Vesti
Kultura

„Grigorije Božović kao kosovski Andrić“

U Kosovskoj Mitrovici se održava međunarodna naučna konferencija “Poetika Grigorija Boživića” na kojoj učestvuje oko 50 profesora književnosti i jezika iz zemlje i inostranstva.
„Grigorije Božović kao kosovski Andrić“
(Foto Kontakt plus)

Predsednica Organizacionog i programskog odbora Danica Andrejević istakla je da se Grigorije Božović sa margine na koju je gurnut premešta tim skupom u centralne tokove srpske književnosti dvadesetog veka.

Andrejević je dodala da se tim događajem “vraćamo piscu i stavljamo ga u stručnu, ozbiljnu integralnu žižu nacionalne kulture”, čime se Božović, kako je rekla, vraća u zavičaj i krug značajnih pisaca srpske tradicije kao “kosovski Andrić” gde mu je oduvek i bilo mesto.

Profesor Aleksandra Kostić Tmušić izjavila je Tanjugu da na dvodnevnoj konferenciji učestvuje oko 50 učesnika iz zemlje i inostranstva i da je cilj skupa da se u najboljoj meri osvetli stvaralaštvo jednog, jedno vreme zaboravljenog, srpskog pisca koji se polako vraća u književnost.

“Nadamo se da ćemo ovim skupom da doprinesemo da se Grigorije Božović postavi na mesto koje i zaslužuje u srpskoj književnosti i umetnosti uopšte", kazala je Kostić Tmušić.

Govoreći o Božoviću profesor Dragiša Bojović rekao je da je negde zapisano da je u jednom razgovoru sa sinom rekao da je bio najveći pisac među putnicima i najveći putnik među piscima.

“Za ovu priliku mogao bih da dodam da je bio najveći političar među piscima i najbolji pisac među političarima", rekao je Bojović ističući da kada se govori o Grigoriju Božoviću uvek se setimo Kosova i Metohije.

On je pisac žalnog juga ali ako je nešto obeležilo njegovu nacionalnu i političku misao to je BiH, rekao je Bojović opisavši Grigorija Božovića kao tragičnog zatočenika jugoslovenske misli koji je još tada shvatio poropast jugoslovenske ideje, rekavši u jednom od svojih poslednjih članaka u Politici: “Ja rekoh i spasih dušu”, ukazavši da će jugoslovenska zajednica doživeti krah.

Konferencija se održava u okviru realizacije naučno-istraživačkog projekta “Kosovo i Metohija između nacionalnog identiteta i evrointegracija” a koji finasira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Goste je u ime organizatora pozdravio dekan Filozofskog fakulteta u Nišu profesor Goran Maksimović i dekan Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici profesor Branko Jovanović.

“Čast, dužnost i ponos da je Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici inicijator i domćin ovog međunarodnog skupa posvećenog gotovo zabroavljenom i zabranjenom eruditi i intelektualcu i iznad svega velikom rodoljubu", rekao je Jovanović.

Na taj način vraćamo ovog velikana u žižu naše humanističke svesti, trajanja i srpske nauke o književnosti i jeziku, poručio je Jovanović.

Grogorije Božović je znameniti pripovedač sa Kosova i Metohije, rođen je 1880. godine u Pridvorici u Ibarskom Kolašinu. Streljan je 1945. godine a rehabilitovan 2008. godine.

Bio je pisac, publicista, profesor prizrenske Bogoslovije, veliki tribun i rodoljub.

Napisao je 14 knjiga od kojih 8 zbirki pripovedaka, putopise je objavljivao u Politici čiji je bio stalni saradnik.

Srednja škola u Zubinom Potoku nosi ime ovog značajnog pisca a Društvo književnika Kosova i Metohije već dve decenije dodeljuje nagradu “Grigorije Božović”.

Konferencija će biti održana sutra u rodnom mestu Grigorija Božovića u Zubinom Potoku, nakon čega će biti izdat Zbornik radova proisteklih sa ovog dvodnevnog skupa.Ostale vesti

Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022
Počeo Sani Hil festival, zvezda večeri Dua Lipa

Muzički festival Sani Hil (Sunny Hill) počeo je sinoć u Prištini. U pitanju je četvrti po redu festival koji organizuje Dukađin Lipa, otac svetske muzičke zvezde Dua Lipe.

  • 05.08.2022
’’Đedov sabor’’ 6. i 7. avgusta u Osojanu
Savez amatera Kosova i Metohije i Dom kulture “Gračanica”, a ove godine im se pridružuje i Kulturni centar “Dragica Žarković” iz Kosovske Mitrovice, organizuju manifestaciju “Đedov sabor” koja se u Osojanu održava 6. i 7. avgusta ove godine. Predsednik Saveza amatera Kosova i Metohije Đorđe Lakušić, gostujući u jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica rekao je da će i ove godine dati sve od sebe zajedno sa ostalim organizatorima da ova manifestacija protekne po planu.
  • 04.08.2022
Počinje novi Eko art fest
Tokom leta i jeseni na severu Кosova će biti upriličen četvrti po redu Eko art fest. Ovogodišnji festival, čiji je organizator mitrovački "Akvarijus", biće realizovan pod sloganom "Smanji, ponovo upotrebi, recikliraj" (3R’s: Reduce, Reuse, Recycle).
  • 03.08.2022
Scene iz žitija Svetog Marka po prvi put
Ovih dana se u crkvi Svetog Marka u Šilovu privodi kraju nesvakidašnje freskopisanje scena iz Žitija Svetog Apostola Marka, jedinstveno u svetu.
  • 22.07.2022
Izvođači iz devet gradova na 55. Manifestaciji “Akordi Leška”
Kulturna manifestacija “Akordi Leška” održava se punih 55 godina i okuplja vokalne soliste koji nastupaju u revijalnom i takmičarskom delu programa boreći se za prvi glas ovog prestižnog i tradicionalnog takmičenja.
  • 20.07.2022