Vesti
Kultura

Gračanica: Zabava uz lutke do kraja raspusta

U Gračanici se održava druga po redu besplatna lutkarska radionica za decu i mlade od četiri do 24 godine koja će trajati do 22. februara.
Gračanica: Zabava uz lutke do kraja raspusta
Učesnici lutkarske radionice (Foto Kim)

Aleksandar Gudžić ispred amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ je za RTV Kim rekao da je lutkarska radionica samo uvod u predstave koje slede.

„Radionice ovake vrste su edukativnog karaktera. Ideja Doma kulture ‘Gračanica’ je bila da decu zainteresujemo za lutkarsku pozorišnu umetnost, koja je poslednjih decenija zanemarena. Kada se ova radionica 22. februara završi, projekat neće biti gotov. Najtalentovaniju decu ćemo selektirati i sa njima raditi na lutkarskoj predstavi koju će režirati reditelj i glumac Boško Boškov“, naveo je Gudžić.

Marta Aroksalaši Stamenković iz subotičkog Dečijeg pozorišta ističe da je obradovala činjenica da lutkarsku radonicu pohađa više dece nego prošle godine.

Na današnjem času polaznici su učili o mapet lutkama.

„Cilj nam je da ih naučimo da postoje razne vrste lutaka, ali da sve može da bude lutka. Jedan običan predmet može da bude lutka, materijal. Bitno je i da kroz radionice sami razvijaju svoju maštu. Mašta uobrazilja kod dece je nešto što je izuzetan pokretač u njihovom odrastanju, detinjstvu i njihovom formiranju kao ličnosti“, rekla je gošča iz Subotice.

Ona je kazala i da, iako radionica traje svega par dana, da želi da pruži deci što više informacija, kako bi sve to rezultiralo projektom od nekoliko segmenata gde će polaznici izvoditi kratke predstave sa lutkama.

Mališani koji pohađaju radionicu ističu da ih zanima kako se prave lutke, mada ima i onih koji žele da postanu glumci.

„Volim da učesvujem u lutkarskoj radionici. Najzanimljivije mi je to kada se upravljama lutkama“, kazala je jedanestogodišnja Janja Bojović.

„Prvi put učestvujem u ovakvoj radionici, a kada porastem želim da budem glumica“, rekla nam je osmogodišnja Ana Vujović iz Grčanice.

„Ovo mi je drugi put da učestvujem u lutkarskoj radonici, volim da se zabavljama praveći lutke“, navela je Marija Živić.

Lutkarsku radionicu organizuje Dom kulture „Gračanica“, u saradnji sa Dečijim pozorištem iz Subotice i Кulturnim klubom Gračanica, a podržao je UNMIK.Ostale vesti

Nasleđe od kamena i neba u Vašingtonu
Uoči Dana Svetog Save, 26. januara 2023. godine, u Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu otvorena je izložba fotografija "Nasleđe od kamena i neba" inspirisana Uneskovom svetskom kulturnom baštinom Srbije. Izložbu su otvorili Ambasador Republike Srbije u SAD Marko Đurić i Svetlana Rogić, osnivačica i direktorka organizacije "Art eksčejndž" (Art Exchange) iz Vašingtona, koja je i organizatorka izložbe.
  • 29.01.2023
Dokumentarni film: Životna škola i filmska istina

Životna škola i filmska istina - ovako jedan od najpoznatijih dokumentarista u regionu, Boris Mitić, objašnjava autorski dokumentarni film. U Privatnom kulturnom centru Akvarijus ove nedelje su posetioci mogli da razgovaraju sa najpoznatijim imenima srpske dokumentaristike - Milošem Tomićem, Milošem Ivanovićem, Borisom Mitićem i Nikolom Dragovićem.

  • 29.01.2023
Svetosavska akademija u Gračanici: Priznanje Sunčici Denić
Tradicionalno, pred praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju, u Gračanici je održana Svetosavska akademija. Priznanje "Đorđe Lekić" ove godine dodeljeno je književnici i naučnoj radnici prof. dr Sunčici Denić iz Vranja.
  • 26.01.2023
Svečana Svetosavska akademija u četvrtak u Gračanici
Svečana Svetosavska akademija održaće se u četvrtak, 26. januara  u prostorijama Doma kulture Gračanica, sa početkom u 12:00 časova.
  • 23.01.2023
Dečji film ’’Vučje bobice’’ u petak u Gračanici
Dečji film "Vučje bobice" reditelja Sretena Jovanovića biće prikazan u petak, 20. januara u 18.00 časova u Domu kulture "Gračanica".
  • 18.01.2023
’’Pobedi uvek prethodi upoznavanje neba’’
Priča o magiji trenutka u kom se svetlost lomi, poezija o najvećoj ljubavi  i erosu sadržanim u molitvi i emociji za najbliže, i na kraju gitara koja je trebalo da otera sav baksuzluk od nove godine, sadržaj su programa kojim je u PKC „Akvarijus“ sinoć dočekana pravoslavna Nova godina.
  • 14.01.2023