Vesti
Kultura

’’Ivkova slava’’ na repertoaru NPP-a početkom maja

Ansambl NPP-a uz podršku kolega iz Niša otpočeo je sa radom na predstavi "Ivkova slava" koja će premijerno biti izvedena u Gračanici 08. maja. Reditelj Bojan Stojčetović najavljuje scensko izmeštanje čuvenog komada Stevana Sremca na Kosovo i Metohiju.
’’Ivkova slava’’ na repertoaru NPP-a početkom maja
Detalj sa prve probe u Nišu (Foto NPP)

"Ivkova slava" je veliki projekat koji Narodno pozorište u Prištini (NPP) realizuje u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Niš. Održana je i prva čitajuća proba Narodnom pozorištu u Beogradu.

"U pitanju je zaista velika predstava sa 20 glumaca. U principu, čitav naš ansambl, plus troje glumaca Niškog narodnog pozorišta i četvoro spoljnih saradnika. Imaćemo tu 30 kostima, scenografija će biti bogata, to će biti komad sa songovima, sa pevanjem, jedan zaista ambiciozan projekat u koji ulazimo sa velikim nadama i velikim zebnjama, nikad se ne zna kako će se to izgurati. Ali ja verujem da će to biti još jedna uspešna predstava, možda slično kao što je to bio "Hotel Kosovo" u svoje vreme, i da će obeležiti jedan period rada prištinskog pozorišta", rekao je direktor NPP-a Predrag Radonjić.

"Ivkovu slavu" će režirati dugogodišnji član ansambla i glumac NPP-a Bojan Stojčetović.

"Već dugo godina unazad imam ideju, kako sam ja zamišljao "Ivkovu slavu", kako to treba da se postavi. Radio sam na tekstu, bilo je neminovno da budem i reditelj. Vrlo brzo sam se dogovorio i sa direktorom Radonjićem, kada je video kakva je moja ideja. Svi su stali uz mene, počinjemo i svi se radujemo. Ovakva "Ivkova slava" nije viđena, niti će se videti, radi se o tome da su žanrovi izmenjeni, radnja je pomerena, radiće se kao da se događa danas, radnja je iz Niša premeštena na Kosovo, od jedne lepršave komedije imaćemo tešku i ozbiljnu dramu", naveo je Stojčetović.

Direktor Narodnog pozorišta Niš Spasoje Ž. Milovanović kaže za RTV Kim da je u pitanju najnormalnija saradnja dva velika pozorišta.

"Pozorište treba podržati zbog društveno-političkih situacija u kojima se svi mi nalazimo, ne samo što se tiče srpske zajednice, već šire, evropske zajednice, zbog normalnog suživota za koji verujemo da će vrlo brzo postati stvarnost. Na kraju krajeva, predstava govori o tome, o trenutnoj stvarnosti na Kosovu i Metohiji i problemima sa kojima se ljudi suočavaju na svakom koraku. Naša osnovna ideja, pored te neosporne umetničke pretpostavke, je da se pozabavimo stvarnošću koja sve nas tišti u punom značenju te reči", kazao je Milovanović, najavljujući nastavak saradnje sa NPP-om.

"Već krajem godine planiramo novu saradnju, još jednu koprodukciju, na predstavi „Žena koja dolazi u 6“ u režiji Jovane Tomić, jedne od najzančajnijih mladih rediteljki, ne samo države Srbije, već i regiona u ovom trenutku. Ponovo će Narodno pozorište u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici i Narodno pozorište Niš biti zajedno na istom zadatku", najavio je Milovanović.

U međuvremenu, glumci NPP-a će, nakon gostovanja u Kragujevcu, Novom Sadu i nastupa na "Danima komedije" u Jagodini, od 25. marta na Kosovu i Metohiji nekoliko puta izvesti "Uspavanu lepoticu" i jednom "Ženidbu". Termine i mesta odigravanja ovih predstava možete pogledati OVDE.Ostale vesti

„Sirano“ ponovo oduševio mališane u Gračanici
Izvođenjem predstave „Sirano“ Narodno pozorište u Prištini započelo je novu godinu. Mališani su uživali u komadu Edmonda Rostana, a Dom kulture Gračanica otvorio je svoj program za 2021. godinu.
  • 12.01.2021
Predstava
Pozorišna predstava "Sirano" Narodnog pozorišta u Prištini, a u režiji Nenada Todorovića, igraće se danas u Domu kulture "Gračanica".
  • 12.01.2021
Ansambl NPP-a izvešće sledeće nedelje predstavu "Sirano" u Domu kulture u Gračanici i Donjoj Gušterici.
  • 08.01.2021
Ansambl „Venac“ započeo proces digitalizacije
Ansambl narodnih igara i pesama "Venac" iz Gračanice počeo je sa digitalizacijom. Cilj je da se celokupni umetnički rad putem interneta prikaže široj narodnoj masi i postane dostupan svima, kazala je za RTV Kim direktorica ove kulturne ustanove Snežana Jovanović.
  • 04.01.2021
Likovna scena u 2020: Pomeranje granice mogućeg
Prošlogodišnja produkcija institucija i pojedinaca koji se bave likovnom umetnošću na Кosovu i Metohiji predstavlja pomeranje granice mogućeg delanja i prezentacije u vanrednim okolnostima. Iako nepoznata široj kulturnoj javnosti, ona svedoči i nanovo potvrđuje svojevrsni fenomen stvaralačke postojanosti i kreativnosti savremene srpske umetnosti i kulture, napisao je za radiokim.net istoričar umetnosti i urednik likovnih programa Doma kulture Gračanica Nebojša Jevtić.
  • 03.01.2021
Uprkos neslobodi i ugroženosti: Najlepša književnost 2020.
Godina iza nas sasvim sigurno neće ostati upamćena po izdavačkim poduhvatima. Pandemija, odnosno percepcija pandemije u većem delu sveta, uslovila je niz do sada nezapamćenih mera i uskraćivanja sloboda, koje, dakako, nisu pogodavale životu umetnosti, pa tako ni afirmaciji pisane reči. Takva situacija verovatno je primorala i srpske pisce sa Кosova i Metohije da svoje završene rukopise ne predaju u štampu ove godine, jer je bilo jasno da usled otkazivanja gotovo svih književnih manifestacija, neće moći da svoje knjige predstave javnosti na adekvatan način, piše za radiokim.net Aleksandar Dunđerin.
  • 30.12.2020