Vesti
Kultura

Ivkova slava u Prizrenu: Na Kosmetu je sve drama

„Ivkova slava“ po motivima Stevana Sremca. Odmah bi pomislili, komedija. Međutim, radnja ove "Ivkove slave" biće smeštena u Prizren, a situacija u kojoj će se naći glavni akteri daleko je od komedije.
Ivkova slava u Prizrenu: Na Kosmetu je sve drama
Sa pres konferencije pred večerašnju premijeru (Foto Kim)

„Publika će se iznenaditi kada bude pogledala predstavu“, tako je ukratko objasnio direktor Narodnog pozorišta Priština, Predrag Radonjić, ono što večeras predstoji na pozorišnoj sceni.

„То је zaista nešto što ima taj naziv Ivkova slava, a zapravo i žanrovski i sadržajno je prilično promenjena, izmeštena. Mislim da ćete večeras biti veoma iznenađeni tom našom "Ivkovom slavom". U pitanju je jedan snažan, težak komad koji se bavi našom savremenošću, koji je kritički preispituje i čini mi se da Narodno pozorište u Prištini time na pravi način nastavlja ono što je bila jedna od njegovih tradicija a to je kritičko sagledavanje ovog našeg života i stvarnosti“, kazao je Predrag Radonjić.

Bojan Stojčetović koga je ovdašnja publika navikla da gleda na pozorišnim daskama, ovoga puta je na rediteljskoj stolici. Stojčetović je, ne samo reditelj, već i dramaturg i kompozitor. Međutim, najteži zadatak mu je bio da od komedije napravi dramu.

„To nije kao da su se zaigrala deca pa da kažu, "hajde da probamo, pa ako uspe, uspe". To je proces koji zahteva ozbiljna pomeranja, ozbiljne intervencije i ozbiljan rad. Zašto „Ivkova slava u Prizrenu“? Nije Prizren kao Prizren važan... Mogao bi da bude i Ivkova slava na Kosmetu, što se mene tiče. Poenta je što smo to vratili Kosovo. Zašto na Kosovu? Na Kosmetu je zaista sve drama i ono što je nekima smešno, kod nas nije“, kaže Stojčetović.

Glavna uloga u predstavi dodeljena je Milanu Vasiću.

"Napravljena je „Ivkova slava“ kakvu niko nikad nije napravio. Ne postoji ovakva „Ivkova slava“, jer je svuda rađena kao komedija. Ja sam igrao u „Ivkovoj slavi“ u Leskovcu. Priča koja je sada urađena kao drama je potpuno tačna. Imamo jednu priču od početka do kraja. Svi smo se mi, u neku ruku, kao glumci plašili hoćemo li imati početak, sredinu i kraj, da li ćemo imati jednu priču koja se priča, hoćemo li ispričati priču. Međutim, poslednja tri dana, kako smo se stegli ovde, to i moj glas pokazuje, napravili smo jednu sjajnu priču. Ponosan sam na Bojana i na celu ekipu“, rekao je Milan Vasić.

Osim domaćih, u predstavi igraju i gostujući glumci iz Niša i Užica. Gračaničkoj publici je najpozanatiji Aleksandar Mihailović, prvak Niškog pozorišta. Njemu je, kaže, zadovoljstvo da se ponovo vraća na Kosovo gde oseća kao domaćin i gde „sreće neke drage ljude“.

„Ono što ja u ovom trenutku vidim kao vezu između ove "Ivkove slave" i one Sremčeve je to što je Sremac napisao svoju "Ivkovu slavu" u trenutku oslobođenja Niša, u jednom romantičarskom poletu, u jednom nacionalnom osvešćavanju i u jednom mentalitetu koji je on tu zatekao, a koji je bio prepun svega i svačega. A ova "Ivkova slava" je duboko ukorenjena, ako tako mogu da kažem, u okupiranu. Sa jedne strane govorimo o Nišu i periodu oslobođenja, a ovde govorimo o Prizrenu i periodu okupacije. Zato je ova tamna, a ona je bila romantičarska“.

Za razliku od Mihailovića, niška glumica Sanja Krstović je prvi put u Prištinskom pozorištu.

„Ovo je moja prva predstava i saradnja vašim pozorištem, drago mi je što sam ovde. Ja i Bojan i Milan smo nekada davno srađivali tako da, kada sam čula Bojan želi da ja dobijem ulogu Ivkove majke, bila sam baš počastvovana“, kaže Sanja.

Na sceni Prištinskog pozorišta večeras će igrati dvadesetak glumaca. Smenjivaće se i kostimi, čuće se songovi.

Za scenografiju koja podseća na zgarišta i pogrom, bio je zadužen Goran Stojčetović, za kostime Tatjana Radišić a za koreografiju Nebojša Gromilić.

Na predstavi se radilo dva meseca, a ona je na neki način ostvarenje davnašnje želje reditelja Stojčetovića.

“Ivkova slava u Prizrenu” počinje večeras od 20 sati. Repriza predstave je već sutra u Zvečanu, a, kako su obećali i reditelj i direktor Pozorišta, "Ivkove slave" će biti i u Prizrenu.

 Ostale vesti

’’Antigona’’ ili zašto je pobuna nemoguća

Tragedija „Antigona“ koju je, prema Sofokleovom tekstu, adaptirao i režirao Nenad Todorović, sutra će biti premijerno izvedena od 19:00 na sceni Doma kulture “Gračanica”. Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara.

  • 07.05.2021
„Mali Joakim“ naredne nedelje u Gračanici
Narodno pozorište u Prištini, Dom kulture „Gračanica“ i Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije organizuju Festival predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“.
  • 06.05.2021
Predstava Antigona premijerno u Gračanici
Sofoklova drama „Antigona“ koju je adaptirao i režirao Nenad Torodović svoju premijeru će imati u subotu 8. maja u 19 časova u Gračanici.
  • 05.05.2021
’’Autoprotest’’ Vuka Đurića
Izložba „Autoprotest“ likovnog umetnika Vuka Đurića iz Čačka biće otvorena u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici u sredu, 28. aprila 2021. godine u 19 časova.
  • 27.04.2021
“Priča o snalaženju porodice u različitim sistemima”
Premijera predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji” izvedena je sinoć u Gračanici. Reč je o komadu koju su, prema tekstu Bore Ćosića a u režiji Ivana Vukovića, u korpodukciji uradili  Narodno pozorište u Prištini i Kruševačko pozorište.
  • 27.04.2021
„Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ šala sama po sebi
„Mi preživljavamo, idemo dalje, u svemu se trudimo da uživamo, budemo srećni, napredujemo, odgojimo dete, pravimo planove, a istorija nas samo uzima, lomi i baca na sve strane“, rekao je na konferenciji za medije povodom kosovske premijere komada „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ reditelj Ivan Vuković.
  • 26.04.2021