Vesti
Kultura

"Grafest, događaj nemerljivog značaja"

U Gračanici sutra počinje drugi po redu festival dokumentarnog filma Grafest. Festival će trajati do petka 7. decembra, a na njemu će biti prikazano nekoliko takmičarskih filmova i reportaža lokalnih autora, kao i filmovi inostranih reditelja. Specijalni gost ovogodišnjeg festivala je estonska rediteljka Kersti Uibo, autorka filma „Uska vrata“ snimljenog u Gračanici 2002. godine.
Selektorka festiva Sonja Blagojević (Foto KIM)

Selektorka i producentkinja festivala Sonja Blagojević je gostujući u emisiji Uz jutarnju kafu kazala da ovakva vrsta događaja u Gračanici ima nemerljiv značaj za publiku. „Zato što ima za cilj da napravi nešto što je živo i nešto što ovde prosto ne postoji, a to je pravi bioskopski doživljaj. Publika ovde ima šta da vidi i da doživi ono što je dokumentarni film danas. Ja se nadam da će publika doći u velikom broju da uživa u tim raznim slikama sveta i da se obagati za jedno novo iskustvo“, rekla je Sonja Blagojević.
 
Ovaj festival ima i takmičarski karakter pa će naredna tri dana biti prikazani filmovi i reportaže lokalnih autora. A najbolji dokumentarni film biće nagrađen poslednjeg dana festivala u petak 7. decembra.

„Koncept drugog izdanja Grafesta je da ćemo i dalje imati radove lokalnih autora koji će biti pokazani u toj takmičarskoj sekciji programa. Radovi su stizali putem konkursa i birali smo ih. Oni će biti prikazivani u kratkim blokovima,  pre celovečernjih dokumentarnih filmova. Ideja je zapravo da pored podsticanja lokalnih autora, napravi i specifičan kontakt sa publikom.  Festival je napravljen kako bi autori sa ovih prostora i ono što su njihovi dokumentarni filmovi i reportaže sa specifičnom autorskom vizurom prikažu i da se u toj komunikaciji autora i publike zapravo poboljša kvalitet domaćih radova, da autori dobiju mesto gde će se ti filmovi prikazati u uslovima koji su više nalik bioskopskim projekcijama.“

Nakon takmičarskog dela publika će moći da vidi i dokumentarne filmove priznatijih autora, poput filmova „Uska su vrata“ i  „Ovo je dan“ rediteljeke Kersti Uibo. Film Manastir koji je osvojio brojna priznanja širom sveta takođe će biti prikazan na ovom festivalu, a publika će imati priliku da vidi i prvi film snimljen na Kosovu iz 1939 godine, ako i autorski film Sonje Blagojević „KOSMA“,  koji govori o radio stanicama, članicama Kosovske medijske asocijacije (KOSMA), ali i životu Srba u sredinama gde se čuje radijski program ove mreže radio stanica.

Na pitanje kakvu budućnost ima Grafest, Blagojevićeva kaže da je „svaki poduhvat u oblasti kulture danas hrabar i neizvestan“.
„Jako je teško bilo šta napraviti, da li je to festival, film ili je to knjiga koju želite da izdate, mislim da je sve to danas na granici nemogućeg, ali zapravo se zbog toga vredi boriti, jer uslovima u kojima je toliko teško napraviti nešto mislim da to znači da je tad i najprotrebnije“.

Na Grafestu će se osim projekcija filmova, održati i tribine i seminari o dokumantarnim filmovima koji će biti otvoreni za sve zainteresovane.

Članovi ovogodišnjeg žirija biće reditelji Svetlana i Zoran Popović koji su i producenti filma KOSMA. „To su ljudi koji su posvećeni, celog svog života se bave dokumentarnim filmom. Oni su i profesori, imaju filmsku školu, po profesiji su reditelji i producenti filmova, kao i velikog festivala Dokumentarnog filma. Ono što oni mogu da prenesu mladim autorima je nemerljivo“, kaže Blagojevićeva i dodaje da će Svetlana i Zoran Popović u petak u podne održati  dvočasovni seminar o dokumentarnom filmu.

Grafest počinje sutra uveče u 18 sati u Domu Kulture u Gračanici. Program festivala će se održati u velikoj sali.Ostale vesti

Deca, polaznici Škole glume Narodnog pozorišta Priština danas su premijerno izveli predstavu "Veselo povrće" u režiji Radmile Knežević.
  • 23.10.2021
Izložba slika i skulptura Predraga Drgovića u Gračanici
Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština organizuju izložbu slika i skulptura Predraga Dragovića „Preko pepela“.
  • 23.10.2021
Nagrada
Književna manifestacija "Pesnička reč u čast profesora i književnika Slobodana Kostica", biće održana sutra, 23. oktobra u kripti crkve Svetog Marka u Beogradu, sa početkom u 18.00 časova.
  • 22.10.2021
Olivera Radić dobitnica nagrade za novinarsku humanost
Novinarka prištinskog "Jedinstva" Olivera Radić ovogodišnja je dobitnica nagrade za novinarsku humanost “Đoko Vještica”, jednoglasno je odlučio žiri Udruženja novinara Srbije.
  • 22.10.2021
Ansambl narodnih igara i pesama sa Kosova i Metohije „Venac“, pokrenuo je internet kanal „TVnet Venac“.
  • 22.10.2021
Gračanica: U subotu premijera predstave

Polaznici Škole glume Narodnog pozorišta u Prištini, u subotu, 23. oktobra u 13 sati će premijerno u Domu kulture “Gračanica” izvesti komediju "Veselo povrće".

  • 21.10.2021