodišnje likovne radove nastalih na Vidovdanskoj likovnoj koloniji ocenjivao je žiri u sastavu Petar Đuza (predsednik), Nebojša Jevtić i Maja Todić.

Nagrada „Longin“ dodeljuje se slikaru Savi Rakočeviću rođenom u Peći, za sveobuhvatno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti. „Osobit karakter likovne poetike Save Rakočevića duboko je ukorenjen u kulturno nasleđe Srbije. Njagovu umetničku ličnost i duhovne naslage formirao je u velikoj meri njegov zavičaj, Кosovo i Metohija, blizina Pećke patrijaršije i Visokih Dečana, kako i sam potvrđuje; „Pećka patrijaršija i Visoki Dečani su za mene bile škole bez diploma i bez određenog trajanja u kojima sam osetio i naučio o tami i svetlosti, o boji i materiji, o lepoti i nekog tek pronađenog zvuka boje...“Teme njegovih slika pokreću neka egzistencijalna pitanja, razmišljajući o čoveku-pretku, njegovoj prirodi i nebu, neopterećenosti tekstovima, ideologijama, religijama, povezujući se sa njim kroz svoj savremeni izraz stvorio je slikarstvo bez odgovarajućih uzora, novi i specifičan svet simbola, magije i snoviđenja. Za njega je slikarstvo istina i snaga koja ga je održala“ – kaže se u obrazloženju žirija.

Nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika na koloniji dodeljuje se akademskom grafičaru Nikoli Iliću iz Lepine, opština Lipljan. „Na platnima Nikole Ilića egzistiraju iskustvo grafičara u sadejstvu sa gestualnim dimaničnim reljefnim impulsima. On tvori zapretane komplekse, nemirne intime sopstvenosti, i slobode kao vrhovnog principa kojem teži“ ističe žiri.

Likovne nagrade će umetnicima biti dodeljene u Galeriji Doma kulture „Gračanica“ 25. juna 2023. u 20 časova.Ostale vesti

Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023