Vesti
Kultura

Gračanica: Završena deveta “Škola filmske magije”

Prikazivanjem muzičkog spota “Iz(v/b)or” za pesmu “Ajde Jano” Nenada Vasilića, Balkan bend, kao i dodelom sertifikata u velikoj sali Doma kulture “Gračanica”, završena je deveta po redu “Škola filmske magije”. Tema spota je bila prekomerna upotreba mobilnih telefona među decom i mladima.
Gračanica: Završena deveta “Škola filmske magije”
Polaznici i predavači ''Škole filmske magije'' u Gračanici (Foto Kim)

Okupljenima se ispred “Škole filmske magije” obratila mentorka modula kamere i produkcije muzičkog spota Bojana Andrić i zahvalila se polaznicima ove škole na ukazanom poverenju.

“Kao neko ko je u školi filmske magije od samog početka, dakle od pre osam godina, htela bih da kažem da je svaka generacija pokazala puno kreativnosti, istrajnosti i hrabrosti da se uhvati u koštac sa pravljenjem filmskih dela i bravo za ovogodišnji spot. Mi kao mentori nismo učestvovali u idejnom pravljenju ovog spota, polaznici su sve sami smislili, a mi smo bili tu samo da ih usmerimo”, rekla je ona.

Predavač glume Mihailo Laptošević istakao je da je poruka ovog spota jako važna i da svako mlado biće mora da ga pogleda.

“Mi, glumci i reditelji se stalno šalimo ‘šta ćete vi da smislite, ne možete da smislite ništa’, to je neka šala i dugo vremena sam uspevao da izdržim u tome ali kada sam video prve kadrove, sliku, kakva je to ideja, poruka, morao sam tužno da priznam poraz ovoga puta, da su stvarno genijalni. Mislim da svako mlado biće kod nas treba da vidi ovu poruku“, naveo je Laptošević.

Polaznici “9. Škole filmske magije” kazali su da su i ove godine naučili nešto novo, da je bilo zahtevno, ali i zabavno.

“Prvi put sam u Školi fimske magije i utisci su fenomenalni jer smo naučili nešto novo. Naučili smo šta se dešava iza kamere, postupak koji je nama nepoznat, uvek smo videli ono što se dešava na platnu, ali niko od nas nije imao susreta sa onim što se dešava iza kamere. Radili smo kao jedan veliki tim iako smo pohađali različite module: režija, scenografija, kamera, gluma ali smo svi zajedno radili što je najbitnije, da budemo tim i mislim da je zbog tog tima ovakav i spot na kraju”, rekao je Stefan Boškoćević iz Štrpca koji je pohađao časove režije.

„Tokom pet dana trajanja Škole filmske magije nismo baš mogli da naučimo kako da napišemo scenario ali smo bar dobili neke smernice za to, bilo nam je zanimljivo, ali i jako naporno. Zabavljali smo se i sve je na kraju ispalo dobro“, rekla je Helena Ničić.

„Pohađao sam časove scenarija, bio sam scenarista, naučio sam dosta toga novog, na primer šta se odvija iza kamere. Trebalo nam je 12 sati da snimimo spot koji traje tri minuta što je previše oduzetog vremena, nije lako, ali smo naučili dosta toga novog“, naveo je Ognjen Milovanović iz Gračanice.

Direktor Doma Kulture “Gračanica” Živojin Rakočević čestitao je polaznicima i ukazao na ozbiljnost teme ovog spota.

“Ovo je zaista jedan rad pred kojim se možemo pokloniti i posebno možemo zaključiti da su poruke ovog spota nešto što je jako opominjuće za sve nas i nešto što će odrediti našu budućnost. Mi malo stariji dolazimo iz civilizacije knjige, a vi mladi ulazite u civilizaciju slike i dolazite iz civilizacije slike. Nalazimo se tačno na prelazu te dve epohe i od njih će zavisiti naša sudbina”, zaključio je Rakočević.

“Škola filmske magije 9”, u organizaciji Doma kulture “Gračanica” u saradnji sa “GARGANTUA FILMS” iz Beograda, trajala je od 25. do 30. avgusta. Pokrovitelji ove škole bili su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije.Ostale vesti

Izložba Maje Todić u Novom Sadu
Matica srpska, Srpsko narodno pozorište i Fondacija "Simonida" organizuju izložbu slika "Identiteti" akademske slikarke Maje Todić iz Gračanice, 27.9.2023. godine sa početkom od 18 časova u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
  • 26.09.2023
Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023