Vesti
Kultura

Grafest 2019: Filmska svedočanstva o životu

U Gračanici se završavaju poslednje pripreme za osmi po redu Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi "Grafest" koji će ove godine od 27. do 29. novembra biti održan u ovom mestu, Kosovskoj Mitrovici i Šilovu.
Grafest 2019: Filmska svedočanstva o životu
Ilustracija (Foto DKG)

Dokumentarni serijal o ekološkim problemima na Kosovu autorke Katarine Marinković iz Nju Pres produkcije deo je takmičarskog programa ovogodišnjeg "Grafesta".

"S obzirom da je Kosovo nepresušan izvor ideja i da na svakom koraku nailazimo na zanimljive priče, iz istorije, politike ili svakodnevnog života, nije mi bilo teško da nađem priču koju ću da radim i sa kojom ću da se prijavim na ovaj festival. Ovo je dobra prilika da se, zapravo, odmerim sa svojim kolegama", rekla je Marinkovićeva.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić ovaj festival prepoznaje kao šansu za potvrdu profesionalnog rada.

"’Grafest’ je značajan, pre svega, za autore i njihove potrebe da se ne samo takmiče već i da pokažu da iako mediji na Kosovu rade u veoma teškim uslovima, da ipak postoje dobri i profesionalni sadržaji koje prave dobri i profesionalni, ne samo novinari, već i snimatelji, montažeri, fotografi i svi oni koji učestvuju u stvaranju tih priča", naveo je Ničić.

Jedan od utemeljivača festivala Zoran Popović smatra da "Grafest" nudi mogućnost suočavanja sa teškom stvarnošću na kreativan i nezaboravan naćin.

"Čini nam se da smo stvarno podržali ono što, sa jedne strane, daje smernicu svim autorima kako bi, u stvari, trebalo da naprave svoje buduće radove. Sa druge strane, pokazuje da najverovatnije u godinama koje dolaze, da će taj viši nivo produkcije početi da daje svoje rezultate i u kvalitetu", kazao je Popović.

Ovogodišnja selektorka revijalnog dela programa Sonja Đekić, koja se u rad festivala uključila 2013. godine, podseća da su joj mnogi gledaoci rekli da su se na "Grafestu" po prvi put susreli sa modernom dokumentaristikom.

"Smatram da je svaka dosadašnja selekcija takmičarskog programa dragoceno svedočanstvo o temama, o zbivanjima, o nijansama. Prosto je neverovatno koliko je raznolikosti na zaista jako malom geografskom prostoru", zaključila je Đekićeva.

Filmski festival je uvek prilika za sticanje novih znanja i razmenu iskustava, pa će u Kosovskoj Mitrovici biti održana filmska radionica koju će voditi Svetlana i Zoran Popović. Uprkos ozbiljnosti i tradiciji, organizatori insistiraju i na neformalnoj strani čitave priče.

"Nakon svakog festivala, tu su predavači ili članovi žirija sa kojima autori uvek mogu da porazgovaraju nakon izvršene selekcije, odnosno, nakon odluka (o dobitnicima). Oni će im uvek rado reći šta tu nije bilo dobro, šta treba popraviti", jasan je Ivan Stojković, jedan od organizatora ovog festivala ispred gračaničkog Doma kulture.

Novinarka i urednica na drugom programu Radio Beograda Nevena Matović, koja je i selektorka takmičarskog dela ovogodišnjeg "Grafesta" je od 29 pristiglih, za prikazivanje odabrala 14 ostvarenja. Autori najuspešnijih podeliće festivalski nagradni fond od 130.000 dinara.Ostale vesti

Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020
Američki glumac snimio pesmu o Kosovu
Džonatan Džekson, glumac, muzičar i pisac, dobitnik pet Emi nagrada, snimio je i objavio pesmu "Kosovo (svih žalosnih radost)".
  • 30.06.2020
Vidovdansko pesničko bdenije:
U porti manastira Gračanica, večeras je održano 30. Vidovdansko pesničko bdenije. Piscu Milisavu Saviću dodeljena je nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara", a on se zahvalio rečima da "od ove, praznične noći, lepše nema".
  • 27.06.2020
Nevena Milivojević izabrana za Kosovku devojku
U porti manastira Gračanica večeras je održan "Izbor za Kosovku devojku". Titulu najlepše je ponela Nevena Milivojević iz Zubinog Potoka.
  • 26.06.2020
Priština: Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“
U Srpskom kulturnom centru u Prištini predstavljena je knjiga „Mitovi srpske istorije“ istoričara Dejana Ristića. Mitska tradicija je u prethodnim vekovima na Kosovu i Metohiji odigrala provorazrednu ulogu, istakao je autor. 
  • 26.06.2020
Književniku Goranu Petroviću nagrada
Nagrada "Grigorije Božović" za 2019. godinu pripala je književniku Goranu Petroviću za Izabrana dela.
  • 26.06.2020