Vesti
Kultura

Gračanica: Zabava uz lutke do kraja raspusta

U Gračanici se održava druga po redu besplatna lutkarska radionica za decu i mlade od četiri do 24 godine koja će trajati do 22. februara.
Gračanica: Zabava uz lutke do kraja raspusta
Učesnici lutkarske radionice (Foto Kim)

Aleksandar Gudžić ispred amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ je za RTV Kim rekao da je lutkarska radionica samo uvod u predstave koje slede.

„Radionice ovake vrste su edukativnog karaktera. Ideja Doma kulture ‘Gračanica’ je bila da decu zainteresujemo za lutkarsku pozorišnu umetnost, koja je poslednjih decenija zanemarena. Kada se ova radionica 22. februara završi, projekat neće biti gotov. Najtalentovaniju decu ćemo selektirati i sa njima raditi na lutkarskoj predstavi koju će režirati reditelj i glumac Boško Boškov“, naveo je Gudžić.

Marta Aroksalaši Stamenković iz subotičkog Dečijeg pozorišta ističe da je obradovala činjenica da lutkarsku radonicu pohađa više dece nego prošle godine.

Na današnjem času polaznici su učili o mapet lutkama.

„Cilj nam je da ih naučimo da postoje razne vrste lutaka, ali da sve može da bude lutka. Jedan običan predmet može da bude lutka, materijal. Bitno je i da kroz radionice sami razvijaju svoju maštu. Mašta uobrazilja kod dece je nešto što je izuzetan pokretač u njihovom odrastanju, detinjstvu i njihovom formiranju kao ličnosti“, rekla je gošča iz Subotice.

Ona je kazala i da, iako radionica traje svega par dana, da želi da pruži deci što više informacija, kako bi sve to rezultiralo projektom od nekoliko segmenata gde će polaznici izvoditi kratke predstave sa lutkama.

Mališani koji pohađaju radionicu ističu da ih zanima kako se prave lutke, mada ima i onih koji žele da postanu glumci.

„Volim da učesvujem u lutkarskoj radionici. Najzanimljivije mi je to kada se upravljama lutkama“, kazala je jedanestogodišnja Janja Bojović.

„Prvi put učestvujem u ovakvoj radionici, a kada porastem želim da budem glumica“, rekla nam je osmogodišnja Ana Vujović iz Grčanice.

„Ovo mi je drugi put da učestvujem u lutkarskoj radonici, volim da se zabavljama praveći lutke“, navela je Marija Živić.

Lutkarsku radionicu organizuje Dom kulture „Gračanica“, u saradnji sa Dečijim pozorištem iz Subotice i Кulturnim klubom Gračanica, a podržao je UNMIK.Ostale vesti

“Knjiga je čovekov najbolji prijatelj”
“Svet se menja, ali vrednosti ostaju iste. Knjiga je čovekov najbolji prijatelj, ali prijatelje moramo tražiti i među ljudima. Treba da nadogradimo sebe, jer time nadograđujemo i društvo, a knjiga je tu da nam pomogne”, rekla je za RTV Kim direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.
  • 11.08.2020
„Pečat hercega Šćepana“ Živojinu Rakočeviću
Upravni odbor kulturne manifestacije „Trg od ćirilice“ jednoglasno je donеo odluku da ovogodišnji „Pečat hercega Šćepana“ pripadne Živojinu Rakočeviću, knjiženiku i novinaru, pesniku i nacionalnom pregaocu iz Gračanice.
  • 11.08.2020
Virtuelna izložba i razgovor sa slikarkom Irinom Černjavski Šantrić
Dom kulture "Gračanica" večeras priprema virtuelnu izložbu slika i razgovor sa umetnicom Irinom Černjavski Šantrić.
  • 05.08.2020
“Koronavirus ostavlja nesagledive posledice u svetu muzike”
Od trenutka kada se koronavirus pojavio i na Kosovu veliki broj malih preduzeća, trgovina, kao i ugostiteljski i uslužni sektor trpe velike gubitke. U problemu su se našli i muzičari jer su ostali bez zarade, koja je za njih uglavnom i jedini izvor prihoda.
  • 30.07.2020
Kosovski vez kao umetničko delo
Kosovski vez je posebna tehnika vezenja na platnu. Nastala je u srednjem veku a bila je vrlo popularna na kraljevskim dvorovima. Iako retki, njegovi motivi su i sada prisutni a najčeće krase haljine i narodne nošnje igrača iz kulturno umetničkih društava. O kosovskom vezu se danas govorilo u Prištini, u Srpskom kulturnom centru.
  • 27.07.2020
Nagrada Aleksandri Ničić za

Aleksandra Ničić, učenica prvog razreda Gimanzije Priština izmeštene u Laplje Selo, dobila je treću nagradu na literarnom konkursu "Iduć uči, u vekove gleda" koji je po šesnaesti put organizovala Zadužbina "Dositej Obradović".

  • 08.07.2020