Vesti
Kultura

Gračanica: “Ženidba“ u sedamdesetoj

Povodom jubileja Prištinskog pozorišta, u prepunoj sali gračaničkog Doma kulture sinoć je premijerno izvedena predstava Gogoljeva “Ženidba“ u režiji Milana Karadžića. Publika je predstavu ispratila ovacijama.
Gračanica: “Ženidba“ u sedamdesetoj
Detalj iz predstave (Foto Kim)

Komad "Ženidba" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja govori o društvenim anomalijama svog vremena, licemerju, želji za statusom i robovanju normama građanskog života, kazao je reditelj Milan Karadžić.

"Jako sam zadovoljan, jer je predstava uspela da se dopadne publici, a to je moj osnovni motiv. To je dobra komedija, jednog velikog svetskog pisca Gogolja, koja ima fantastičan humor, a koji je danas jednako aktuelan, kao pre 200 godina. Nešto što je opšte ljudsko i čovečansko u svim svojim elementima, i društvenog angažmana i svih tih društvenih anomalija koje Gogolj ismejava u svom komadu. Ima i finih, psiholoških nijansi kod likova koje daju snagu i pečat genijalnog pisca", kazao je Karadžić.

Postavku "Ženidbe" u izvođenju NPP čine: Jelena Orlović, Milena Jakšić, Anika Grujić, Milan Vasić, Igor Damjanović, Milorad Kapor, Nebojša Đorđević, Bojan Stojčetović, Branko Babović i Tamara Tomanović.

Glavni akteri u ovoj predstavi Jelena Orlović i Milan Vasić izrazili su zadovoljstvo što je premijera bila izvedena na obeležavanju 70 godina postojanja ovog pozorišta.

"Uzbuđena sam jer sam imala veliku odgovornost i trebala sam da opravdam poverenje svojih kolega. Stajati sa ovim ljudima na sceni je zaista zadovoljstvo i ovo je divan ansambl", kazala je glumica Jelena Orlović.

"Drago mi je što smo napravili ovu predstavu zato što je kvalitetna i može umetnost da se sagleda u njoj. Ono što je bitno jeste da se publici jako dopada. Mislim da će ova predstava imati dug život", rekao je glumac Milan Vasić.

Nakon premijere, publika nije krila oduševljenje i gromoglasnim aplauzom je pozdravila glumce. Smeh prisutnih se mogao čuti gotovo tokom cele predstave.

"Predstava je zaista izvanredna. Jedna od najboljih predstava ovog pozorišta otkako su se vratili na Kosovo i Metohiju. Bila je vrhunska gluma svih aktera, odnosno svih glumaca, od epizodne pa do glavne uloge. Sve su to studiozno razrađene uloge i svako od njih je pokazao vrhunsko umeće", kazao je Đorđe Jevtić.

"Svečana akademija i premijera predstave vratile su mi uspomene na Prištnu. Zaista predivno", rekla je Radmila Todić Vulićević.

Prva repriza "Ženidbe" biće izvedena 9. oktobra u Šilovu, pa zatim 11. i 12. oktobra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, koje je ujedno i koproducent ove predstave.Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Generacija 5 i Inspektor Blaža u Leposaviću
Centar za kulturu "Sava Dečanac" iz Leposavića organizuje Rok festival u ovom gradiću na severu Kosova.
  • 11.08.2022
Povratak nosi seme nade
Tešku letnju omorinu i tišinu metohijskog sela Osojana, proteklih nekoliko dana, prekinuli su gosti i Sabor posvećen mitropolitu Amfilohiju. 
  • 10.08.2022
DokuFest: Misija OEBS-a predstavila dokumentarce o ljudskim pravima
U okviru Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se održava u Prizrenu, Misija OEBS-a na Kosovu je sinoć predstavila pet kratkih dokumentarnih filmova o ljudskim pravima i demokratskim vrednostima.
  • 10.08.2022
Draganac: Završena mala letnja škola
Pri manastiru Draganac, jedinom živom manastiru u Kosovskom Pomoravlju, nedavno je održana prva Novobrdska mala letnja škola „Dragana Hrebeljanović“.
  • 10.08.2022
Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine, u Osojanu je održan drugi po redu "Đedov sabor" posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću.

  • 07.08.2022