Vesti
Kultura

’’Ivkova slava u Prizrenu’’ za početak jesenje pozorišne sezone

Narodno pozorište u Prištini (sa privremenim sedištem u Gračanici) će 08. oktobra od 19:30 u Domu kulture u Gračanici obeležiti svoj dan i dodeliti godišnje nagrade, nakon čega će biti izvedena "Ivkova slava u Prizrenu".
’’Ivkova slava u Prizrenu’’ za početak jesenje pozorišne sezone
Detalj iz predstave ''Ivkova slava u Prizrenu'' (Foto Igor Vuković)

Po završetku leta koje je u radu ove kuće obeležila nagrađivana predstava "Žene iz Troje" u režiji Nebojše Bradića i njenog izvođenja na letnjim festivalima širom Srbje, Narodno pozorište u Prištini (NPP) otvoriće narednog utorka jesenju pozorišnu sezonu u Gračanici.

"Ivkovu slavu u Prizrenu" je, prema tekstu komedije Stevana Sremca koji je sam adaptirao u dramu, režirao član ansambla NPP-a Bojan Stojčetović. Premijera "Ivkove slave u Prizrenu" izvedena je 10. maja ove godine na sceni u Gračanici. Nakon toga su usledila izvođenja u Zvečanu i Beogradu.

Odmah nakon novog izvođenja "Ivkove slave...", ansambl će za najmlađu pozorišnu publiku na Kosovu i Metohiji izvesti dva puta "Uspavanu lepoticu" - 09. oktobra od 11:00 u Donjoj Gušterici i 10. oktobra od 12:00 u Goraždevcu.

U ovoj predstavi za male i velike će se prepoznati mnoga deca, ali i odrasli, jer nosi univerzalnu poruku da je dobrota jedini način da život postane bajka. Predstavu je, prema sopstvenom tekstu, režirala članica ansambla Radmila Knežević.

Škola glume NPP-a u Gračanici nastaviće svoj rad 09. oktobra, kada će biti održan i prvi čas glume u jesenjoj sezoni.

Izvođenje predstave "Ako se probudiš ili kao da je važno" u režiji Nenada Todorovića i sa scenografijom Gorana Stojčetovića, a koju u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Leskovcu realizuje NPP, zakazano je u Gračanici za 21. oktobar. U međuvremenu, ovaj komad će biti premijerno izveden na zatvaranju festivala mladih pozorišnih stvaralaca koji se pod nazivom “Metamorfoza” održava u Leskovcu od 1. do 6. oktobra.Ostale vesti

Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020
Dodeljene likovne nagrade i otvorena izložba radova
Sinoć su u Domu kulture "Gračanica" uručene vidovdanske likovne nagrade ovogodišnjim dobitnicima, a otvorena je izložba radova sa likovne kolonije "Vidovdan 2020".
  • 26.06.2020