Vesti
Kultura

Gračanica: U ponedeljak počinje međunarodni filmski festival

Četvrti Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) održaće se pod sloganom "Ovde!" u organizaciji Evropskog kulturnog foruma od 3. do 6. decembra 2018. godine u Domu kulture Gračanica.
Gračanica: U ponedeljak počinje međunarodni filmski festival
Ilustracija (Foto morguefile)

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i u partnerstvu sa Domom kulture Gračanica, za četiri dana festivala, biće prikazano 14 filmova.

Publiku očekuju srpska ostvarenja najnovije produkcije, ali i evropski filmovi koji su ove godine obeležili filmske festivale u Berlinu, Kanu, Veneciji i San Sebastijanu.

Na otvaranju će biti prikazan film "Dovlatov" ruskog reditelja Alekseja Germana mlađeg, koji je ove godine na Berlinalu nagrađen Srebrnim medvedom za izuzetni umetnički doprinos i dobio odlične kritike u svetu. Naslovnu ulogu Sergeja Dovlatova u filmu tumači srpski glumac Milan Marić koji je "Dovlatova", nastalog u rusko-poljsko-srpskoj koprodukciji opisao kao film o odlukama, o hrabrosti, o mogućnostima i nemogućnostima, o borbi etike i realnosti, o ljubavi, o slobodi, te o jednom specifičnom čoveku u specifičnom vremenu, o principima, i o neodustajanju.

Aktuelno ostvarenje Predraga Antonijevića „Zaspanka za vojnike" je inspirativna priča o vojnicima jedne tobdžijske baterije u Prvom svetskom ratu koji su kao i stotine hiljada drugih učinili da slava srpske vojske postane besmrtna. Publika, pogotovo mlađa, će sigurno uživati u jednom od najboljih domaćih filmova za decu dugi niz godina unazad – ostvarenju „Zlogonje" Raška Miljkovića, a starija u hit ostvarenju „Južni vetar" koje je do sad pogledalo više od 600.000 ljudi.

U okviru domaćeg programa biće prikazan i tridestominutni dokumentarno-igrani film „Tihi kutak Hristov" Radislava Jevrića u kojem igraju Radivoje Raša Bukvić, Nebojša Glogovac, Kristina Stevović, Lazar Šćekić, Vuk Bundalo, Sloboda Mićalović i drugi.

Najmlađa publika će kao i svake godine imati svoj poseban prostor na festivalu, gde će svakoga dana imati priliku da pogleda neke od najnovijih dečijih filmova sinhronizovanih na srpski jezik. Biće prikazan dokumentarac „Fantastičan dan na planeti Zemlji", koji prikazuje čudesno dvadesetčetvoročasovno putovanje Sunca oko neverovatne planete koju nazivamo svojim domom. Tu je i „Aladin 2: Džafarov povratak", komedija u kojoj naš glavni junak ovog puta pokušava da oslobodi uz pomoć drevnog duha svoj grad i devojku u koju je zaljubljen. Divna priča „Bela i Sebastijan – najbolji prijatelji" razgaliće srca najmlađih. Ukoliko ste voleli "Lesi se vraća kući", ovaj francuski film oduševiće vas svojom toplinom i lepotom prikazanih pejzaža, kao i pričom o jednom divnom prijateljstvu.

U okviru predstojećeg Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala biće prikazana i istaknuta evropska ostvarenja kao što je na primer „Suton" ("Sunset") Lasla Nemeša, reditelja beskompromisnog i veoma cenjenog filma „Saulov sin", koji je na festivalu u Veneciji ove godine dobio Nagradu FIPRESCI Međunarodnog udruženja kritičara. Tu je i francusko-špansko-italijanska koprodukcija „Svi znaju" ("Everybody knows") koja je otvorila ove godine Kanski filmski festival. U ovom filmu Asghar Farhadi igraju Penelope Kruz, Havijer Bardem, Džejmi Lorente. Film koji je osvojio ove godine Nagradu Kanskog festival za najbolji scenario „Srećan kao Lazaro" ("Happy as Lazzaro") takođe će biti prikazan u Domu kulture Gračanica.

Monte je samo jedan od nekoliko osuđenika na smrt koji u filmu „Život među zvezdama" ("High Life") dobijaju šansu da umesto izvršenja kazne odu u samoubilačku misiju u svemir, kako bi prikupljali energiju iz crne rupe. U ovom ostvarenju Kler Denis igraju Robert Patison, Žulijet Binoš i Andre Bendžamin.

Kao šlag na torti publiku u Gračanici očekuje japanska drama "Kradljivci" ("Shoplifters") režisera Hirokazua Kore-Ede, koja je ove godine dobila Zlatnu palmu na 71. Kanskom festivalu, kao i film iznenađenja koji će zatvoriti program 4. Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala.

Nakon prva tri uspešna i posećena izdanja, od kojih su prvo i drugo bili u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, festival se ove godine, kao i prethodne, održava u Gračanici. Glavni cilj organizatora je podizanje kulturne svesti i jačanje kulturne ponude u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

KMMFF je zamišljen kao Međunarodni filmski festival, sa akcentom na promociji evropske, ali i srpske kinematografije i kulture.Ostale vesti

Đuren, događaj koji Gorance vraća u dom
Proslava Đurena u Gori je tradicionalni događaj koji uprkos promenama, iseljavanju i drugim društvenim i političkim događajima i dalje okuplja Gorance iz celog sveta. Đuren ili Đurđevdan je simbol identiteta ovog naroda. O samom događaju i o goranskom narodu i običajima danas se govorilo na tribini „„Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca” održanoj u Domu kulture “Gračanica”.
  • 28.10.2020

Pozorišna predstava "Sirano de Beržerak" u režiji Nenada Todorovića igra se danas u 11 časova u Domu kulture u Gračanici. 

  • 28.10.2020
Gračanica: Tribina o nematerijalnom kulturnom nasleđu Goranaca
Dom kulture „Gračanica“ organizuje tribinu „Nematerijalno kulturno nasleđe Goranaca: Proslava Đurđevdana (Đurena) – tradicija za održivu budućnost“. Tribina će biti održana u sredu, 28. oktobra, sa početkom u 13 časova.
  • 26.10.2020
Prestižne muzičke nagrade i priznanja za Kosovsku Mitrovicu
U toku meseca oktobra, prestižnim muzičkim nagradama i priznanjima okitili su se Crkveni hor “Branislav Nušić”, doajen mitrovičke muzičke scene Petar Rakić, kao i Džez i bluz festival “North city”.
  • 23.10.2020
Počinju Pesnički susreti “Lazar Vučković”
Pesnički susreti “Lazar Vučković” svečano će biti otvoreni večeras u 19 časova u Domu kulture “Gračanica”.
  • 21.10.2020
„Femart“ festival u Prištini: Solidarnost i upornost
U Prištini se po osmi put održava Međunarodni festival umetnika i aktivista „Femart“. „To je prvi i jedini feministički festival na Kosovu, ujedno i najveći na Balkanu koji već godinama okuplja umetnike i aktiviste iz celog sveta”, kazala je za RTV Kim menadžerka Femart-a Venera Ismailji.
  • 19.10.2020