Vesti
Kultura

Gračanica: Uskoro ’’Škola filmske magije 8’’

Dom kulture "Gračanica" i "Gargantua Films" iz Beograda organizuju "Školu filmske magije 8" u Gračanici od 26. do 31. avgusta.
Gračanica: Uskoro ’’Škola filmske magije 8’’
Ilustracija (Foto Pixabay)

Zainteresovani za pohađanje ove jedinstvene škole mogu se javiti lično ili i-mejlom Domu kulture "Gračanica" od 23. do 26.8.2022. godine.

Opšti cilj „Škole filmske magije” je integracija mladih u kulturne tokove pružanjem teorijskih znanja i praktičnih veština neophodnih za rad u filmskoj umetnosti i proizvodnji. Polaznici dobijaju priliku da na licu mesta saznaju kako je biti reditelj, glumac, montažer, scenarista ili producent.

Tokom trajanja radionice biće obuhvaćene sve oblasti stvaralaštva na filmu (od scenarija, režije, glume, kamere do montaže).
Predavači su ugledni i ostvareni stvaraoci i autori koji svoja iskustva, znanja i veštine žele da prenesu novim generacijama na brz, moderan i elokventan način.

Tokom trajanja škole biće obuhvaćeni sledeći kursevi: produkcija (Ema Filipović), režija (Stefan Кrasić), scenario (Dušan Bulić), gluma (Mihailo Laptošević), montaža (Marija Šarac), kamera (Mihajlo Savić) i zvuk (Srđan Bajski).

Tema ovogodišnje "Škole filmske magije" je kako osmisliti i napraviti igranu seriju. Pored toga što živimo u vremenu tzv. "drugog zlatnog doba televizije", serije postižu ogromne gledanosti na striming platformama i drugim savremenim medijima, a internet nam omogućava da dođemo do gledalaca u svakom kutku planete. Polaznici će, kroz rad sa našim iskusnim predavačima, napisati, snimiti i izmontirati pilot epizodu za mini seriju, a po završetku radionice svi zainteresovani će moći da je vide na internetu.

Iako je škola otvorena za sve, bez obzira na godine, primarnu ciljnu grupu čine srednjoškolci. To je uzrast koji je najotvoreniji za nova saznanja i to je doba kada se formiraju stavovi i mišljenja o "lepom". Stoga, osim osnovne edukacije, ova škola je usmerena i na formiranje stavova i karaktera mladih, kao i njihove odnose prema vrednostima.

Pokrovitelji "Škole filmske magije" su Кancelarija za Кosovo i Metohiju, te Ministarstvo kulture i informirasanja Vlade Republike Srbije.Ostale vesti

Na
Druga po redu "Pijaca knjiga" otvorena je sinoć u Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" u Kosovskoj Mitrovici. Promovisana je knjiga aforističara Jovana Zafirovića.
  • 04.10.2022
Otvara se pijaca knjiga u ’’Akvarijusu’’
Besedom o knjizi Nevene Milosavljević, predstavljanjem knjige aforizama "Glavom kroz stid" dobitnika Vibove nagrade Jovana Zafirovića, te muzičkim nastupom Petra Rakića (gitara) i Dragane Milić (vokal) večeras (ponedeljak, 3. oktobar) u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru "Akvarijus" biće svečano otvorena druga po redu "Pijaca knjiga".
  • 03.10.2022
U Prizrenu počela radionica ’’Pesme prizrenske’’

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

  • 01.10.2022
’’SumLjivo lice’’ u Gračanici za početak jesenje sezone Narodnog pozorišta Priština
Predstava "SumLJivo lice" u režiji Milana Neškovića i produkciji Narodnog pozorišta u Prištini (NPP), rađena prema jednom od najpoznatijih dela Branislava Nušića, biće izvedena na obeležavanju godišnjice NPP-a i početku jesenje sezone 8. oktobra, od 20.00 časova u Domu kulture "Gračanica". 
  • 01.10.2022
Predstavljanje lika i dela Grigorija Božovića u Matici srpskoj
Dom kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka predstaviće se publici u Novom Sadu, u Matici srpskoj i Srpskom narodnom pozorištu 30. septembra i prvog novembra.
  • 29.09.2022
Pesnički susreti ’’Lazar Vučković’’: U dva dana od Prizrena do Mitrovice
Dvodnevni Pesnički susreti "Lazar Vučković" održaće se 29. i 30. septembra, a pesnički karavan će obići Gornje selo kod Prizrena, Bogosloviju u gradu na Bistrici, Gračanicu, Prilužje i Kosovsku Mitrovicu.
  • 28.09.2022