Vesti
Kultura

Gračanica: Uspešno završena "Škola filmske magije 7“

Prikazivanjem kratkometražnog filma “Kvaka” i dodelom sertifikata učesnicima kurseva glume, montaže, kamere, zvuka, scenarija, filmske režije i produkcije „Škola filmske magije“, koju u saradnji sa producentskom kućom „Gargantua films“ iz Beograda organizuje Dom kulture u Gračanici, danas je završena.
Gračanica: Uspešno završena
Polaznici ovogodišnje škole nakon dodele sertifikata (Foto Kim)

“Škola filmske magije” je sedmi put zaredom u Gračanici okupila stručnjake iz oblasti filmske umetnosti koji su 40 polaznika ove škole upoznali sa glumom, režijiom, scenarijom, zvukom, montažom, produkcijom i kamerom.

Najviše interesovanja i ove godine bilo je za glumu.

“Bilo je jako zanimljivo, veoma mi se dopao naš nastavnik Mihailo naučio nas je mnogo toga, pre svega kako da se izborimo sa tremom. Upoznala sam puno novih drugara. Prvi put sam pohađala školu i planiram da se upišem i naredne godine”, kazala je trinaestogodišnja Janja Vujović.

“Veoma sam zadovoljna kako je protekla škola. Naučili smo šta je gluma, kako treba da se ponašamo na sceni, najviše mi se svidelo to što je naš nastavnik bio previše dobar, obožavamo ga i bio je savršen”, rekla je devetogodišnja Ana Vujović.

Rezultat ovogodišnje „Škole filmske magije“ je film “Kvaka" koji govori o ljubavi, ljubomori i prijateljstvu.

“Ja sam svih ovih godina išao na glumu, probao sam ove godine režiju i mislim da sam se pronašao u režiji. Razlika ove godine je to što smo imali veću saradnju između sektora: režije, montaže, kamere, glume svi smo bili zajedno, nekako smo tematiku filma bolje plasirali. Nadam se da se videlo da imamo tu lažnu i pravu temu koja je njegov unutrašnji sukob sa samim sobom, ta njegova ljubomora i prijateljstvo i nadam se da se na kraju videlo da su ljubav i prijateljstvo pobedili”, kazao je Dimitrije Rakočević.

Sati glume, montaže i snimanja zbližili su polaznike ove škole.

“Nekako smo biliži na kraju svega toga. Ispunjeniji smo i imamo osećaj da smo nešto lepo uradili i nadam se da jesmo”, ističe Dimitrije.

Jordančo Petkovski ispred producentske kuće „Gargantua films“ pohvalio je kreativnosti, znanje i organizaciju koju su polaznici pokazali tokom jednonedeljne radionice.

“Došli smo da snimimo film, iskreno nisam očekivao film ovakvog kvaliteta i sa ovoliko truda. Radili su do kasno kao što se zaista radi u filmu. Zvuk je ostao do ujutru da montira, mi smo morali da izdržimo taj tempo koji su nam oni zadali. Film “Kvaka” snimljen je za tri dana, režija je bila fenomenalna, kao i montaža, ideje su samo prštale”, kazao je Petkovski.

Mihajlo Savić sa polaznicima ove škole radio je na predmetu filmska kamera.

“Fasciniran sam talentom i entuzijazmom koji su deca iz Gračanice pokazala na kursu. Radio sam sa četiri divne devojke uzrasta od 13 do 17 godina koje su savladale veoma teške predmete i ovim filmom pokazale da su formirani autori i da mogu same da nastave da se bave ovim filmom”, rekao je Savić i izrazio nadu da će se i naredne godine filmska kultura u Gračanici i okolini proširiti.

Milan Tanasković jedan od organizatora “Škole filmske magije” ispred Doma kulture Gračanica zadovoljan je krajnjim rezultatom polaznika.

“Mislimo da smo obavili jako dobar posao što se tiče montaže, kamere, režije i produkcije. Imali smo par sitnih problema ali smo sve rešavali u hodu. Sve je bilo na zadovoljavajućem nivou, s obzirom da je ovo ipak amaterska radionica”, zaključio je Tanasković.

Ovogodišnju “Školu filmske magije” su podržali Ministarstvo kulture republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

Kosovska rediteljka dobila dve nagrade u Veneciji
Kosovska rediteljka Kaltrina Krasnići, dobila je nagradu na Filmskom festivalu u Veneciji za najbolju režiju za film "Letnji snovi o moru" koja se dodeljuje autorima mlađim od 40 godina, a film je dobio nagradu "Edipo Re".
  • 12.09.2021
Kosovski kandidat za Oskara film
Film "Košnica" Bljerte Bašoli, inače trostrukog pobednika "Sandens festivala" (Juta, SAD), Kosovo je predložilo za svog zvaničnog kandidata za Oskara.
  • 09.09.2021

Promocija knjige „Književni džem sešn“ novinarke Ivane Vanovac održana je sinoć u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici.

  • 09.09.2021
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac
Promocija knjige eseja o umetnosti Ivane Vanovac „Кnjiževni džem sešn“ biće održana u sredu, 8. septembra u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, u 18:30.
  • 07.09.2021
Audicija za glumce u lutkarskoj predstavi
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ organizuje audiciju za lutkarsku predstavu „Misterija nestalog jajeta“ u subotu 4. septembra 2021. godine u 13 časova u Domu kulture „Gračanica“.
  • 02.09.2021
Otkazano finalno veče festivala „Medimus“

Usled pogoršane epidemijske situacije na Kosovu, drugo finalno veče festivala srednjevekovne muzike „Medimus“ je otkazano.

  • 29.08.2021