Vesti
Kultura

Igor Damjanović glumac druge večeri festivala u Viminaciumu

Druge večeri pozorišnog festivala „Viminacium mitovi stari i novi“ odigrana je predstava "Antigona" Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici.
Igor Damjanović glumac druge večeri festivala u Viminaciumu
Igor Damjanović, glumac druge večeri festivala (Foto CZK Požarevac/B. Nikolić)

Žiri publike u sastavu Radomir Mirčić, Zoran Živković i Ljiljana Jelisavac doneo je odluku da za glumca večeri proglasi Igora Damjanovića koji je tumačio ulogu Kreonta.

Predstava "Antigona" je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović" iz Zaječara i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici.

Osim Damjanovića u predstavi igraju: Gorica Regodić, Milica Majstorović, Jelena Orlović, Miloš Đuričić, Branko Babović, Nebojša Đođević, Strahinja Bičanin, Nikola Đorđević, Vujadin Milošević i Miloš Tanasković.

Scenograf je Goran Stojčetović, kompozitor Bratislav Radovanović, kostimografkinja Bojana Кostadinović, masker Dragan Smiljanić i režirao Nenad Todorović. Za scenski pokret i koreografiju bila je zadužena Isidora Stanišić, dok je autor patoloških nalaza dr Vladimir Jakšić.

Predstava "Antigona" premijerno je pred gračaničkom publikom odigrana u maju ove godine.

Međunarodni pozorišni festival Viminacijum fest održava se u Kostolcu i trajaće do 29. avgusta.Ostale vesti

Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021
Otkazano finalno veče festivala „Medimus“

Usled pogoršane epidemijske situacije na Kosovu, drugo finalno veče festivala srednjevekovne muzike „Medimus“ je otkazano.

  • 29.08.2021