Vesti
Kultura

Gračanica: Uspešno završena "Škola filmske magije 7“

Prikazivanjem kratkometražnog filma “Kvaka” i dodelom sertifikata učesnicima kurseva glume, montaže, kamere, zvuka, scenarija, filmske režije i produkcije „Škola filmske magije“, koju u saradnji sa producentskom kućom „Gargantua films“ iz Beograda organizuje Dom kulture u Gračanici, danas je završena.
Gračanica: Uspešno završena
Polaznici ovogodišnje škole nakon dodele sertifikata (Foto Kim)

“Škola filmske magije” je sedmi put zaredom u Gračanici okupila stručnjake iz oblasti filmske umetnosti koji su 40 polaznika ove škole upoznali sa glumom, režijiom, scenarijom, zvukom, montažom, produkcijom i kamerom.

Najviše interesovanja i ove godine bilo je za glumu.

“Bilo je jako zanimljivo, veoma mi se dopao naš nastavnik Mihailo naučio nas je mnogo toga, pre svega kako da se izborimo sa tremom. Upoznala sam puno novih drugara. Prvi put sam pohađala školu i planiram da se upišem i naredne godine”, kazala je trinaestogodišnja Janja Vujović.

“Veoma sam zadovoljna kako je protekla škola. Naučili smo šta je gluma, kako treba da se ponašamo na sceni, najviše mi se svidelo to što je naš nastavnik bio previše dobar, obožavamo ga i bio je savršen”, rekla je devetogodišnja Ana Vujović.

Rezultat ovogodišnje „Škole filmske magije“ je film “Kvaka" koji govori o ljubavi, ljubomori i prijateljstvu.

“Ja sam svih ovih godina išao na glumu, probao sam ove godine režiju i mislim da sam se pronašao u režiji. Razlika ove godine je to što smo imali veću saradnju između sektora: režije, montaže, kamere, glume svi smo bili zajedno, nekako smo tematiku filma bolje plasirali. Nadam se da se videlo da imamo tu lažnu i pravu temu koja je njegov unutrašnji sukob sa samim sobom, ta njegova ljubomora i prijateljstvo i nadam se da se na kraju videlo da su ljubav i prijateljstvo pobedili”, kazao je Dimitrije Rakočević.

Sati glume, montaže i snimanja zbližili su polaznike ove škole.

“Nekako smo biliži na kraju svega toga. Ispunjeniji smo i imamo osećaj da smo nešto lepo uradili i nadam se da jesmo”, ističe Dimitrije.

Jordančo Petkovski ispred producentske kuće „Gargantua films“ pohvalio je kreativnosti, znanje i organizaciju koju su polaznici pokazali tokom jednonedeljne radionice.

“Došli smo da snimimo film, iskreno nisam očekivao film ovakvog kvaliteta i sa ovoliko truda. Radili su do kasno kao što se zaista radi u filmu. Zvuk je ostao do ujutru da montira, mi smo morali da izdržimo taj tempo koji su nam oni zadali. Film “Kvaka” snimljen je za tri dana, režija je bila fenomenalna, kao i montaža, ideje su samo prštale”, kazao je Petkovski.

Mihajlo Savić sa polaznicima ove škole radio je na predmetu filmska kamera.

“Fasciniran sam talentom i entuzijazmom koji su deca iz Gračanice pokazala na kursu. Radio sam sa četiri divne devojke uzrasta od 13 do 17 godina koje su savladale veoma teške predmete i ovim filmom pokazale da su formirani autori i da mogu same da nastave da se bave ovim filmom”, rekao je Savić i izrazio nadu da će se i naredne godine filmska kultura u Gračanici i okolini proširiti.

Milan Tanasković jedan od organizatora “Škole filmske magije” ispred Doma kulture Gračanica zadovoljan je krajnjim rezultatom polaznika.

“Mislimo da smo obavili jako dobar posao što se tiče montaže, kamere, režije i produkcije. Imali smo par sitnih problema ali smo sve rešavali u hodu. Sve je bilo na zadovoljavajućem nivou, s obzirom da je ovo ipak amaterska radionica”, zaključio je Tanasković.

Ovogodišnju “Školu filmske magije” su podržali Ministarstvo kulture republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

Tamari Denić Studentski Oskar za film ’’Istina’’
Rediteljka iz Berlina Tamara Denić jedna je od dobitnica ovogodišnjeg Studentskog Oskara. Nagrada joj je pripala za kratki film "Istina" čija su mesta radnje Beograd i Hamburg.
  • 18.09.2023
YU grupa na ’’Rok festu’’ 22. septembra u Leposaviću
Tradicionalna muzička manifestacija “Rok fest”, biće održana 22. septembra na platou Centra za kulturu “Sava Dečanac” u Leposaviću kada će nastupiti i YU grupa.
  • 18.09.2023
Školski čas kulture govora i monodrama ’’Miloš Obrenović’’ u Lapljem Selu
Udruženje za razvoj i unapređivanje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“ za učenike OŠ “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela i Gimnazije organizuju radionicu o unapređenja kulture javnog govora i izvođenje monodrame “Miloš Obrenović”.
  • 17.09.2023
Tribina i izložba fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“
Povodom devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu posvećene Svetom Caru Urošu (Nemanjiću) Dom kulture „Gračanica“, Arhiv Кosova i Metohije, Galerija umetnosti Priština i Eparhija raško-prizrenska organizuju tribinu i izložbu fotografija i razglednica „Uroševac hram i grad“. 
  • 08.09.2023
Gračanica: Audicija za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija glume Doma kulture „Gračanica“ u nedelju 10. septembra 2023. godine od 13 časova organizuje audiciju za predstavu „Pepeljuga u zemlji čuda“.
  • 06.09.2023
Jovanu Zafiroviću nagrada ’’Poenta’’ za knjigu ’’Glavom kroz stid’’
Aforističar Jovan Zafirović je dobitnik ovogodišnje nagrade „Poenta“ koja se tradicionalno dodeljuje mladom autoru u okviru Novosadskog festivala knjige. Zafirović je nagrađen za knjigu „Glavom kroz stid“ koju su 2022. godine objavili mitrovački Privatni kulturni centar (PKC) „Akvarijus“ i Društvo književnika КiM.
  • 01.09.2023