Vesti
Kultura

Gračanica: Zabava uz lutke do kraja raspusta

U Gračanici se održava druga po redu besplatna lutkarska radionica za decu i mlade od četiri do 24 godine koja će trajati do 22. februara.
Gračanica: Zabava uz lutke do kraja raspusta
Učesnici lutkarske radionice (Foto Kim)

Aleksandar Gudžić ispred amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ je za RTV Kim rekao da je lutkarska radionica samo uvod u predstave koje slede.

„Radionice ovake vrste su edukativnog karaktera. Ideja Doma kulture ‘Gračanica’ je bila da decu zainteresujemo za lutkarsku pozorišnu umetnost, koja je poslednjih decenija zanemarena. Kada se ova radionica 22. februara završi, projekat neće biti gotov. Najtalentovaniju decu ćemo selektirati i sa njima raditi na lutkarskoj predstavi koju će režirati reditelj i glumac Boško Boškov“, naveo je Gudžić.

Marta Aroksalaši Stamenković iz subotičkog Dečijeg pozorišta ističe da je obradovala činjenica da lutkarsku radonicu pohađa više dece nego prošle godine.

Na današnjem času polaznici su učili o mapet lutkama.

„Cilj nam je da ih naučimo da postoje razne vrste lutaka, ali da sve može da bude lutka. Jedan običan predmet može da bude lutka, materijal. Bitno je i da kroz radionice sami razvijaju svoju maštu. Mašta uobrazilja kod dece je nešto što je izuzetan pokretač u njihovom odrastanju, detinjstvu i njihovom formiranju kao ličnosti“, rekla je gošča iz Subotice.

Ona je kazala i da, iako radionica traje svega par dana, da želi da pruži deci što više informacija, kako bi sve to rezultiralo projektom od nekoliko segmenata gde će polaznici izvoditi kratke predstave sa lutkama.

Mališani koji pohađaju radionicu ističu da ih zanima kako se prave lutke, mada ima i onih koji žele da postanu glumci.

„Volim da učesvujem u lutkarskoj radionici. Najzanimljivije mi je to kada se upravljama lutkama“, kazala je jedanestogodišnja Janja Bojović.

„Prvi put učestvujem u ovakvoj radionici, a kada porastem želim da budem glumica“, rekla nam je osmogodišnja Ana Vujović iz Grčanice.

„Ovo mi je drugi put da učestvujem u lutkarskoj radonici, volim da se zabavljama praveći lutke“, navela je Marija Živić.

Lutkarsku radionicu organizuje Dom kulture „Gračanica“, u saradnji sa Dečijim pozorištem iz Subotice i Кulturnim klubom Gračanica, a podržao je UNMIK.Ostale vesti

Kulturni program putem Fejsbuka
Dom kulture „Gračanica“ je za četvrtu nedelju koliko već traje ograničeno kretanje i vanredno stanje izazvano epidemijom virusa Кorona pripremio raznovrsni program koji se može pratiti online.
  • 05.04.2020
Filmski dan Doma kulture na internetu
Dom kulture za danas preporučuje filmski program na internetu i poziva gledaoce da prate filmski festival "Moj off" i pogledaju neke od najnovijih i najprestižnijih naslova svetske kinematografije koji su obeležili festivalsku scenu.
  • 02.04.2020
Večeras predstava „Nasmejani snovi“
Dom kulture „Gračanica“ je danas za sve posetioce njihove Fejsbuk stranice pripremio dečju predstavu „Nasmejani snovi“ po tekstu, scenariju i režiji Boška Boškova u sklopu kulturnog programa “Kultura u doba Korone”.
  • 01.04.2020
Dom kulture "Gračanica" nastavlja da priprema događaje u okviru programa "Kultura u doba Korone" koje deli sa posetiocima njihove Fejsbuk i Instagram stranice. Da su ljudi zainteresovani za sadržaj koji im ova kulturna ustanova nudi, pokazuje podatak da je protekle nedelje njihova stranica imala 10.000 pregleda.
  • 30.03.2020
Dom kulture Gračanica nastavlja sa programima
Dom kulture Gračanica je i za treću nedelju, koliko već traje ograničeno kretanje i vandredno stanje izazvano koronavirusom, pripremio programe u okviru "Kulture u doba Korone".
  • 29.03.2020
Večeras razgovor sa pesnikom Gojkom Božovićem
Za sve ljubitelje književnosti, Dom kulture Gračanica za petak je pripremio književno-tribinski program, u 18 časova održaće se onlajn razgovor sa pesnikom, književnim kritičarem, esejistom i izdavačem Gojkom Božovićem iz Beograda.
  • 27.03.2020