Vesti
Kultura

’’Ivkova slava u Prizrenu’’ za početak jesenje pozorišne sezone

Narodno pozorište u Prištini (sa privremenim sedištem u Gračanici) će 08. oktobra od 19:30 u Domu kulture u Gračanici obeležiti svoj dan i dodeliti godišnje nagrade, nakon čega će biti izvedena "Ivkova slava u Prizrenu".
’’Ivkova slava u Prizrenu’’ za početak jesenje pozorišne sezone
Detalj iz predstave ''Ivkova slava u Prizrenu'' (Foto Igor Vuković)

Po završetku leta koje je u radu ove kuće obeležila nagrađivana predstava "Žene iz Troje" u režiji Nebojše Bradića i njenog izvođenja na letnjim festivalima širom Srbje, Narodno pozorište u Prištini (NPP) otvoriće narednog utorka jesenju pozorišnu sezonu u Gračanici.

"Ivkovu slavu u Prizrenu" je, prema tekstu komedije Stevana Sremca koji je sam adaptirao u dramu, režirao član ansambla NPP-a Bojan Stojčetović. Premijera "Ivkove slave u Prizrenu" izvedena je 10. maja ove godine na sceni u Gračanici. Nakon toga su usledila izvođenja u Zvečanu i Beogradu.

Odmah nakon novog izvođenja "Ivkove slave...", ansambl će za najmlađu pozorišnu publiku na Kosovu i Metohiji izvesti dva puta "Uspavanu lepoticu" - 09. oktobra od 11:00 u Donjoj Gušterici i 10. oktobra od 12:00 u Goraždevcu.

U ovoj predstavi za male i velike će se prepoznati mnoga deca, ali i odrasli, jer nosi univerzalnu poruku da je dobrota jedini način da život postane bajka. Predstavu je, prema sopstvenom tekstu, režirala članica ansambla Radmila Knežević.

Škola glume NPP-a u Gračanici nastaviće svoj rad 09. oktobra, kada će biti održan i prvi čas glume u jesenjoj sezoni.

Izvođenje predstave "Ako se probudiš ili kao da je važno" u režiji Nenada Todorovića i sa scenografijom Gorana Stojčetovića, a koju u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Leskovcu realizuje NPP, zakazano je u Gračanici za 21. oktobar. U međuvremenu, ovaj komad će biti premijerno izveden na zatvaranju festivala mladih pozorišnih stvaralaca koji se pod nazivom “Metamorfoza” održava u Leskovcu od 1. do 6. oktobra.Ostale vesti

Filmski online dan Doma kulture
Dom kulture za danas preporučuje online filmski program i poziva posetioce da prate filmski festival https://mojoff.net/ gde mogu pogledati neke od najnovijih i najprestižnijih nagrađenih naslova svetskih kinematografija koji su obeležili festivalsku scenu.
  • 02.04.2020
Večeras predstava „Nasmejani snovi“
Dom kulture „Gračanica“ je danas za sve posetioce njihove Fejsbuk stranice pripremio dečju predstavu „Nasmejani snovi“ po tekstu, scenariju i režiji Boška Boškova u sklopu kulturnog programa “Kultura u doba Korone”.
  • 01.04.2020
Dom kulture "Gračanica" nastavlja da priprema događaje u okviru programa "Kultura u doba Korone" koje deli sa posetiocima njihove Fejsbuk i Instagram stranice. Da su ljudi zainteresovani za sadržaj koji im ova kulturna ustanova nudi, pokazuje podatak da je protekle nedelje njihova stranica imala 10.000 pregleda.
  • 30.03.2020
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programima
Dom kulture Gračanica je i za treću nedelju, koliko već traje ograničeno kretanje i vandredno stanje izazvano koronavirusom, pripremio programe u okviru "Kulture u doba Korone".
  • 29.03.2020
Večeras razgovor sa pesnikom Gojkom Božovićem
Za sve ljubitelje književnosti, Dom kulture Gračanica za petak je pripremio književno-tribinski program, u 18 časova održaće se onlajn razgovor sa pesnikom, književnim kritičarem, esejistom i izdavačem Gojkom Božovićem iz Beograda.
  • 27.03.2020
Sutra počinje onlajn filmski festival
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programom kulturnih sadržaja. U petak počinje sa radom prvi onlajn filmski festival "Moj of".
  • 26.03.2020