Vesti
Kultura

’’Ivkova slava u Prizrenu’’ za početak jesenje pozorišne sezone

Narodno pozorište u Prištini (sa privremenim sedištem u Gračanici) će 08. oktobra od 19:30 u Domu kulture u Gračanici obeležiti svoj dan i dodeliti godišnje nagrade, nakon čega će biti izvedena "Ivkova slava u Prizrenu".
’’Ivkova slava u Prizrenu’’ za početak jesenje pozorišne sezone
Detalj iz predstave ''Ivkova slava u Prizrenu'' (Foto Igor Vuković)

Po završetku leta koje je u radu ove kuće obeležila nagrađivana predstava "Žene iz Troje" u režiji Nebojše Bradića i njenog izvođenja na letnjim festivalima širom Srbje, Narodno pozorište u Prištini (NPP) otvoriće narednog utorka jesenju pozorišnu sezonu u Gračanici.

"Ivkovu slavu u Prizrenu" je, prema tekstu komedije Stevana Sremca koji je sam adaptirao u dramu, režirao član ansambla NPP-a Bojan Stojčetović. Premijera "Ivkove slave u Prizrenu" izvedena je 10. maja ove godine na sceni u Gračanici. Nakon toga su usledila izvođenja u Zvečanu i Beogradu.

Odmah nakon novog izvođenja "Ivkove slave...", ansambl će za najmlađu pozorišnu publiku na Kosovu i Metohiji izvesti dva puta "Uspavanu lepoticu" - 09. oktobra od 11:00 u Donjoj Gušterici i 10. oktobra od 12:00 u Goraždevcu.

U ovoj predstavi za male i velike će se prepoznati mnoga deca, ali i odrasli, jer nosi univerzalnu poruku da je dobrota jedini način da život postane bajka. Predstavu je, prema sopstvenom tekstu, režirala članica ansambla Radmila Knežević.

Škola glume NPP-a u Gračanici nastaviće svoj rad 09. oktobra, kada će biti održan i prvi čas glume u jesenjoj sezoni.

Izvođenje predstave "Ako se probudiš ili kao da je važno" u režiji Nenada Todorovića i sa scenografijom Gorana Stojčetovića, a koju u koprodukciji sa Narodnim pozorištem u Leskovcu realizuje NPP, zakazano je u Gračanici za 21. oktobar. U međuvremenu, ovaj komad će biti premijerno izveden na zatvaranju festivala mladih pozorišnih stvaralaca koji se pod nazivom “Metamorfoza” održava u Leskovcu od 1. do 6. oktobra.Ostale vesti

Natalija Utvić pobednica četvrtog ciklusa Likovnih okršaja u “Akvarijusu”
Finalni turnir četvrtog ciklusa Likovnih okršaja, dva puta odlagan zbog pandemije, održan je prethodna dva dana u mitrovičkom PKC „Akvarijus“. Pobedila je, sasvim neočekivano, mada i potpuno zasluženo, Natalija Utvić iz Zubinog Potoka.
  • 19.09.2020
Gračanica: Počinje “Škola filmske magije 6”
Dom kulture "Gračanica"i "Gargantuafilms" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 6". Jedan od predavača, filmski reditelj Danilo Bećković kazao je za RTV Kim da je organizovanje škole dobar način da se pokaže "kako kinematografija i komunikacija funkcionišu u okolnostima kada je nemoguće raditi na uobičajen način".
  • 18.08.2020
Promocija knjige "Ogledi o srpskoj muzici" Dragana Mlađenovića održana je "na daljinu", preko Fejsbuk stranice Doma kulture "Gračanica". O knjizi su govorili autor, te istoričar i umetnički rukovodilac ansambla "Venac" Miloš Cile Mitić.
  • 17.08.2020
“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020