Vesti
Kultura

Gračaničko prelo: Počeli "Dani opštine Gračanica"

Manifestacija „Gračaničko prelo“, kojom počinju ovogodišnji „Dani opštine Gračanica“, održana je danas u 16 časova u dvorištu Doma kulture. Istovremeno je organizovan i Sajam meda.

Gračaničko prelo: Počeli
Štand UPŽ Avenija (Foto Kim)

Sandra Đokić, predsednica Turističke organizacije Gračanica kaže da je glavni cilj ove manifestacije predstavljanje stvaralaštva i običaja.

“Cilj ove manifestacije i njen koncept je da predstavimo stvaralaštvo našeg naroda, izložba domaće radinosti počinje u 16 časova, svečano otvaranje manifestacije je u 17 časova, a pripremili smo i prigodan kulturno-umetnički program koji kreće u 20 časova večeras. Želimo da naše narodne običaje, kulturu našeg naroda i naše Gračanice predstavimo na najbolji mogući način“, izjavila je Đokićeva.

Violeta Janković iz Gnjilana, koja se bavi izradom nakita tvrdi da se trudi da mladima prenese tradiciiju i običaje koji polako nestaju.

„Bavim se izradom nakita već 6 godina, to je sve ručni rad i trudim se da nakit bude što zanimljiviji. Sada je velika potražnja za ukrase za običaje, uglavnom svadbe koje se sada organizuju, među kojima je i sito za „zaigruvanje“. Tradicija i običaji svakako opadaju, ali mi se nadamo i utičemo koliko možemo na mlade da
to opstane u njima“, kazala je ona.

U sklopu ove manifestacije održan je i opštinski Sajam meda u organizaciji UP Nukleus.

Novica Šarkojčević, koji se bavi pčelarstvom i preradom meda u Štrpcu je rekao da prodaja nije velika, ali da se raduje druženju i novim iskustvima.

„Mi smo ovde svake godine, prošle dve smo preskočili zbog korone, ali je lepo, malo se družimo. Što se tiče prodaje nije baš jako velika, ali se družimo, pričamo kako je protekla ova godina i razmenjujemo iskustva“, naveo je on.

Organizator ovog događaja je Turistička organizacija Gračanice, u saradnji sa UP „Nukleus“ i UPŽ „Avenija“.Ostale vesti

Na
Druga po redu "Pijaca knjiga" otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici. Promovisana je knjiga aforističara Jovana Zafirovića.
  • 04.10.2022
Otvara se pijaca knjiga u ’’Akvarijusu’’
Besedom o knjizi Nevene Milosavljević, predstavljanjem knjige aforizama "Glavom kroz stid" dobitnika Vibove nagrade Jovana Zafirovića, te muzičkim nastupom Petra Rakića (gitara) i Dragane Milić (vokal) večeras (ponedeljak, 3. oktobar) u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" biće svečano otvorena druga po redu "Pijaca knjiga".
  • 03.10.2022
U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

  • 01.10.2022
’’SumLjivo lice’’ u Gračanici za početak jesenje sezone Narodnog pozorišta Priština
Predstava "SumLJivo lice" u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP), rađena prema jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića, biće izvedena na obeležavanju godišnjice NPP-a i početku jesenje sezone 8. oktobra, od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica". 
  • 01.10.2022
Predstavljanje lika i dela Grigorija Božovića u Matici srpskoj
Dom kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka predstaviće se publici u Novom Sadu, u Matici srpskoj i Srpskom narodnom pozorištu 30. septembra i prvog novembra.
  • 29.09.2022
Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’: U dva dana od Prizrena do Mitrovice
Dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković" održaće se 29. i 30. septembra, a pesnički karavan će obići Gornje selo kod Prizrena, Bogosloviju u gradu na Bistrici, Gračanicu, Prilužje i Kosovsku Mitrovicu.
  • 28.09.2022