Vesti
Kultura

„Grigorije Božović kao kosovski Andrić“

U Kosovskoj Mitrovici se održava međunarodna naučna konferencija “Poetika Grigorija Boživića” na kojoj učestvuje oko 50 profesora književnosti i jezika iz zemlje i inostranstva.
„Grigorije Božović kao kosovski Andrić“
(Foto Kontakt plus)

Predsednica Organizacionog i programskog odbora Danica Andrejević istakla je da se Grigorije Božović sa margine na koju je gurnut premešta tim skupom u centralne tokove srpske književnosti dvadesetog veka.

Andrejević je dodala da se tim događajem “vraćamo piscu i stavljamo ga u stručnu, ozbiljnu integralnu žižu nacionalne kulture”, čime se Božović, kako je rekla, vraća u zavičaj i krug značajnih pisaca srpske tradicije kao “kosovski Andrić” gde mu je oduvek i bilo mesto.

Profesor Aleksandra Kostić Tmušić izjavila je Tanjugu da na dvodnevnoj konferenciji učestvuje oko 50 učesnika iz zemlje i inostranstva i da je cilj skupa da se u najboljoj meri osvetli stvaralaštvo jednog, jedno vreme zaboravljenog, srpskog pisca koji se polako vraća u književnost.

“Nadamo se da ćemo ovim skupom da doprinesemo da se Grigorije Božović postavi na mesto koje i zaslužuje u srpskoj književnosti i umetnosti uopšte", kazala je Kostić Tmušić.

Govoreći o Božoviću profesor Dragiša Bojović rekao je da je negde zapisano da je u jednom razgovoru sa sinom rekao da je bio najveći pisac među putnicima i najveći putnik među piscima.

“Za ovu priliku mogao bih da dodam da je bio najveći političar među piscima i najbolji pisac među političarima", rekao je Bojović ističući da kada se govori o Grigoriju Božoviću uvek se setimo Kosova i Metohije.

On je pisac žalnog juga ali ako je nešto obeležilo njegovu nacionalnu i političku misao to je BiH, rekao je Bojović opisavši Grigorija Božovića kao tragičnog zatočenika jugoslovenske misli koji je još tada shvatio poropast jugoslovenske ideje, rekavši u jednom od svojih poslednjih članaka u Politici: “Ja rekoh i spasih dušu”, ukazavši da će jugoslovenska zajednica doživeti krah.

Konferencija se održava u okviru realizacije naučno-istraživačkog projekta “Kosovo i Metohija između nacionalnog identiteta i evrointegracija” a koji finasira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Goste je u ime organizatora pozdravio dekan Filozofskog fakulteta u Nišu profesor Goran Maksimović i dekan Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici profesor Branko Jovanović.

“Čast, dužnost i ponos da je Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici inicijator i domćin ovog međunarodnog skupa posvećenog gotovo zabroavljenom i zabranjenom eruditi i intelektualcu i iznad svega velikom rodoljubu", rekao je Jovanović.

Na taj način vraćamo ovog velikana u žižu naše humanističke svesti, trajanja i srpske nauke o književnosti i jeziku, poručio je Jovanović.

Grogorije Božović je znameniti pripovedač sa Kosova i Metohije, rođen je 1880. godine u Pridvorici u Ibarskom Kolašinu. Streljan je 1945. godine a rehabilitovan 2008. godine.

Bio je pisac, publicista, profesor prizrenske Bogoslovije, veliki tribun i rodoljub.

Napisao je 14 knjiga od kojih 8 zbirki pripovedaka, putopise je objavljivao u Politici čiji je bio stalni saradnik.

Srednja škola u Zubinom Potoku nosi ime ovog značajnog pisca a Društvo književnika Kosova i Metohije već dve decenije dodeljuje nagradu “Grigorije Božović”.

Konferencija će biti održana sutra u rodnom mestu Grigorija Božovića u Zubinom Potoku, nakon čega će biti izdat Zbornik radova proisteklih sa ovog dvodnevnog skupa.Ostale vesti

Tri premijere u ovoj godini

Ansambl Narodnog pozorišta u Prištini (NPP) će u 2023. godini izvesti tri premijere. Najpre će, krajem februara ili početkom marta obradovati najmlađu publiku predstavom "Princeza Snežana i deset patuljaka" po tekstu Branislava Milićevića (Branka Kockice), a u režiji Igora Damnjanovića.

  • 01.02.2023
Gračanica na starim fotografijama. Prva posleratna izložba Arhiva KiM
Izložba "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama" otvorena je večeras u Galeriji Doma kulture "Gračanica". Ovo je prva posleratna izložba koju je organizovao Arhiv Kosova i Metohije.
  • 31.01.2023
Film ’’Peto pismo Hilde Dajč’’ i tribina ’’Кozara 1942’’ sutra u Prizrenu i Gračanici
Dom kulture "Gračanica", Muzej žrtava genocida i Bogoslovija Sveti Ćirilo i Metodije, organizuju projekciju dokumentarno-igranog filma "Peto pismo Hilde Dajč" reditelja Ivice Vidanovića i tribinu Кozara 1942 u utorak 31. januara u Bogosloviji u Prizrenu sa početkom  u 12 časova i u Domu kulture „Gračanica“ u 19 časova.
  • 30.01.2023
Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023