’’Ivkova slava’’ na repertoaru NPP-a početkom maja

Ansambl NPP-a uz podršku kolega iz Niša otpočeo je sa radom na predstavi "Ivkova slava" koja će premijerno biti izvedena u Gračanici 08. maja. Reditelj Bojan Stojčetović najavljuje scensko izmeštanje čuvenog komada Stevana Sremca na Kosovo i Metohiju.

Podeli ovaj članak sa:
 • Detalj sa prve probe u Nišu (Foto NPP)
 • Bojan Stojčetović u predstavi Strah i beda Trećeg Rajha (Foto Goran Andrejević)

"Ivkova slava" je veliki projekat koji Narodno pozorište u Prištini (NPP) realizuje u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Niš. Održana je i prva čitajuća proba Narodnom pozorištu u Beogradu.

"U pitanju je zaista velika predstava sa 20 glumaca. U principu, čitav naš ansambl, plus troje glumaca Niškog narodnog pozorišta i četvoro spoljnih saradnika. Imaćemo tu 30 kostima, scenografija će biti bogata, to će biti komad sa songovima, sa pevanjem, jedan zaista ambiciozan projekat u koji ulazimo sa velikim nadama i velikim zebnjama, nikad se ne zna kako će se to izgurati. Ali ja verujem da će to biti još jedna uspešna predstava, možda slično kao što je to bio "Hotel Kosovo" u svoje vreme, i da će obeležiti jedan period rada prištinskog pozorišta", rekao je direktor NPP-a Predrag Radonjić.

"Ivkovu slavu" će režirati dugogodišnji član ansambla i glumac NPP-a Bojan Stojčetović.

"Već dugo godina unazad imam ideju, kako sam ja zamišljao "Ivkovu slavu", kako to treba da se postavi. Radio sam na tekstu, bilo je neminovno da budem i reditelj. Vrlo brzo sam se dogovorio i sa direktorom Radonjićem, kada je video kakva je moja ideja. Svi su stali uz mene, počinjemo i svi se radujemo. Ovakva "Ivkova slava" nije viđena, niti će se videti, radi se o tome da su žanrovi izmenjeni, radnja je pomerena, radiće se kao da se događa danas, radnja je iz Niša premeštena na Kosovo, od jedne lepršave komedije imaćemo tešku i ozbiljnu dramu", naveo je Stojčetović.

Direktor Narodnog pozorišta Niš Spasoje Ž. Milovanović kaže za RTV Kim da je u pitanju najnormalnija saradnja dva velika pozorišta.

"Pozorište treba podržati zbog društveno-političkih situacija u kojima se svi mi nalazimo, ne samo što se tiče srpske zajednice, već šire, evropske zajednice, zbog normalnog suživota za koji verujemo da će vrlo brzo postati stvarnost. Na kraju krajeva, predstava govori o tome, o trenutnoj stvarnosti na Kosovu i Metohiji i problemima sa kojima se ljudi suočavaju na svakom koraku. Naša osnovna ideja, pored te neosporne umetničke pretpostavke, je da se pozabavimo stvarnošću koja sve nas tišti u punom značenju te reči", kazao je Milovanović, najavljujući nastavak saradnje sa NPP-om.

"Već krajem godine planiramo novu saradnju, još jednu koprodukciju, na predstavi „Žena koja dolazi u 6“ u režiji Jovane Tomić, jedne od najzančajnijih mladih rediteljki, ne samo države Srbije, već i regiona u ovom trenutku. Ponovo će Narodno pozorište u Prištini sa privremenim sedištem u Gračanici i Narodno pozorište Niš biti zajedno na istom zadatku", najavio je Milovanović.

U međuvremenu, glumci NPP-a će, nakon gostovanja u Kragujevcu, Novom Sadu i nastupa na "Danima komedije" u Jagodini, od 25. marta na Kosovu i Metohiji nekoliko puta izvesti "Uspavanu lepoticu" i jednom "Ženidbu". Termine i mesta odigravanja ovih predstava možete pogledati OVDE.

Ostale vesti

 • „Sirano“ spreman za publiku u Gračanici

  „Sirano“ spreman za publiku u Gračanici

  U novoj godini nova predstava Narodnog pozorišta u Prištini sa sedištem u Gračanici. Najmlađa publika na centralnom Kosovu će u sredu uveče imati priliku da pogleda adaptaciju Rostanovog komada „Sirano de Beržerak“ prema tekstu i dramatizaciji Igora Bojovića, u režiji Nenada Todorovića.

 • Jedinstvo: Obeležena šezdeseta godišnjica časopisa “Stremljenja”

  Jedinstvo: Obeležena šezdeseta godišnjica časopisa “Stremljenja”

  Šezdeset godina prvog srpskog književnog časopisa na Кosovu “Stremljenja”, koji je predstavljen u kripti crkve Sveti Marko, obeležilo je nezaboravno vreme stvaranja i sazrevanja nove srpske književnosti na kosovskom podneblju, ali i rađanje i afirmaciju mladih talentovanih stvaralaca, rekla je glavna urednica Jedinstva Rada Кomazec.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane