Gračanica: “Ženidba“ u sedamdesetoj

Povodom jubileja Prištinskog pozorišta, u prepunoj sali gračaničkog Doma kulture sinoć je premijerno izvedena predstava Gogoljeva “Ženidba“ u režiji Milana Karadžića. Publika je predstavu ispratila ovacijama.

Podeli ovaj članak sa:
 • Detalj iz predstave (Foto Kim)

Komad "Ženidba" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja govori o društvenim anomalijama svog vremena, licemerju, želji za statusom i robovanju normama građanskog života, kazao je reditelj Milan Karadžić.

"Jako sam zadovoljan, jer je predstava uspela da se dopadne publici, a to je moj osnovni motiv. To je dobra komedija, jednog velikog svetskog pisca Gogolja, koja ima fantastičan humor, a koji je danas jednako aktuelan, kao pre 200 godina. Nešto što je opšte ljudsko i čovečansko u svim svojim elementima, i društvenog angažmana i svih tih društvenih anomalija koje Gogolj ismejava u svom komadu. Ima i finih, psiholoških nijansi kod likova koje daju snagu i pečat genijalnog pisca", kazao je Karadžić.

Postavku "Ženidbe" u izvođenju NPP čine: Jelena Orlović, Milena Jakšić, Anika Grujić, Milan Vasić, Igor Damjanović, Milorad Kapor, Nebojša Đorđević, Bojan Stojčetović, Branko Babović i Tamara Tomanović.

Glavni akteri u ovoj predstavi Jelena Orlović i Milan Vasić izrazili su zadovoljstvo što je premijera bila izvedena na obeležavanju 70 godina postojanja ovog pozorišta.

"Uzbuđena sam jer sam imala veliku odgovornost i trebala sam da opravdam poverenje svojih kolega. Stajati sa ovim ljudima na sceni je zaista zadovoljstvo i ovo je divan ansambl", kazala je glumica Jelena Orlović.

"Drago mi je što smo napravili ovu predstavu zato što je kvalitetna i može umetnost da se sagleda u njoj. Ono što je bitno jeste da se publici jako dopada. Mislim da će ova predstava imati dug život", rekao je glumac Milan Vasić.

Nakon premijere, publika nije krila oduševljenje i gromoglasnim aplauzom je pozdravila glumce. Smeh prisutnih se mogao čuti gotovo tokom cele predstave.

"Predstava je zaista izvanredna. Jedna od najboljih predstava ovog pozorišta otkako su se vratili na Kosovo i Metohiju. Bila je vrhunska gluma svih aktera, odnosno svih glumaca, od epizodne pa do glavne uloge. Sve su to studiozno razrađene uloge i svako od njih je pokazao vrhunsko umeće", kazao je Đorđe Jevtić.

"Svečana akademija i premijera predstave vratile su mi uspomene na Prištnu. Zaista predivno", rekla je Radmila Todić Vulićević.

Prva repriza "Ženidbe" biće izvedena 9. oktobra u Šilovu, pa zatim 11. i 12. oktobra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, koje je ujedno i koproducent ove predstave.

Ostale vesti

 • „Nema stajanja iako je ovo težak i prljav posao“

  „Nema stajanja iako je ovo težak i prljav posao“

  "Vajaru je najbitnija upornost i tvrdoglavost. Desi se da skulptura pukne, na pola ili na kraju posla, i da sve to mora iz početka. Nema stajanja, to je mnogo bitno", rekao je gostujući u emisiju „Život i umetnost“, vajar Branislav Ristić.

 • ’’Suočila sam se sa svojom tugom’’

  ’’Suočila sam se sa svojom tugom’’

  "Održite svoj identitet gde god da se nađete, šta god da vam se dešava. To je jedini način da opstanete i da trajete", poručila je u emisiji RTV Kim „Život i umetnost“, rediteljka, glumica, spisateljica i dramski edukator Radmila Knežević.

 • ’’Ni Davidov, ni carski, ni spahijski’’

  ’’Ni Davidov, ni carski, ni spahijski’’

  “Mi nemamo kancelariju, nemamo telefon, nemamo svoj računar, nemamo radni prostor i sastajemo se po kafanama. Očigledno da nema razumevanja u društvu za jednu krovnu organizaciju književnika. To je sramota za jedno društvo i za jednu državu“, rekao je u emisiji „Život i umetnost“ na RTV Kim predsednik Književnog društva Kosova i Metohije i potpredsednik Udruženja književnika Srbije Novica Sovrlić.

 • Cvetković: Nema budućnosti, sve je beskonačna sadašnjost

  Cvetković: Nema budućnosti, sve je beskonačna sadašnjost

  „Kada potičete sa Kosova i Metohije, vaš rad ostaje u senci vas i same informacije odakle dolazite. To je negde značajno u istoj ravni kao da je došlo neko mitološko biće koje je tu i postoji“, rekla je u emisiji RTV Kim „Život i umetnost“ grafičarka Milena Cvetković.

 • Blaga KiM: Velika Hoča

  Blaga KiM: Velika Hoča

  Večeras će u 20:30 sati na RTS2 biti prikazana druga epizoda iz serijala "Blaga Kosova i Metohije" posvećena Velikoj Hoči.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane